Į šiuos klausimus atsako edukologė, lektorė, „Family Lab Academy“ Klaipėdoje vadovė ir mokytoja, knygos ,,Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus?“ bendraautorė Indrė Neimantė.

Kaip kurti artimą tėvų ir vaiko ryšį?

„Labai svarbu atkreipti dėmesį tiek į savo, tiek į vaiko poreikius. Mes kiekvienas esame individualios asmenybės, kurios turi savo poreikių ir jie gali skirtis. Todėl ypač svarbu, kad tiek tėvų, tiek vaikų poreikiai būtų patenkinti. Atkreipkime dėmesį į savo ir vaiko emocijas, domėkimės vaiko raidos etapais, tėvystės ypatumais, turėkime tvirtą ir stabilų savo pačių emocinį pagrindą, kad vaikas jaustų emocinį saugumą. Nepamirškime, kad visi esame skirtingi, tad stenkimės priimti kitokį suvokimą, realizuoti ir pritaikyti jį skirtingose situacijose“, – moko edukologė.

I. Neimantė teigia, kad vaikai savo ryšį su tėvais vertina pagal šešis poreikius: ar jaučiasi reikalingi, saugūs, mylimi, ar tėvai supranta jų jausmus, ar vaikai yra girdimi ir išklausomi, ar tėvai juos mato ir gerbia. Jeigu sugebame priimti įvairius jausmus, kitokią nuomonę, supratimą, jeigu patys jaučiamės saugūs ir mylimi, tikėtina, kad gebėsime sukurti tvirtą ryšį su vaiku.

Kaip kurti ryšį su vaiku jo erdvėje?

„Ugdytis vaikui savo erdvėje, kurioje jis jaučiasi saugus, yra žymiai lengviau. Savoje erdvėje vaikas greičiau atsipalaiduoja ar įsimena naują informaciją. Vaiko erdvė – puiki vieta ryšiui ir kūrybiniam potencialui skleistis. Bent 15 minučių per dieną reikėtų skirti visą laiką ir dėmesį tik vaikui, išjungus telefoną, televizorių, pašalinus visus nereikalingus dirgiklius. Tokie ritualai suteikia mažyliui saugumo jausmą, parodo, kad jis mums yra svarbus ir mylimas. Apsikabinkime vaiką, aptarkime dieną su juo, palaikykime sklandų ir įdomų pokalbį. Taip pat stenkimės pastebėti ir išgirsti, kaip vaikas mąsto, kaip jaučiasi. Pokalbiams pradėti ir vaikus prakalbinti ypač padeda knygelių skaitymas. Sukurkime vaikui skaitymo erdvę, stebėkime, kokios temos vaikui patinka, tyrinėkime iliustracijas. Jeigu vaikas nekalba – stebėkime jo veido mimikas ir emocijas, kuomet vaikas susidomėjęs, ir atkreipkime dėmesį, kas jo visai nedomina. Pasiteiraukime, ar vaikas viską supranta, ar jam reikia ką nors paaiškinti. Vaikui augant įsiveskime šeimos laiką su knyga, kad mažylis matytų skaitančius tėvus. Toks ryšys sukurs stabilią emocinę vaiko būseną ir pasitikėjimo jausmą“, – kalba edukologė.

Ji teigia, kad vaiko emocinei būsenai ir ryšio kūrimui ypač padeda įrengtas ramybės kampelis vaiko erdvėje. Kuomet vaikas jaučiasi pavargęs, suirzęs, ramybės kampelis jam gali tapti nusiraminimo, pabuvimo su savimi ar drauge su tėvais vieta. Ramybės kampelį galite sukurti iš palapinės, paklodžių, didelių kartono dėžių, į kurias vaikas galėtų įlįsti. Tokia vieta labai patiks jautriems vaikams, kurie vengia įvairių dirgiklių – šviesų, garsų, didelių susibūrimo vietų ir panašiai.

Kūrybos kampelis gali tapti vaiko ir tėvų pasikalbėjimo ir tyrinėjimo erdve. Ši erdvė ypač tinkama vaikams, kurie mėgsta nusiraminti piešdami, kurdami meninius darbelius. Įvairūs sensoriniai žaidimai taip pat padeda vaikams paleisti susikaupusias emocijas, tad tyrinėkime kartu ir tokiu būdu kurkime ryšį su vaiku.

Edukologė teigia, kad ypač svarbu rasti vietos vaiko kūrybos darbams sukabinti. Vaikas matydamas, kad tėvai atkreipia dėmesį, džiaugiasi ir pakabina jo piešinį matomoje vietoje, supranta tai kaip paskatinimą, jo kūrybos ir pomėgių įvertinimą. Tai paskatins vaiką kurti daugiau ir ugdys jo kūrybinį potencialą.

Taip pat svarbu mokyti vaiką, kad galime klysti ir tai yra normalu, priimtina, padėti mokytis iš klaidų ar nesėkmių, rasti būdą, kaip galime pakeisti situaciją ir tiesiog spręsti kilusias problemas.

Kokie žaidimai stiprina ryšį su vaiku?

„Žaidžiant kartu svarbu nepamiršti, kad veikla turi būti maloni abiems pusėms. Nesistenkime, kad žaidimas taptų tik siektinu rezultatu, čia daug svarbiau pats procesas. Žaidimai, kurių metu galime suvokti vaikų jausmus ir išgyventas patirtis, padeda išjausti nuogąstavimus prieš naujas patirtis, pavyzdžiui, pradedant lankyti ugdymo įstaigą, lankantis pirmą kartą pas odontologą ar kirpėją“, – teigia I. Neimantė.

Edukologė siūlo namuose žaisti vaidmeninius žaidimus, kuriuos pasitelkdami vaiką galite supažindinti su profesijomis, artėjančia nauja patirtimi, tarkime, prieš apsilankant pas gydytoją. Žaidimai ir išankstiniai pokalbiai padeda pasiruošti, nuramina ir supažindina vaikus su būsima patirtimi, kuri kartais jaudina ar kelia nerimą.

I. Neimantė teigia, kad fizinis kontaktas padeda paleisti susikaupusias emocijas ir energiją. Fizine veikla galima užsiimti tiek namuose, tiek lauke. Fizinės veiklos, žaidimai ir kontaktai gali skirtis savo pobūdžiu, tempu priklausomai nuo kiekvieno vaiko charakterio ir temperamento. Vieniems tai fizinė veikla – susikaupusios energijos paleidimas bėgiojant, lipant ir panašiai, kitiems tai fizinis kontaktas – apsikabinimas, pabuvimas ir nusiraminimas glėbyje.

Edukologė teigia, kad savo paties vaiko pažinimas ir unikalumo priėmimas yra vienas iš pagrindinių dalykų, norint sukurti stiprų ryšį su vaiku visam gyvenimui.

Jei sudomino šis pranešimas, įrašą galite išklausyti galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją