Anytos dažniausiai apibūdinamos kaip linkusios kontroliuoti, nurodinėti, teisti ir kritikuoti. Šie bruožai patenka ir į toksiškos asmenybės apibrėžimą. Taigi, kaip bet kuri kita toksiška asmenybė, toksiška anyta neretai elgiasi tarsi gyvybinius syvus čiulpiantis parazitas, puikiai besijaučiantis tik tada, kai jus palaužia neviltis.

Kaip nuo tokios asmenybės apsisaugoti? Ko imtis, kad jos skleidžiami nuodai nekenktų jūsų artimiesiems? Pirmiausia, priešą turite pažinti, o tai padaryti padės konkretūs požymiai, rodantys, kad anyta – toksiška asmenybė, tad su ja elgtis reikia atitinkamai.

Atminkite: net ir kelių toliau išvardytų savybių visiškai pakanka, kad vyro motinos elgesį savo atžvilgiu galėtumėte pavadinti toksišku ir būtumėte teisios. Jis tikrai yra toksiškas, jeigu anyta nuolat kontroliuoja, komentuoja, kritikuoja ir kitokiais būdais sunkina jūsų gyvenimą, rašoma portale „WeHaveKids“.

Ji visada teisi

Kitaip sakant, ji niekada neklysta, ir apie kokias nors išimtis negali būti nė kalbos. Anyta nieku gyvu neprisipažins, kad buvo neteisi, ir jau tikrai nepuls atsiprašinėti. Toks elgesys neatitiktų nuostatos, kad ji visada teisi, o šito būti tiesiog negali. Jos (o neretai ir jos sūnelio) manymu, tėra tik vienas žmogus, kurį bet kada galima apkaltinti, ir tas žmogus, žinoma, – jūs.

Esate ignoruojama

Ji beveik visada jus ignoruoja ir atvirai demonstruoja, kad jai nė kiek nerūpite. Ji neklauso, ką jūs sakote. Tarkim, pasiteiravusi, ar jaučiatės alkana, ir jums ištarus „ne“, jinai vis viena prikraus maisto į jūsų lėkštę. Ji nevertina ne tik jūsų, bet ir jūsų pasiekimų, laimėjimų – tokie dalykai nesulaukia jos didenybės dėmesio. Svarbu, jos galva, gali būti tiktai tai, kas svarbu jai.

Akivaizdžiai demonstruoja, kad jūsų nemėgsta

Visais įmanomais būdais ji stengiasi duoti suprasti, kad esate per prasta jos sūnui ir net visai jų giminei. Tiesiai šviesiai ji šito nepasako, bet siunčiamos žinutės nepalieka vietos abejonėms. Tiktai nuo jūsų savivertės priklauso, ar šitoks elgesys paveiks jus gniuždančiai, ar net šiek tiek prajuokins.

Tikisi, kad jai paklusite

Ji mano, kad privalote stengtis jai įsiteikti ir visais atvejais paklusti, nes šitai laiko savo viršenybės įrodymu. Ko konkrečiai ji tikisi? Tikrai ne vien tik mažmožių. Jos galva, turėtumėte pritarti jos pažiūroms, pradėti išpažinti jos išpažįstamą religiją, praktikuoti jos praktikuojamas tradicijas, dalyvauti visose giminės šventėse, išmokti gaminti jos ruošiamus patiekalus, palaikyti namuose jai priimtiną tvarką ir viską daryti taip, kaip daro ji. Pagaliau, ji yra įsitikinusi, kad turi vadovauti net anūkų ugdymui. Jei jai paklusti nesutiksite, laikys jus niekam tikusia marčia ir apie tai kalbės visiems, kas tiktai netingės klausytis.

Siekia viską kontroliuoti

Jei nesiduosite priverčiama besąlygiškai gerbti jos autoriteto, ji pabandys patraukti savo pusėn jūsų sutuoktinį, kitus savo vaikus, anūkus ir visą būrį draugų bei giminaičių. Ji yra pasirengusi iš adatos priskaldyti vežimą, kad tik parodytų visiems, kas turi teisę kontroliuoti padėtį.

Neatsižvelgia į jūsų nuomonę, pasirinkimą; peržengia asmeninę jūsų erdvę

Ji gali nieko nepranešusi pasibelsti į jūsų namų duris ir tikėtis, kad pasitiksite ją išskėstomis rankomis, baisiai nudžiugusi, kad pagerbė jus savo vizitu. Ji gali atvirai baisėtis jūsų namuose tvyrančia netvarka ir neišauklėtais vaikais.

Žaidžia emocijomis

Kad priverstų paklusti savo diktatui, ji gali demonstruoti, kaip jai stinga meilės ir palaikymo. Tam puikiai pasitarnauja kaltės, baimės jausmų kurstymas ir kitokios manipuliavimo strategijos. Jei jos sūnus nepereis į jos pusę, jis taip pat gali tapti destruktyvaus, pagiežingo jos elgesio taikiniu. Minėtina, kad tuo pačiu metu kitiems savo vaikams ir jų šeimoms ji demonstratyviai rodo meilę ir šiltus jausmus.

Mėgsta publiką ir stengiasi pasirodyti tiktai iš teigiamos pusės

Viešumoje ji stengiasi atrodyti tiesiog nepriekaištingai – kaip tobula, susižavėjimo verta dama, pasiaukojamai ir nesavanaudiškai atsidavusi savo vaikams ir anūkams. Daugelį žmonių toks prisistatymas, deja, įtikina, todėl jie nesupranta, ką galima prikišti šitokiai puikiai moteriai. Tik nepradėkite jiems nieko aiškinti – tegul ir toliau lieka prie susikurto paveikslo: įrodyti, kad įspūdis klaidingas, vis viena nepavyks.

Jums demonstruoja nuo visų slepiamą ydingą savo pusę

Su laiku ėmėte suprasti, kad jūsų anyta turi du veidus – reprezentacinį, skirtą bičiuliams ir giminaičiams, ir ydingąjį, spinduliuojantį visa, kas negatyvu, ir skirtą vien tik jums. Štai kodėl bet kas, išklausęs jūsų nusiskundimų, pagalvos, kad kraustotės iš proto, jei sugebate priekaištauti tokiai tobulai asmenybei.

Elgiasi taip, tarytum jai rūpėtumėte (bet tai tik šou)

Kartais ji demonstruoja jums prielankumą (paprastai tada, kai padarote ką nors, kam ji pati pritaria). Pavyzdžiui, gali įteikti nuostabią dovaną per gimtadienį, pritarti jūsų nuomonei arba jus pagirti (ar bent kokį kartelį sutramdyti impulsą priekaištauti). Tokiomis akimirkomis gali atrodyti, kad anyta pagaliau jus priėmė, tačiau neapsigaukite: jos prielankumas – vien tik tuščias šou.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)