– Atostogos atskirai nuo savo partnerio: kodėl kartais kyla toks noras?

– Atostogas atskirai gali lemti pablogėję poros santykiai arba tiesiog skirtingi pomėgiai. Tarkime, vienas iš poros mėgsta atostogauti aktyviai leidžiant laiką – keliaujant, važiuojant dviračiu, ar plaukiant baidarėmis, o kitas pripažįsta tik pasyvų poilsį – svarbu patogumai ir gulėjimas paplūdimyje. O kartais atostogos atskirai yra ir dėl negalėjimo suderinti atostogų vienu metu.

– Kas dažniau porose išsako tokį poreikį: vyras ar moteris?

– Neišskirčiau pagal lytis, kurie daugiau išsako norą atostogauti atskirai. Tačiau, bėgant metams, stiprėja tendencija bent dalį atostogų poroms praleisti atskirai. Jei anksčiau buvo viena pora iš dešimties, dabar tokių jau gali būti 4-5 iš dešimties.

– Kuo rizikuoja poros, atostogaudamos atskirai?

– Rizikuoja, kad nutols vienas nuo kito, pradės mėgautis buvimu atskirai ir gali atsirasti vietos trečiam žmogui. O atostogų romanas gali padidinti jau esamus poros nesutarimus ir yra visada tikimybė, kad gali peraugti į ilgalaikius santykius. Atostogaujant atskirai gali kilti begalę neigiamų emocijų – pavydo, kaip laiką leidžia antra pusė be manęs, gal jau mėgaujasi kokia kompanija. Gali būti ir baimės, kad aš tai sąžiningas nenukrypsiu į kitą pusę, o kaip mano partneris. Kaltės jausmas kyla, jei aš gerai laiką leidžiu, o kitas dirba juodai dėl šeimos gerovės. Kita vertus, gali būti nuolatiniai priekaištai, pykčiai. Bet kuriuo atveju atostogos atskirai yra išbandymas porai, net jei tai jau vyksta kelinti metai iš eilės.

Psichologė Vitalija Mikutaitienė

– O gal tokios atostogos turi ir savų privalumų? Kokie jie?

– Privalumai būtų tokie, kad pailsime nuo namų ir rutinos, pasiilgstame vienas kito, įvertiname, ką turime ir tikrai džiaugiamės vėl susitikę ir grįžę namo. Iš tikrųjų privalumų gali įžvelgti daugiau tos poros, kurioje daugiau konfliktų, įtampos bendrame gyvenime. O atostogos atskirai tampa kaip poilsis, galimybe įvertinti partnerio svarbą gyvenime. Taigi po atostogų nuo konfliktų, rutinos partneriai gali geriau sutarti, mažiau priekaištauti ir labiau mėgautis vienas kito kompanija. Juk ir posakis yra „visur gerai, bet namie geriausia‘‘.

– Ar visada toks poreikis yra vedamas užslėpto (arba ne) nuotykių troškimo?

– Tikrai ne, gali būti noras tiesiog praleisti kitaip atostogas, nei nori partneris. Kaip jau ir minėjau, yra aktyvūs atostogautojai ir pasyvūs. Aktyviesiems norisi pamatyti kuo daugiau, norisi keliauti ekstremalesniais būdais, labai svarbu laikytis sudaryto plano, o pasyviesiems norisi ramaus poilsio – gulinėjant pliaže ar skaitant.

– Kaip susitarti su partneriu dėl tokių atostogų, jei jis/ji nesutinka?

– Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti priežastis, dėl ko nesutinka. Tai gali būti ir labai logiškos ir nelogiškos priežastys. Žinoma, logiškas priežastis daug lengviau išspręsti ir susitarti. O nelogiškos priežastys dažniausiai būna nulemtos neigiamų emocijų – baimių, nerimo, pavydo ir padidėjusio nesaugumo jausmo, kuris gali būti atsineštas iš vaikystės ar iš paskutinių nelaimingų įvykių šeimoje. Taip pat gali lemti partnerio asmeninės savybės kaip narciziškumas, kuriam svarbu viską kontroliuoti ir gali atrodyti, kad be jo prapulsite kelionėje. Nepasitikinčiam savimi, gali atrodyti, kad jis likęs vienas nesusitvarkys su iškylančiomis problemomis. Naudinga paklausti partnerio, dėl ko labiausiai nerimauji, jei mes atostogausime atskirai? Koks mano elgesys tau nepatiktų atskirų atostogų metu? Ką norėtum, kad daryčiau, kai būsime atskirai? Jei reikalausite kategoriškai, tokios derybos pasmerktos nesėkmei. Ieškokite kompromisų dėl atostogų trukmės, vietos, kompanijos. Juk daug smagiau išsiskirti gražiuoju ir būti laukiamu sugrįžtant.

– Kokias taisykles nusistatyti?

– Svarbiausia būtų sutarti, kada ir kaip bendrausite per atostogas atskirai. Reiktų atsižvelgti į laiko skirtumą, darbų ar kelionių dienotvarkes. Labai šaunu būtų bent vienas gyvas pokalbis per dieną. Pokalbio laikas gali būti suderintas dienos metu, atsižvelgiant į abiejų partnerių galimybes.

Pagalvokite ir apsitarkite, kaip dažnai norite gauti informaciją apie parterį. Jei atostogaujama skirtingoje šalyje, reiktų apgalvoti interneto galimybes, kokia programa įprastai bendraujate. Apsitarkite ar norėtumėte gauti krūvas nuotraukų, ką veikiate ar užtenka tik vieno pokalbio per dieną.

Susitarkite, kad bendraujate be priekaištų ir džiaugiatės parterio nuotykiais, įspūdžiais. Jei imsite priekaištauti, pavydėti, natūraliai kitai pusei kils noras nebesidalinti įspūdžiais.

Sakom tiesą ir nemeluojam. Kartais norisi partnerį apsaugoti, jei ištinka kokie nemalonumai kelionėje ar namuose ir tiesiog nepasakojate, kad nesijaudintų. Tačiau nebūkite tikri, kad to neprasitars kelionių draugai ar kiti artimieji. Nutylėdami, neleisite parteriui apsispręsti pačiam ir patys kentėsite, kad esate neatviri.

– Ar tokios atostogos gali sutvirtinti byrančius santykius? Juk dažnai poros sako: mums reikia pailsėti vienas nuo kito. Ar visada tai reiškia santykių pabaigą?

– Atostogaudami atskirai, galite praplėsti akiratį, daugiau pažinti save, nurimti, sumažinti lūkesčius iš partnerio, išmokti savarankiškumo. Nebūtinai atostogos atskirai yra santykių pabaiga. Galime kaip tik įvertinti tai, ką turime ir galime prarasti. Svarbiausia yra nusiteikimas, ko norime iš atostogų. Ar norime naujų šansų ir galimybės pabėgti iš kasdienybės rutinos. Ar norime tiesiog pailsėti patys ir duoti atokvėpį partneriui nuo konfliktų, reikalavimų ir priekaištų.

– Kaip per tokias atostogas nepasiduoti „atostogų romanui“?

– Paklausti savęs, kas man yra vertybė gyvenime. Ar šeima, vaikai, ar nuotykiai ir linksmybės? Ar nebus gaila, jei prarasiu savo šeimą, partnerio pasitikėjimą, ramybę. Kaip bus su sąžinės priekaištais ar negrauš sąžinės „atostogų romanas“. Kaip tvarkysiuosi su skausmu, kad aš noriu tęsti naujus santykius, o kita pusė – ne. Gali būti ir atvirkščiai, jūs nebenorėsite, o naujoji meilė sieks įtvirtinti jūsų santykius ir po atostogų. Jei jau kyla minčių, kad nesugebėsite valdyti savęs, paklauskite ar tikrai norite atostogauti atskirai, nes dažniausiai romanai vienaip ar kitaip yra išaiškinami. Nebent jūsų santykiuose yra normalu ir nekyla jokio pavydo, pykčio, jei kas nueina į kairę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)