Jei nebenorite gyventi su sekinančiu kaltės jausmu, išbandykite kelias psichologų pateikiamas taktikas.

Viena vertus, nė už ką nekeistumėte motinystės į viso pasaulio laisvą laiką, kita vertus, kūdikio atsiradimas šeimoje – didelė permaina, per vieną naktį gyvenime atsiranda daug naujų pareigų, klausimų, rūpesčių. Su kai kuriomis naujomis užduotimis nepavyksta susidoroti, o tada atsėlina kaltė.

Psichologų teigimu, kaltės jausmas – natūralus, tėvais tapę žmonės kartkartėmis su juo susiduria. Vis tik jei kaltės jausmas tapo viso jūsų gyvenimo vardikliu ar fonine melodija, jei niekaip nepavyksta jo suvaldyti, pasitelkite kelias ekspertų pateikiamas strategijas.

Kas yra mamas kankinantis kaltės jausmas?

Vadinamasis mamų kaltės jausmas (jį išgyvena ir tėčiai) – toks jausmas, kai atrodo, kad esate nepakankamai gera mama. Šis jausmas gali bet kada pasireikšti, vis tik dažniau apima tada, kai grįžtate į darbą po motinystės (ar tėvystės) atostogų, derinate namų ruošos darbus su tėvų pareigomis arba girdite nepalankių nuomonių apie jūsų vaikų auklėjimo, auginimo pasirinkimus.

Daliai moterų sunku suderinti motinystę ir savus poreikius, jos gali jausti kaltę, kai nutaria pabūti be vaikų ar skirti dėmesio sau.

Natūralu kartais išgyventi kaltę, bet jei ji stipriai apsunkina gyvenimą, jeigu smulkmenoms iššvaistote daug laiko ir nebematote visumos (pavyzdžiui, koks nuostabus jūsų kūdikis, o ne itin pedantiškai sulankstyti skalbiniai nėra svarbus dalykas). Nesuvokta kaltė dar pavojingesnė, ji skatina netinkamus elgesio modelius, gali sukelti depresiją.

Kaip mamoms įveikti kaltės jausmą?

Jeigu jaučiate, kad kaltės jausmas vis stiprėja arba imate pykti ant vaikų, imkitės veiksmų.

Štai nuo ko patartina pradėti:

Pirmiausia pasirūpinkite savimi.
Puikus patarimas skamba iš stiuardesių lūpų – tėvams primenama pirma patiems užsidėti deguonies kaukę, tik paskui uždėti ją vaikams. Jei negalėsite kvėpuoti, kaip galėsite padėti kam nors kitam? Taigi leiskite sau atsikvėpti – nueikite į pedikiūrą, susitikite kavos su draugėmis. Įsidėmėkite – mylėti save yra vienas tinkamiausių būdų mylėti savo vaikus.

Pasiskirstykite pareigas.
Pasitarkite su sutuoktiniu, su partneriu, ar jis negalėtų perimti iš jūsų dalies pareigų, kad jums liktų šiek tiek laisvo laiko. Jeigu viena auginate vaikus, susiraskite mamų grupių socialiniuose tinkluose ar savame mieste – jūs galėsite pasaugoti vienos kitų vaikus ar tiesiog išgerti drauge puodelį arbatos, pasiėmusio kartu atžalas. Laikas sau ir draugai – labai svarbus dalykai žmogaus psichologinei sveikatai.

Apsupkite save jus palaikančiais žmonėmis, o su kitais nutraukite ryšius.
Nieko blogo vengti žmonių (net jei jie – giminaičiai), kurie skatina jausti kaltę ar teisia jus. Jeigu jus eilinį kartą peikia už kokią nors nesėkmę auginant vaikus, atraskite drąsos išeiti. Po kelių kartų toks žmogus turėtų susiprasti, kad netinkamai elgiasi.

Pripažinkite neracionalias mintis.
Klasikinis netinkamas pavyzdys: kaltės apimta moteris grįžta į darbą ir stipriai išgyvena, kad tai kenkia jos atžalai. Iš tiesų nė trupučio nekenkia, o abejonės ir nerimas trukdo jums atlikti savo pareigas darbe. Pasikliaukite aukle ar darželio auklėtojomis, žinokite – dauguma vaikų auga laimingai, įdomiai, net jei abu jų tėvai dirba visą dieną. Grįžimą į darbą sunkiau išgyvenate jūs, o ne jūsų vaikas.

Nesigirkite.
Tėvai mėgsta pasigirti savo vaikais, labai lengva į tai įsitraukti ir nepastebėti savo pagyrūniškumo. Atsispirkite pagundai lyginti savo vaikus su kitais vaikais, nes tai tik skatina kaltės jausmą. Kai ateityje kokia nors moteris norės palyginti jūsų vaikus ar pasigirti, kaip anksti jos mažylis išmoko vaikščioti, mandagiai pakeiskite temą. Atsiminkite – kiekviena motina ir kiekvienas vaikas yra unikalūs, tiesiog džiaukitės savo motinystes ir savo gyvenimu.

Skirkite dėmesio santykiams su visais žmonėmis.
Labai dažnai (netgi dažniausiai) atsiradus vaikui, nelieka laiko bendravimui su draugais, mažiau dėmesio skiriama partneriui. Vis tik laikas su mylimais, artimais, brangiais žmonėmis padeda išlaikyti stiprų emocinį ryšį. Be to, vaikai mokosi iš jūsų pavyzdžio. Jei nė karto per savaitę nerandate laiko pabūti dviese su sutuoktinu, nusimatykite trumpą laiką dviese kasdien – pavyzdžiui, 10 minučių pašnekesiui ar pasėdėjimui apsikabinus.

Pasitarkite su specialistu.
Jeigu kaltė neleidžia ramiai gyventi, nuodija jūsų dienas, trukdo džiaugtis gyvenimu, veikiausiai vertėtų kreiptis į psichoterapeutą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)