Psichologė-psichoterapeutė Darja Norbutė sako, kad situacija kelia susirūpinimą, ir skatina ieškoti priežasčių bei būdų, kaip efektyviai padėti moterims po gimdymo. Šiandien vienas iš pagalbos būdų moteriai, patiriančiai psichologinius sunkumus, išgyvena aukso amžių – tai aktyviai besikuriančios realios ir virtualios mamų bendruomenės. Primenama atsiųstame pranešime.

Gimęs vaikas – išbandymas ir moteriai, ir tvirčiausią ryšį turinčiai porai

Neuromokslininkų įrodyta, kad gimus vaikui, moters smegenyse įvyksta pokyčių. Hormonų balansas daro įtaką elgesiui, vyksta ir psichologinis virsmas. Specialistės teigimu, mamos pačios neretai įvardija, kad motinystėje išgyvena stiprius jausmus ir jaučiasi vienišos dėl staiga pasikeitusios jų tapatybės, kasdienės aplinkos ir nutrūkusių ryšių.

„Santykiai – svarbiausia mūsų gyvenimo varomoji jėga, o tapus mama, išgyvenama daug vidinių pokyčių. Keičiasi ir žmonės aplink mus. Taip dažnai nebematome kolegų ar nebegalime pasilikti vakarėliuose per naktį, tenka ieškoti naujų žmonių, kurių gyvenimo būdas būtų panašesnis į mūsų naująjį. Šiuo pereinamuoju paieškų laikotarpiu, kai moteris bando susivokti „kas aš esu“ ir „su kuo man pakeliui“, ir yra jaučiama didžiausia vienatvė. Tai, kas seniau moterį gelbėjo nuo vienatvės, galimai nebeveikia, o tai, kas gelbės ilgainiui – dar neišsigrynino, neatsirado“, – aiškina specialistė.

Atsiradus naujam „visatos centrui“, pasikeičia ir šeimos gyvenimo būdas bei rutina. Pasak D. Norbutės, natūralu, kad gimus kūdikiui, partnerių tarpusavio santykiai patiria sunkumų ar net krizių.

Darja Norbutė, psichologė psichoterapeutė

„Kas šeimoje buvo nusistovėję anksčiau, atsiradus vaikui, dažnai turi keistis. Keičiasi daugelio šeimos narių poreikiai ir lūkesčiai. Tenka patirti daug „senojo gyvenimo“ netekčių ir su jomis susitaikyti. Tenka ne tik patenkinti savo ir kūdikio poreikius, bet surasti jėgų ir būdų išlikti ryšyje su partneriu. Įtemptose situacijose neišspręsti poros santykių sunkumai gali ir vėl išlįsti į dienos šviesą. O nesprendžiami sielos skauduliai gali baigtis ir rimtomis psichologinėmis problemomis“, – sako D. Norbutė.

Bendrystė padeda iškęsti sunkumus

Pasak D. Norbutės, yra ne vienas būdas, kaip sau padėti ir gyti nuo pogimdyvinės depresijos ar patirti mažiau nemalonių jausmų auginant vaikus.

Vieną, kaip iš padedančių būdų pasijusti geriau, psichologė išskiria buvimą mamų bendruomenėje. Pavyzdžiui, užsienio šalyse veikia nuoseklios programos, kai moteriai, susilaukusiai kūdikio, iš karto yra priskiriama bendruomenė. Jose vyksta reguliarūs susitikimai su kitomis mamomis.

Galima pastebėti, kad ypač dabar ėmė kurtis daug įvairiausių mamų bendruomenių, atstovaujančių skirtingiems požiūriams į motinystę ir vaikų auginimą. Socialiniai tinklai suteikė plačias galimybes mamoms bendrauti tarpusavyje ir dalintis patirtimi.

„Artimą sau bendruomenę surasti nėra taip jau paprasta. Bet bendruomenės nėra vienodos ir nė viena iš jų nėra kažkokia „teisingesnė“ už kitą. Tiesiog kai kurios jų yra gana uždaros, kitos galbūt tolimos savo deklaruojamomis pažiūromis. Dažniausiai mes tiesiog ieškome į save panašių bendraminčių. O ieškodami, būna, užklystame ir ten, kur mums ne visai tinka būti. Tačiau atradusios patinkančią bendruomenę, mamos atranda svarbius dalykus – bendrystę ir ryšį. Ryšyje mes nusiraminame, pasijuntame kažko didesnio dalimi“, – dalijasi psichoterapeutė.

Šimtai anoniminių išpažinčių

Prieš mažiau nei metus socialiniame tinkle „Instagram“ internetinę bendruomenę „Motherhood Is Sexy“ įkūrusi pametinukų mama Ieva Juodelė pasakoja, kad prieš keletą mėnesių interneto puslapyje motherhoodissexy.com atidarė virtualią išpažinčių klausyklą, kaip dar vieną viešai prieinamą galimybę mamoms anonimiškai išsikalbėti.

„Yra mamų, kurios nori neatskleisdamos savo tapatybės anonimiškai išlieti savo emocijas, aprašyti jų gyvenimus pakeitusius įvykius ar tiesiog išsiverkti, kad jaučiasi nepakankamai geros mamos. Suteikėme visiškai nemokamą platformą, į kurią bet kuriuo paros metu užsukusi mama gali parašyti savotišką „išpažinties“ laišką. Tikime, kad mamoms tai suteikia palengvėjimo jausmą ir paskatina žengti kitą žingsnį – kreiptis į specialistus pagalbos“, – sako projekto autorė.

Ieva pasakoja, kad į virtualią anoniminę klausyklą daugiausia išpažinčių atkeliauja santykių su vyrais ir anytomis temomis. Mamos rašo apie vienatvę motinystėje, pogimdyvinę depresiją, nemeilę savo vaikui, žindymo problemas, senojo gyvenimo ilgesį ir seksualinio gyvenimo problemas.

„Kasdien gauname nuo kelių iki keliasdešimties anoniminių mamų laiškų-išpažinčių. Mes nežinome šių išpažinčių autorių, kas tos moterys, kur jos gyvena, kokios jų profesijos ir kiek vaikų turi. Virtuali klausykla yra visiškai anonimiška ir saugi erdvė „išsirašyti“ savo skausmą, pyktį ir neviltį“, – pasakoja I. Juodelė.

Viešai bendruomenės paskyroje, per „Instagram“ „story“ pasidalinus konkrečia skaudžia išpažintimi, atsiranda didelis moterų noras susipažinti su tą išpažintį parašiusia moterimi: „Čia moterys atranda ne tik sau artimas bičiules, su jomis susitinka ir geria kavą, bet ir bendraudamos būreliais gyja nuo didelių sukrėtimų.“

Atvira ir ironiška bendruomenė – ne kiekvienam

Kita vertus, socialiniuose tinkluose apstu mamų pareiškimų apie tai, kas dera ir kas ne mamai, turinčiai vaikų. Vienoms mamoms atvirai rodyti netvarką namuose ar ironizuoti savo dieną atrodo normalu, o kitoms – absoliučiai nepriimtina. Kol vienos šalinasi tiesmuko atvirumo ir renkasi „minkštesnes“ kasdienybės realijas, kitos atvirkščiai – socialiniuose tinkluose renkasi būti bendruomenėse, kurios atskleidžia nenušlifuotą motinystės buitį.

I. Juodelė prisipažįsta, kad net nesapnavo, jog šiandien šią paskyrą seks ir į kasdienius mamų bendruomenės vargus ir džiaugsmus įsitrauks daugiau kaip 11,5 tūkst. moterų iš visos Lietuvos ir net užsienio.

„Su kolegėmis juokiamės, kad į mūsų ironišką ir net tiesmuką bendruomenę ateina ne kiekviena mama. Reikia turėti gerą humoro jausmą ir pagauti mūsų „vaibą“. Nėra taip, kad čia vyksta nerimti dalykai ir per dienas blevyzgojame, ne – čia mamos betarpiškai guodžia ir palaiko viena kitą. Neseniai apklausėme mamas ir iš 1500 mamų 92 proc. pasakė, kad aktyvus įsitraukimas į bendruomenės gyvenimą joms padeda ištverti sunkias dienas su vaikais. Čia mamos jaučiasi saugios ir laisvos kalbėti atvirai apie savo gyvenimą.“

Projekto autorė pasakoja, kad ypač daug moterų nori ne tik dalintis kasdienybe socialiniuose tinkluose, bet ir dalyvauti gyvuose susitikimuose ir patirti bendrystę. O į rugsėjo 3 d. vyksiantį pirmąjį, tik mamoms skirtą festivalį „Mis Fest“ per kelias savaites išparduoti jau kone visi bilietai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją