Kokia atsakomybė tenka tėvams?

Tėvai ir globėjai atsako už vaikų iki keturiolikos metų poelgius – jei dėl jų trečioji šalis patyrė žalą, atsakomybė už tai atitenka tėvams ar globėjams, rašoma pranešime spaudai. Kasdienėse situacijose pasitaiko tradicinių scenarijų, kai vaikai pridaro žalos kitų asmenų turtui – pavyzdžiui, kieme dviračiu nubraukia kaimyno automobilio sparną, žaidimo metu apgadina kaimynų lauko baldus ar be jokių blogų paskatų išdaužia langą.

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Asmens ir Civilinės atsakomybės draudimo skyriaus vadovė Aušra Jusė teigia, kad greta tinkamo auklėjimo ir ugdymo svarbu pasirūpinti ir išankstine apsauga už vaikų padarytą žalą.

„Istorijos, kurių išgirstame nagrinėdami prašymus dėl žalos atlyginimo, kartais būna vertos filmo scenarijaus. Jei žalą sukelia nepilnametis vaikas, įsivelia kur kas daugiau emocijų ir atsiranda nepalyginamai daugiau interpretacijų nei žalą sukėlus suaugusiajam. Žinoma, kad ypač nemalonu, kai vaikų išdaigos gadina kaimynų ar draugų santykius. Tokiais atvejais kompensacija, kurią užtikrina asmens civilinės atsakomybės draudimas, bent jau nepalieka nuoskaudų nukentėjusiajai pusei“, – pasakoja A.Jusė.

Atsakomybė tėvams atitenka netgi tuo atveju, jei jie gyvena atskirai nuo vaikų. Atlyginant nepilnamečio padarytą žalą, išlygų netaikoma – ji turi būti atlyginta visiškai.

Neatsargus elgesys su degtukais – didžiuliai nuostoliai

Lazdijuose prieš gerą mėnesį kilęs gaisras visiems priminė, kaip vienas netyčinis vaikų poelgis gali sugriauti ilgai statytą šeimos gerovę.

„Lazdijuose kilusį gaisrą preliminariais duomenimis sukėlė du degtukais žaidę nepilnamečiai vaikai. Šio gaisro sukelta žala yra viena didžiausių per pastaruosius kelerius metus ir vaikų tėvams atitenkanti finansinė našta yra nepamatuotai didelė. Žvelgiant iš draudikų perspektyvos, akivaizdu, kad jei tėvai turėtų asmens civilinės atsakomybės draudimą, šią žalą kompensuotų draudimo bendrovė“, – patikslina A.Jusė.

Pabrėžia auklėjimo svarbą

Psichoterapeutas Olegas Lapinas teigia, kad vaikus išmokyti atsargiai elgtis gyvybei pavojų keliančiose situacijose galime išmokyti tik leisdami sukaupiant nuosavą patirtį kasdienėse situacijose.

„Vaikai atsakomybę išmoksta prisiimti tik per savo patirtį, o ją jie gali kaupti tėvams rodant pasitikėjimą ir saikingą globą vienu metu. Geriausiai vaikus ugdo tėvai, kurie nėra perdėtai globėjiški ir aiškiai parodo vaikui, kad jis gali pats išbandyti tam tikras situacijas, kurias jie esant reikalui paaiškins ar jose patars. Idealią tėvų nuostatą dėl vaikų galima suformuoti taip – pasitikiu tavimi ir esu čia pat, jei tau prireiks pagalbos. Tai aukso vidurys, kurį pasiekti sunkiausia. Realybėje tėvai yra arba hiperglobėjiški ir neleidžia vaikams patiems veikti, arba rodo per mažai priežiūros ir palieka vaiką augti „savieigos“ būdu“, – komentuoja O.Lapinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją