Svarbiausi – pamatiniai poreikiai

Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad aštuoni iš dešimties besilaukiančių ar mažylius auginančių tėvų jaudinasi dėl vaikelio mitybos, pusė – dėl įvairių sveikatos klausimų, o beveik 40 proc. apklaustųjų nurodė, kad jiems nerimą kelia išlaidos kūdikio reikmėms. Šeimos santykių psichologė Šarūnė Vienė pastebi, kad tai – pagrindinės kūdikio gerbūvį užtikrinančios sritys, o šie neseniai šeimos pagausėjimo sulaukusių tėvų rūpesčiai – natūrali pasikeitusios situacijos namuose pasekmė.

„Tėveliai jaučia didžiulę atsakomybę tinkamai pasirūpinti savo kūdikiu, o maistą, sveikatą ir finansinę gerovę jie suvokia kaip pamatinių poreikių užtikrinimą“, – teigia Š.Vienė ir prideda, kad ramiau pasijusti gali padėti žinios. „Didžiausią nerimą kelia tai, ko nežinome ar nepažįstame. Tuo tarpu informacijos paieška ir savišvieta mažina susidariusią emocinę įtampą – gautos žinios padeda susidėlioti mintis ir nurimti. Tą daryti, beje, galima pradėti ir tik pradėjus galvoti apie šeimos pagausėjimą – skirkite laiko mintims apie ateitį, pradėkite domėtis, gilinkitės į skirtingas temas. Tuomet laukiant kūdikio ir žengiant pirmuosius tėvystės žingsnius labiau savimi pasitikėsite, jausitės ramesni.“

Psichologė Šarūnė Vienė
Jei susirašę dienotvarkę pastebėsite, kad visas dėmesys skiriamas vaikeliui, sąmoningai įtraukite tokią veiklą, kuri leis atsipalaiduoti ir tiesiog pabūti su savimi

Kaip nepasimesti informacijos jūroje?

Šiandien informacijos apie visus kūdikio gyvenimo aspektus galima rasti be galo daug – skirtingų nuomonių bei patarimų gausu ne tik internete, bet ir draugų rate ar skirtingų medicinos specialistų kabinetuose. Tad nepaskęsti informacijos jūroje ir atsirinkti teisingus bei naudingus patarimus gali būti nelengva. Štai daugiau nei ketvirtadaliui apklaustųjų rūpestį kelia teisingas kūdikiams skirtų higienos prekių pasirinkimas.

„Kūdikio mityba, higiena, sveikata – nuomonių visais klausimais yra begalė. Atsakymų ieškančių tėvelių nerimą tokia gausa gali sustiprinti dar labiau. Todėl svarbu tą informaciją atsirinkti ir susidarytą nuomonę pasitvirtinti su žmogumi, kuriuo pasitikite – tai gali būti gydytojas, giminaitis ar draugas. Gavus pritarimą, dvejonės turėtų pradėti sklaidytis“, – sako Š.Vienė.

Minėtas tyrimas parodė, kad didžioji dalis tėvų labiausiai pasitiki gydytojų-specialistų (59 proc.) ir draugų (49 proc.) rekomendacijomis, o trečdalis – interneto forumuose randamais patarimais.

Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad rinkdamiesi maisto prekes ir higienos priemones kūdikiams, tėvai didžiausią dėmesį skiria jų sudėčiai (atitinkamai 83 ir 40 proc.) bei ekologišką prekės kilmę patvirtinantiems sertifikatams (atitinkamai 44 ir 51 proc.). Šias prekes didžioji dalis apklaustųjų įsigyja prekybos centruose: kūdikių maistą čia dažniausiai perka 79 proc., o higienos prekes – 44 proc.

Skirkite laiko sau

Psichologė atkreipia dėmesį į dar vieną situaciją pagausėjusiose šeimose – tėveliai pamiršta rasti laiko sau, todėl jiems nuolat trūksta poilsio, jie tampa irzlūs ir dirglūs. Susipažįstant su naujuoju tėčio ar mamos vaidmeniu, ji ragina nepamiršti savęs.

„Jei susirašę dienotvarkę pastebėsite, kad visas dėmesys skiriamas vaikeliui, sąmoningai įtraukite tokią veiklą, kuri leis atsipalaiduoti ir tiesiog pabūti su savimi. Tai gali būti jaukus susirangymas ant sofos su mėgstama knyga, kol kūdikis miega, ar tiesiog trumpas pasivaikščiojimas gryname ore. Pervargimas skatina jautrumą, nuotaikų kaitą, o tokia pertrauka sau suteiks energijos ir gerų emocijų – tai taip reikalinga auginant mažylį“, – pataria Š.Vienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją