Tinklalapis umbrella.green aprašė požymius, kurie byloja, kad savo vaikams esate pernelyg atlaidūs.

1. Kaltina kitus

Kai vaikas nėra pasiruošęs (nenori, negali) prisiimti atsakomybės už atliktus veiksmus, jis ima dėl visko kaltinti aplinkinius.

Nevertėtų kivirčytis su vaiku ir versti jį prisipažinti apie visus netinkamus veiksmus – verčiau mokykite jį prisiimti atsakomybę. Tai galima padaryti susitarus dėl jo pareigų namuose arba ramiu tonu paaiškinus, už ką jis yra atsakingas.

2. Nejaučia kaltės

Atkreipkite jo dėmesį į pasekmes. Jei vaikas nejaučia kaltės, kai pasielgia neteisingai, jis galėtų negauti kažko svarbaus. Ne, jūs neprivalote jam priekaištauti arba linkėti jam bėdų. Jūsų pareiga – išmokyti jį skirti gėrį nuo blogio ir suvokti savo atsakomybę už pasirinkimus.

3. Geranoriškumo ir empatijos trūkumas

Mokykite vaikus paslaugumo. Tegul jie padeda kaimynams, palaiko tvarką viešose vietose, dalyvauja talkose prie namų, parkuose. Galbūt ieškomi savanoriai dideliam projektui lankyti pagyvenusius žmones senelių namuose – galima dalyvauti kartu su vaiku. Arba pasiūlykite pradėti nuo mažų žingsnelių – padėti broliui arba sesei susitvarkyti kambarį, suplauti indus.

4. Nesirūpina kitais

Vėlgi – mokykite vaikus paslaugumo, ypač asmeniniu pavyzdžiu. Taip jūs jiems parodysite, kad reikia būti dėmesingam ir pastebėti žmones, kurie dėl susiklosčiusių aplinkybių negali patys savimi pasirūpinti, ir jiems reikia pagalbos iš šalies.

5. Nuolat reiškia pretenzijas

Mokykite vaiką dėkoti už bet kokį veiksmą. Paprašykite jo surašyti sąrašą dalykų, už kuriuos jis gali būti kažkam dėkingas, arba kartu parašykite padėkos laišką. Rodykite vaikams pavyzdį ir dalinkitės, kaip būna malonu, kai tavo pastangas įvertina ir už jas padėkoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)