Pozityvumo filtras

Kai jūsų antroji pusė neišpildo – nors vos per plauką, bet vis tik neišpildo – jūsų lūkesčių, labai paprasta susierzinti, nusivilti, nuliūsti. Tik prieš pasiųsdami mylimam žmogui dar vieną atšiaurią trumpąją žinutę, sumąstykite: pozityvus mąstymas gali radikaliai į gerąją pusę pakeisti tiek jūsų santuoką, tiek visą gyvenimą. Daugybė tyrimų kalba apie pozityvaus nusiteikimo naudą – ir mažina stresą, ir ilgina gyvenimą, ir gerina širdies bei kraujagyslių sveikatą, taip pat gina šalin depresyvias nuotaikas ir netgi padeda išvengti peršalimo (o tai reiškia, kad stiprina imunitetą).

Išmokti pozityviai mąstyti pavyks ne iš karto, tačiau susitelkimas būtent į šviesiąją gyvenimo pusę tikrai gali padėti gelbėjant santykius. Įsivaizduokite: jūsų antroji pusė, nors ir žadėjo, neiškraustė indaplovės, bet skyrė dvidešimt minučių beisbolo treniruotei su sūnumi ar pakeliui iš darbo nepatingėjo užsukti į parduotuvę duonos. Kitaip tariant, stenkitės koncentruotis į tai, ką mylimas žmogus padarė, o ne į tai, ko nepadarė. Visiems pasitaiko sunkių dienų, visą laiką išlikti pozityviam paprasčiausiai neįmanoma, tačiau savistaba požiūriui – labai svarbus dalykas mokantis gyvenime ieškoti (ir surasti) daugiau šviesos.

Dėkingumo stiklainis

Taip, skamba gana banaliai, tačiau, patikėkite – tai veikia. Dviese nuspręskite, kaip dažnai papildysite stiklainį (kasdien, kas savaitę ar dar rečiau), o tada pirmyn – tiesiog ant lapelio keliais žodžiais užrašykite, ką tokio gero pasakė ar padarė jūsų antroji pusė, už ką jaučiatės dėkingi.
Padėkite dėkingumo stiklainį kur nors abiem gerai matomoje vietoje, taip bus lengviau prisiminti jį vis papildyti. Dėkingumo stiklainis ne tik puikus būdas parodyti mylimam žmogui dėkingumą, bet ir iš tikrųjų pamatyti, kiek daug gražių dalykų tas ypatingas žmogus dėl jūsų daro. Blogomis dienomis galima vieną po kito traukti lauk popierėlį ir prisiminti dėkingumą kad ir už labai menkus, bet iš tiesų svarbius dalykus.

Empatijos svarba – o ką mylimo žmogaus vietoje darytumėte jūs?

Po daugybės kartu praleistų metų (o juk juose ne vien džiaugsmai, malonumai ir gražios akimirkos, bet ir varginanti buitis, įvairūs rūpesčiai ir nesklandumai) liautis klausius savo antrosios pusės būtų prabanga, kurios tikrai negalite leisti. Kitą kartą, kai jūsų žmogus pradės skųstis darbo problemomis ar kitomis bėdomis, išbandykite vieną paprastą dalyką – pabandykite nuoširdžiai suprasti. Vargu ar atsirastų kitas žmogus, kuris geriau už jus pažinotų jūsų antrąją pusę, taigi jis ar ji labai vertina jūsų supratingumą.

Aiškiai pademonstruota empatija gerina bendravimo kokybę ir jūsų žmogui siunčia žinią, kad „visus sunkumus įveiksite kartu“. Pirmasis žingsnis: stabtelkite ir tiesiog įklausykite, ką jums sako. Kaip jaučiasi mūsų mylimas žmogus, ko jam reikia? Pabandykite save įsivaizduoti jūsų antrosios pusės vietoje, patirti, ką jis jaučia, kokios pagalbos iš jūsų tikisi.

Dešimties minučių taisyklė

Jeigu atsidūrėte audringo konflikto įkarštyje, skirkite sau dešimt minučių nusiraminti ir susitikite dialogui kiek nurimus stresui. Išeikite pasivaikščioti, paklausykite kelias mėgstamas dainas ar tiesiog konflikte paspauskite pauzę ir kartu pailsėkite. Atsipalaidavę sugebėsite sugrįžti prie diskusijos šviežia galva ir rasite geriausią sprendimą.

Planuokite

Ar teko girdėti posakį: „Kartu žaidžianti pora išlieka pora?“. Tai aukso žodžiai. Kartais taip įsuka rutina, kad visai nebelieka nei laiko, nei noro užsiimti kokiu nors hobiu. O gal tą hobį jau turite, tačiau į jį neįtraukta antroji pusė? Taigi, susėskite, atsidarykite kalendorių ir susiplanuokite veiklą, kurios abu nekantriai lauksite.

Ką norėtumėte kartu veikti? Sportuoti? Savanoriauti? Nueiti į vyno degustaciją? Yra nesuskaičiuojama galybė veiklų, kurioms nereikia nei daug laiko, nei pinigų, o su antrąja puse kokybiškai praleistas laikas pastebimai sustiprins jūsų ryšį. Jeigu ilgą laiką neturėjote atostogų, planuokite išvyką – pakaks ir pabėgimo vienai nakčiai. Kelionės ten, kur dar niekada nesilankėte, laukimas porą gali labai suartinti.

Prisiminkite pasimatymų dienas

Ar vis dar saugote dėžutę su meilės laiškais, kuriuos jūsų antroji rašė santykių pradžioje? O galbūt turite fotoalbumą su gražiausiomis jūsų romantinės istorijos akimirkomis? Atsisėskite ir prisiminkite. Prisiminkite draugystės pradžią, dalykus, kurie jus suartino, kas traukė ir žavėjo. Klaidžiojant atsiminimų takais neabejotinai kils noras kartu kurti naujus prisiminimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)