Štai 3 dažniausiai pasitaikančios žmonas į neviltį stumiančios priežastys ir būdai, kaip elgtis atsidūrus emocinę įtampą ir nuovargį keliančioje situacijoje.

1. Aš viską padarau dėl vyro, bet jis nedaro nieko – nei dėl manęs, nei dėl namų

Panagrinėkime konkrečią situaciją. Tarkime, esate pakviesti į vestuves ir jau už valandos turėsite dalyvauti iškilmingoje ceremonijoje, bet staiga pastebite, kad susilamdę jo išeiginiai marškiniai. Tuojau pat puolate jų lyginti, nors jau tikrai pats metas lįsti po dušu. Puikiausiai žinote, kad šitai reiškia, jog teks skubėti ir lėkti strimgalviais, norint nepavėluoti. Vis dėlto kantriai lyginate vyro marškinius. Deja, kai jo paprašote užtraukti suknelės užtrauktuką, jis tik atsainiai burbteli, kad neužstotumėte televizoriaus. Kodėl, po galais, jūs uoliai tenkinate visus jo poreikiu, nors jis sau leidžia akivaizdžiausiai ignoruoti jūsiškius?

Sprendimas nebedaryti vyrui jokių paslaugų – ne pats optimaliausias. Neturite atsisakyti kartkartėmis jam pagelbėti, bet turite atvirai pasakyti, kas stumia jus į neviltį. Jeigu tylėsite, viduje besikaupiančio pykčio tik daugės. Labai tikėtina, kad jis pasakys visai nematantis, jog pykstate (taip sukeldamas jumyse dar daugiau neigiamų emocijų), ir dargi pasiteisins neturįs gebėjimo skaityti kito žmogaus minčių.

Galite paklausti, kaip, jo manymu, turėtumėte pranešti jam apie savo poreikius. Atraskite tam tikrą abiem priimtiną komunikavimo apie poreikius metodą, kuris nepanėšėtų į jo adresu nukreiptą agresiją, o tik palengvintų jums tenkančią užduotį informuoti vyrą apie savo norus ir pageidavimus.

2. Jo elgesyje – nė kruopelytės romantikos

Lygiai kaip pirmiau aprašytu atveju, turite jam apie tai pasakyti. Jeigu šiltų jausmų demonstravimo jis nelaiko svarbiu dalyku, tikrai nesitikėkite, kad staiga pradės elgtis kaip apsigimęs romantikas.

Pasakykite jam, kaip pati įsivaizduojate romantiškus, meile pagrįstus santykius, ir paprašykite, kad jis taip pat pasidalytų savo vizijomis. Tik jokiu būdu iš jų nesijuokite ir nemėginkite kritikuoti vyro požiūrio. Labai tikėtina, kad deramai už įdėtas pastangas įvertintas vyras bent pamėgins tapti kiek išradingesnis.

3. Jis paprasčiausiai nesiklauso

Vargu ar būtų įmanoma suskaičiuoti, kiek kartų statistinėje šeimoje žmona yra išrėkusi vyrui, kad šis jos nesiklauso. Visgi kada paprastai pastebite, kad vyras nesiklauso? Kilus barniui? Kai prašote padėti? Galbūt jau jaučiatės tarsi sugedęs patefonas, nes n-tąjį kartą turite jam aiškinanti, kodėl esate nelaiminga?

Kurti sveikus santykius – nelengvas darbas. Vis dėlto ypač sudėtingu jo taip pat nepavadinsi. Daug kas paprastai priklauso nuo gebėjimo aiškiai kalbėti ir atidžiai klausytis. Aiškūs, sukonkretinti teiginiai išsakomi pirmuoju asmeniu. Jie turi būti lengvai suprantami ir konstruktyvūs – neturi likti vietos dviprasmybėms. Pradėti konstruktyvų pokalbį galima kad ir taip: „Noriu sulaukti daugiau pagalbos tvarkydamasi namuose. Noriu, kad mudu rastume laiko apie tai pasikalbėti.“

Atidus klausytojas turėtų persakyti išgirstą teiginį, kad kalbėtojui būtų aišku, jog jį išgirdo. Į pirmiau pateiktą frazę galima sureaguoti taip: „Kaip suprantu, nori, kad dažniau padėčiau tvarkytis namuose, ir nori tai aptarti.“

Nors šitoks pokalbio modelis atrodo elementarus, jis ir yra veiksmingo komunikavimo pagrindas.

Ką gi daryti, jei viskas išbandyta?

Galbūt galvojate, kad viską jau išbandėte ir niekas nepadėjo – jis elgiasi taip pat. Jūsų nusivylimas daugiau nei suprantamas. Tik norisi paklausti, ar buvote pakankamai atkakli? Ar nenutiko taip, kad pernelyg lengvai pasidavėte?

Kai bandome gaivinti santuoką, o mūsų vyrai to nepastebi, rankos tarsi savaime svyra, kyla didžiulė pagunda viską mesti. Visgi atminkite, kad kontroliuoti vyro, jo veiksmų ir jo reakcijų – ne jūsų galioje. Vienintelis jums pavaldus dalykas – tai jūsų pačių elgesys, taigi, kodėl nepakovojus už laimingesnę santuoką?

Na, jei išties viską išbandėte ir net mintis apie didesnes pastangas jums kelia tikrą neviltį, pasiūlykite vyrui drauge apsilankyti pas porų konsultantą. Jei jis atsisakys eiti kartu, apsilankykite viena. Tai ne pigu, bet tam tikra prasme pigiau negu skyrybos. Tikėtina, kad jūsų santuoka verta prašomos kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)