Kur dingsta pinigai?

Pasak mamos, kiekvieną mėnesį tėvai sumoka po maždaug 7 eurus ugdymo reikmėms, bet per bendrą tėvų susirinkimą buvo pasakyta, kad individualiomis priemonėmis vaikus turi aprūpinti patys tėveliai. Jie turi nupirkti pieštukus, flomasterius, popierių piešimui, spalvotą popierių, spalvotą kartoną, akvarelę ir pieštukinius klijus.

Nupirkę šias priemones, nė vienas iš mūsų „nenubiednės“, bet jei dabar prašo pieštukų, galbūt po kelių mėnesių užsiprašys dar ko nors

„Tai tikrai yra rimta problema. Žinoma, kad nupirkę šias priemones, nė vienas iš mūsų „nenubiednės“, bet jei dabar prašo pieštukų, galbūt po kelių mėnesių užsiprašys dar ko nors. Matys, kad tėvai nusileidžia ir tuo naudosis“, – nuogąstavo pašnekovė.

Daugeliui iš tėvų bendruomenės kilo klausimai, kur panaudojami vaikų ugdymui mokami pinigai, kur nukeliauja iš savivaldybės gauti pinigai vaiko krepšeliui, kurie, anot tėvų, skirti vaikų ugdymui, priemonėms ir pan.

„Pasiteiravus, kaip yra kituose darželiuose, niekas savo vaikams neperka nei pieštukų, nei popieriaus. O mes kiekvieną mėnesį mokame nors nedidelę, bet vis tiek sumą pinigų, kuri skirta ugdymui, aplinkai, bet kažkodėl viską turime pirkti patys. Priemonių ugdymui nėra, paties ugdymo – irgi. 7 eurus kas mėnesį mokame ugdymo reikmėms, tai kur tie pinigai dingsta?“, – klausė moteris.

Individualios priemonės – iš tėvų kišenės?

Susisiekus su darželiu, situaciją sutiko pakomentuoti darželio direktoriaus pavaduotoja ugdymui Alvyda Vaškevičienė. Anot jos, kaip tik praėjusią savaitę buvo tėvų susirinkimas, per kurį ir buvo aptarti šie reikalai.

„Visi tėvai buvo informuoti, kad patys turi vaikučius aprūpinti individualiomis ugdymo priemonėmis. Į jas įeina tai, ką naudoja vaikas individualiai: pieštukas, popierius, vyresniems – sąsiuvinis, akvarelė, flomasteriai. Taip yra visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, pagal švietimo įstatymą yra numatyta, kad individualiomis ugdymo priemonėmis vaikus aprūpina tėvai. Ta informacija buvo pateikta. Buvo konkrečiai išaiškinta, kas yra tos individualios ugdymo priemonės“, – sakė pašnekovė.

Pasak pavaduotojos, lėšos, kurias tėvai kas mėnesį moka, yra skiriamos bendro ugdymo priemonėms, o tai yra žaislai, žaidimai, higienos priemonės, taip pat – valymo priemonės.

„Noriu pabrėžti, kad jokių pinigų nei mūsų įstaiga, nei pedagogai tikrai nerenka. Vaiką tėvai turi tik aprūpinti tomis priemonėmis, kurias jis naudos individualiai. Lėšų, kurias skiria darželiui savivaldybė, tikrai nepakanka, norint visiems vaikams nupirkti pieštukų ar flomasterių. Ir taip jau ieškome pigiausių variantų. Pavyzdžiui, aprūpiname guašu, nes jo nereikia turėti kiekvienam vaikui atskirai“, – pasakojo A.Vaškevičienė. Ji pridūrė, kad visos priemonės, kurias savo vaikui nuperka tėvai, saugomos individualiuose stalčiuose ir bet kada jas vaikas gali pasiimti namo.

Pavaduotoja Alvyda Vaškevičienė
Lėšų, kurias skiria darželiui savivaldybė, tikrai nepakanka, norint visiems vaikams nupirkti pieštukų ar flomasterių

„Po susirinkimo nebuvo jokių priekaištų, galbūt kažkas neteisingai suprato. Mes tikrai nereikalaujame nieko neteisėto“, – sakė pavaduotoja.

Kur naudoti lėšas, sprendžia darželiai ir tėvų taryba

Lietuvos Respublikos Švietimo įstatyme iš tiesų yra nurodyta, kad „individualiomis mokymosi priemonėmis (pratybų sąsiuviniais, rašymo priemonėmis, skaičiuotuvais ir kitomis) mokinį aprūpina tėvai (globėjai, rūpintojai)“. O kaip yra ikimokyklinėse įstaigose?

Pagal LR Vietos savivaldos įstatymą, ikimokyklinis ugdymas yra savarankiška Savivaldybių funkcija ir tik jos turi teisę nustatyti mokesčius už ugdymo paslaugas, maitinimą ir kt. Vadovaujantis Šiaulių miesto savivaldybės tarybos sprendimu, „Mėnesinį atlyginimą už ugdymo aplinkos išlaikymą sudaro ugdymo aplinkai išlaikyti skirtos išlaidos (patalynei įsigyti ir skalbti, higienos priemonėms, medžiagoms patalpų priežiūrai, inventoriui įsigyti ir kt.)“.

Pasak Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Švietimo skyriaus vyr. specialistės Rasos Biknienės, savivaldybių lopšeliai-darželiai yra savarankiški asignavimų valdytojai ir lopšelių-darželių tarybos (į kurias įeina ir tėvų atstovai) sprendžia, kokioms reikmėms naudoti surinktas ugdymo aplinkos lėšas, tačiau jos naudojamos grupinėms priemonėms pirkti. Artimiausiame Šiaulių miesto savivaldybės tarybos posėdyje šis klausimas turėtų būti aptartas ir patikslintas tvarkos aprašas.

Svarbu pažymėti, jog Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija griežtai pasisako prieš bet kokius papildomų lėšų rinkimus ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Atkreipiame dėmesį, kad parama ikimokyklinio ugdymo įstaigai gali būti teikiama, tačiau tik vadovaujantis Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu. Jis nustato labdaros ir paramos teikimą ir gavimą, jos teikimo ir gavimo tikslus, teikėjus ir gavėjus, labdaros ir paramos teikimo ir gavimo kontrolę bei apskaitą, kai labdaros ir (arba) paramos tiekėjai ir (arba) gavėjai naudojasi įstatymų nustatytomis mokesčių lengvatomis.

Jeigu ikimokyklinio ugdymo įstaigoje rinkliavų surinkimas bei jų panaudojimo būdai nėra fiksuojami jokiuose dokumentuose, jie yra neteisėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)