Tinklaraštį „Ir vėl sloga“ kurianti gydytoja dalijasi sąrašu dalykų, apie kuriuos turėtų žinoti kiekviena kūdikio besilaukianti šeima – tai nuramintų pastebėjus neįprastą naujagimio būklę.

Mekonijus – tai pirmosios vaiko išmatos. Jos būna tąsios, tamsiai žalios spalvos. Mekonijumi vaikas tuštinasi 2–3 paras. Pirmasis pasituštinimas turėtų būti per 48 valandas nuo gimimo. 4–5 dieną būna toks miksas – pereinamosios išmatos ir nuo 6–7 dienos jau būna klasikinės garstyčių spalvos išmatos.

Fiziologinis naujagimio svorio mažėjimas – tai vyksta pirmomis paromis po gimimo. Fiziologinė norma iki 10% (idealu iki 7%) gimimo svorio. Puiku, jei antrą savaitę po gimdymo vaikas priauga iki gimimo svorio.

Šlapimo rūgštis – pirmomis dienomis dėl medžiagų apykaitos procesų naujagimių šlapime būna daug šlapimo rūgšties. Dėl šlapimo rūgšties kristalų šlapimas nusidažo gelsvai rausvu atspalviu, o ant vystyklo tėvai gali matyti oranžines nuosėdas.

Fiziologinė oligurija – per pirmąsias paras naujagimis šlapinasi nelabai daug. Iki šeštos paros turėtų būti tiek pasišlapinimų, kiek vaikui dienų (pavyzdžiui, 2 parų vaikas – 2 pasišlapinimai), o nuo šeštosios paros jau turėtų būti bent po šešis pasišlapinimus per parą.

Deskvamacinis vulvovaginitas – dėl iš mamos gautų estrogenų išsiskiriančios balkšvos išskyros iš makšties. Tai dažniausiai įvyksta pirmąją savaitę, baigiasi per 7–10 dienų savaime. Kartais gali būti ir kraujo – tai jau vadinama naujagimių mėnesinėmis, jos gali trukti 1–3 dienas.

Kartais sauskelnėse gali būti ir kraujo – tai jau vadinama naujagimių mėnesinėmis, jos gali trukti 1–3 dienas.

Kūdikių mastopatija – krūtelių paburkimas. Apie 7–10 parą gali padidėti kūdikio krūtelės, jos didėja daugiau mažiau simetriškai, nebūna paraudusios, neskausmingos. Taip įvyksta dėl estrogenų, kuriuos vaikas gauna gimdymo metu iš mamos per placentą bei žindant. Išnyksta savaime.

Kapšelio vandenė – paburksta, išsipučia berniukų kapšelis, taip pat dėl mamos estrogenų. Praeina savaime per porą savaičių.

Odos lupimasis – na, pabandykite jūs po 9 mėnesių vandenyse išeiti į sausumą – p ažiūrėsiu, kaip seksis nesilupti...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją