Daugiau žinių apie vaikus ir tėvystę psichologė ir sąmoningos tėvystės instruktorė dalijasi savo „Instagram“ paskyroje.

Konsultuodama tėčius ir mamas daugiausia vadovaujuosi psichologijos daktarės A. Solter sukurta sąmoningos tėvystės (angl. aware parenting) filosofija. Sąmoningos tėvystės pagrindas yra psichologinių traumų teorija, prieraišiosios tėvystės teorija ir nebaudžianti disciplina. Trumpai apibendrinant, tai yra pripažinimas, kad vaikai patiria stresą ir traumas, kad svarbus ryšys tarp tėvų ir vaikų bei vaikų auklėjimas mylinčiai nustatant ribas, žaidžiant žaidimus, būnant kartu, kai jie verkia ir juokiasi.

Tėčių atsakymai man pasirodė labai svarbūs, todėl gavusi jų leidimus, pasidalinsiu jų išsakytomis mintimis. Pirmiausia tėčiai minėjo, kad būdavo neaiškios verkimo priežastys ir būtų gerai jas žinoti. „Aišku, verkimas erzino, labiausiai, kai nesupranti, kas ir dėl ko. Mintyse nusikeikdavau“, – sakė trijų vaikų tėtis.

Mūsų vakarietiškoje kultūroje pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikiai verkia vidutiniškai 2 val. per dieną be akivaizdžios priežasties. Paprastai verkimo pikas būna apie 6 savaitę ir dažniausiai vakare. Nuo ketvirto mėnesio iki metų amžiaus verkimas vidutiniškai trunka apie valandą. Tačiau vaikai gali būti labai skirtingi ir vieni verkia daugiau nei 2 val. per dieną ir ilgiau nei iki 3 mėnesių, o kiti verkia mažiau. „Beje, su antrąja jokių verkimo problemų nebuvo, ji buvo nepalyginamai ramesnė. Nors mūsų elgesys ir žinios apie vaikų auklėjimą iš esmės liko tos pačios“, – palygino berniuko ir mergaitės tėtis.

Evoliuciniu požiūriu verkimas greičiausiai išliko kaip būdas išlaikyti motinas šalia, kad sušildytų, pamaitintų, apsaugotų ir rūpintųsi. Žmogaus kūne viskas turi savo funkciją ir niekas nevyksta be reikalo. Tuštinimasis, šlapinimasis, prakaitavimas – tokie simptomai lengvai atpažįstami ir susiejami su vaiko patiriamais fiziniais nepatogumais, kuriuos tėvai sparčiai gali pašalinti. Tuo metu verkimas paprastai siejamas su skausmu ar emocine būkle, todėl tėvams sunku suprasti ir įvertinti verkimo priežastis. Tačiau verkimas taip pat yra nepatogumo šalinimo procesas: patyrę emocinį stresą, žmonės verkia ir taip pašalina susikaupusią įtampą; ir kūdikiai bei vaikai – ne išimtis. Atlikti suaugusiųjų tyrimai rodo, kad po verkimo sumažėja kraujo spaudimas, širdies ritmas, sumažėja kūno temperatūra, smegenų bangos tampa sinchroniškesnės.

Tradiciškai ilgas verkimas aiškinamas pilvo diegliais, kai yra manoma, kad juos sukelia ne iki galo išsivysčiusi virškinimo sistema. Tačiau neradus tokių sutrikimų, o vaikui priaugant pakankamai svorio, toks kūdikio ilgo verkimo paaiškinimas turi būti atmestas. Kita galima kūdikių verkimo priežastis yra alergijos ar jautrumas kažkam, ko yra piene. Tai reikia patikrinti visada, kai kūdikis verkia ilgą laiką. „Pirma dukra buvo irzlesnė. Labai ilgai nežinojom, kodėl. Pasirodo, alergija vištai, bulvei, morkai. Pagrindiniam pirmajam maistui. Tai išsiaiškinta tik po metų ar dviejų“, – prisiminė dviejų mergaičių tėtis.

Jei kūdikis verkia labai daug, būtina jį apžiūrėti gydytojui ir ištirti, ar to nesukelia alergija ar kitos sveikatos problemos. Jei medicininiai tyrimai nerodo jokių sutrikimų, o kūdikis yra žindomas, pabandykite atsisakyti produktų, galinčių sukelti alergiją. Remiantis mamų patirtimi, joms iš savo raciono pašalinus tam tikrus produktus, kūdikiai verkė mažiau. Tai gali būti karvės pienas, kofeinas, kiaušiniai, riešutai, ankštiniai, citrusiniai vaisiai, svogūnai, brokoliai, braškės, vynuogės, kviečiai, ar kt.

Nuo trijų mėnesių amžiaus dauguma tėvų verkimą bando aiškinti dantų dygimu. „Būčiau norėjęs žinoti, kad verksmas toks „žudantis“, kai mažiukės verkia, nes užsigauna ar dantukas dygsta. Taip pats gali iš proto išsikraustyti“, – atviravo dvynukių tėtis. Tačiau ši teorija taip pat yra per daug išnaudojama, kaip ir su pilvo diegliais. Tėčiams ir mamoms rūpi ir jie visuomet ieško atsakymų, kodėl vaikas verkia, tačiau mūsų aplinkoje mažai informacijos apie emocinį stresą, ypač patiriamą kūdikių, todėl retai pagalvojama, kad tai gali būti verkimo priežastis. Dantų dygimas gali sukelti diskomfortą ir dėl to kai kurie kūdikiai tampa neramūs, irzlūs. Tačiau dažnai tėvai nežino, kad dėl dantų dygimo vaikas neverks ištisą valandą. Taigi, jei vaiko verkimas nenutrūksta ilgą laiką, verta pasigilinti į kitas galimas priežastis, nesusijusias su medicininiais sutrikimais ar fiziniu skausmu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją