26 metus su naujagimiais bei kūdikiais dirbanti kūdikių priežiūros specialistė, žindymo konsultantė ir knygos „Branginkite pirmąsias savaites“ autorė Helen Moon dalijasi, kas padeda sklandžiau atrasti ir prisijaukinti naująją šeimos dinamiką bei ritmą.

– Helen, kokius pagrindinius iššūkius pastebite naujose šeimose?

– Per visus darbo metus dvi daugiausia iššūkių keliančios sritys beveik nepasikeitė – pirmoji dažniausiai kyla dėl maitinimo krūtimi. Dažna mama turi tokį stiprų norą maitinti krūtimi, kad iš to jai sukyla įtampa, jei kas tik nepavyksta sklandžiai. O tai galiausiai gali turėti įtakos žindymui. Papuolusi į tokį užburtą ratą mama ne tik nuolat jaučia nerimą, stresuoja, bet ir stipriai pavargsta. Todėl visad siūlau dar prieš susilaukiant mažylio pasidomėti žindymo pradžiamoksliu, išklausyti kursus, susirasti netoliese dirbančios žindymo konsultantės kontaktus. Ir jei tik matote poreikį – nesikankinkite ir kreipkitės pagalbos.

Kitas didžiausias mamų vidinis mūšis būna apie tai, ar maitinti kūdikį pagal poreikį, ar bandyti dėlioti ritmą. Aš visad sakau, kad dėlioti ritmą galite tik sau, tuo metu kūdikiui jį galime tik pasiūlyti arba dar geriau – kurį laiką jį pastebėję, susikurti pagal matomas tendencijas naują bendrą dienos ritmą. Labai dažnas mamų skundas apie didelį miego stygių ir vadinamą „dienos ir nakties sumaišymą“ – ir išties, naujagimiai gimsta naktiniais pelėdžiukais ir. jei nė kiek nepadedame jiems pereiti prie įprasto dienos–nakties ritmo, labai tikėtina, kad jie ir toliau bus linkę daugiau miegoti dienomis, o valgyti bei būdrauti naktimis.

knygos „Branginkite pirmąsias savaites“ autorė Helen Moon

– Jūsų metodas „Branginkite“ (C.H.E.R.I.S.H.), apie kurį daug kalbate savo knygoje, yra ne tik apie kūdikį, bet ir apie tėvus – kodėl tai taip svarbu?

– Nors pradedame nuo kūdikio ir jo poreikių dėliodami pagal tai dienos ritmą, pasilengviname ir savo, tėvų, gyvenimus. Jei tėvai apytiksliai žino, kada vaikas valgys, kada eis miegelio ar kelsis, jie žino, kiek laiko turi sau, kokias veiklas gali planuotis. Esu tvirtai įsitikinusi, kad šioks toks pastovumas labai padeda naujų mamų emocinei gerovei. Juk ir taip jų gyvenime vyksta milžiniški pokyčiai, taigi bent kiek pastovumo įneša kasdienai ramybės.

–Savo knygoje kalbate tiek apie žindomus, tiek buteliuku maitinamus kūdikius ir jų dienos ritmą ir tai darote be jokio smerkimo, ko, deja, šiais laikas vis dar daug – ką patartumėte naujoms mamoms – kaip pasitikėti savimi ir savo pasirinkimais?

– Nors aš pati, kaip žindymo konsultantė, tikrai tvirtai tikiu, kad mamos pienas turėtų būti pirmasis pasirinkimas, tačiau kiekvienai mamai tai yra jos pasirinkimas ir dienos pabaigoje svarbiausia, kad būtent ji jaustųsi gerai. Todėl nesvarbu, ar kūdikis žindomas, ar maitinamas nutrauktu pienu, ar mišinuku – visada palaikau tėvus, kad jie darytų tai, kas jiems atrodo geriausia ir patogiausia. Niekas neturėtų jaustis teisiamas už priimtą sprendimą, o kol turite laimingą, mylimą ir sveiką vaiką – didžiuokitės tuo! Dauguma mano kartos vaikų buvo maitinami mišinuku, kuris tikrai nebuvo toks geras, kokius turime šiandien, ir nepaisant to, užaugome visai neblogai.

– Esate tvirta dienotvarkės šalininkė, tačiau kai kurie kūdikiai renkasi daugiau improvizuoti. Ką patartumėte šeimoms, kurioms nepavyksta laikytis jūsų siūlomų dienotvarkių?

– Mano pateikiamos dienotvarkės yra tik orientyras ir pavyzdys, kaip galima dėlioti dienos bei nakties ritmą, o kiekvienas kūdikis yra unikalus ir tikrai bus svyravimų – tai normalu. Juk suaugę mes nevalgome lygiai tuo pačiu metu kiekvieną kartą ir neužmiegame sekundės tikslumu, verčiau išlaikome panašų ritmą, tuos pačius veiksmus atliekame kasdien panašiu metu ir tame pastovume randame ramybę. Svarbiausia – atrasti savą ritmą, kuriame jausimės komfortiškai. Taip pat ir su kūdikiais bei vaikais.

– Koks būtų jūsų palinkėjimas besilaukiantiems ar naujiems tėvams?

– Atsipalaiduokite ir mėgaukitės savo kūdikiu! Dabar mums prieinama labai daug informacijos, o tai gali priblokšti ir būti painu. Raskite tai, kas jums tinka, ir pasitikėkite savo instinktais bei mažyliu – jie dažniausiai teisūs.