Norėdamos, kad kiekvienos mamos žindymo kelionė būtų kuo malonesnė ir kupina pasitikėjimo savimi bei ramybe, nėštumo kursų „Sklandi pradžia“ bendraautorė Miglė Rimeikė ir Mylu.lt žindymo konsultantė, dula Eglė Gurčinė apžvelgė populiariausius žindymo mitus, papasakojo, kodėl gi jie yra netiesa ir kaip reikėtų iš tikrųjų elgtis iškilus šioms situacijoms.

„Šiame kelyje esu apie 10 metų, o aktyviai dirbu 6 metus. Šiuo metu mes jau daug kalbame apie žindymą, turime pakankamai informacijos ir mitų mažėja. Tačiau tikiu, kad didysis pokytis ateis, kai mūsų karta taps mamomis ir močiutėmis. Nes mūsų pačių ar mūsų mamų vaikystė buvo gaji mitų, kurie, deja, vis dar sklando ne tik tarp moterų, bet ir medicinos įstaigose“, – pokalbį pradeda Eglė.

Man dingo pienas

„Kai žindžiau pati, dažniausiai girdėjau apie tai kalbant, ypač vyresnės kartos moteris, kad neretai ties 3 mėnesiu joms dingdavo pienas ir ta vienintelė knyga, kuria dauguma vadovaudavosi, liepdavo pradėti primaitinimą“, – savo patirtimi dalijasi tinklaraščio „Mažas didelis gyvenimas“ autorė Miglė.

„Man asmeniškai tai vienas jautriausių mitų. Vis dar sulaukiu tokių mamų žinučių. Ir tikrai, mūsų mamų kartai buvo beveik neįmanoma žindyti. Griežtas grafikas maitinti kas tris valandas, negalėjimas pagimdžius būti kartu su kūdikiu – visa tai buvo ne į naudą žindymui. Tad istorijų, kad mamos žindė pusę metų ar net metus, labai reta, o tikrai gaila.

Sakau vienareikšmiškai – pienas imti ir dingti negali. Po gimdymo už pieno gamybą atsakinga endokrininė sistema ir hormonai, tad nežiūrint į tai, ar jūs žindysite, ar ne, pieno bus. Jeigu po gimdymo buvo kažkokių probleminių situacijų, kūdikis buvo atskirtas, nežindė, tuomet 2–3 parą po gimdymo krūtys bus gausios pieno. Maždaug 1–2 savaitės po gimdymo už pieno gamybą tampa atsakinga autokrininė sistema ir viskas vyksta pagal paklausos–pasiūlos principą. Dažnai žįsta, išgeria ir vėl pasigamina. Vadinasi, kol kūdikis žįs, tol pieno bus.

Mamos nerimauja, ar nedings pienas, kai vaikas pradeda miegoti ilgesnį laiką ar mamos išeina sportuoti. Pienas nedings, tačiau jo pagaminimo kiekiai skirsis. Kai jau einame link nujunkymo ir lieka 1–2 žindymai per parą, pieno vis tiek yra, tik mažiau. Po paskutinio žindymo dar 40 dienų atkurti pieno gamybą bus pakankamai lengva. Tad jei turite kažkokių nesklandumų, ligų ir norite žindymą atnaujinti, drąsiai galite tą padaryti“, – užtikrintai pasakoja Eglė.

Neprivalgo arba per liesas pienas

Kartais girdime mamas sakant, kad kai kūdikiui lėčiau auga svoris ar jis dažnai būna neramus, manoma, kad jis neprivalgo arba kad pienas per liesas. Tuomet mamos kažkokiais būdais ima matuoti pieno riebumą. Tad ar gali mamos pienas būtų vaikui per liesas?

„Pieno kiekis, kaip ir minėjau anksčiau, priklauso nuo pasiūlos–paklausos. Kuo dažniau žindo – tuo daugiau pieno pasigamina. Mažesnis pieno kiekis gali būti susijęs nebent su kažkokiomis ligomis – hormonų sutrikimu, policistinių kiaušidžių sindromu, krūtų operacijomis, traumomis ar pan.

Visų moterų pieno santykis, kiek jame yra baltymų, riebalų, angliavandenių, yra tikrai labai panašus. Tad valgomu maistu mes jo negalime nei pariebinti, nei paliesinti. Tai, ką mamos mato bandydamos įvertinti pieno riebumą, priklauso nuo įvairių aspektų.

Kokiu būdu tai daroma – rankomis ar pientraukiu? Kokiu paros metu? Ar vaikui dar nevalgius, kai krūtis pilna pirmojo pieno? Skirtingais būdais gausite skirtingą nusistovėjusios grietinėlės kiekį, tačiau iš to mes nesprendžiame apie pieno kokybę. Pienas visada yra geras, tad jeigu kūdikiui neauga svoris, ne pieno liesume ar riebume reikėtų ieškoti priežasčių.

Prolaktinas, hormonas atsakingas už pieno kiekį, geriausiai skiriasi naktį. Pikas yra tarp 1–4 valandos ryto, kuomet gauname daugiausia poilsio. Pienas tuo metu maistingiausias ir riebiausias, krūtyse jaučiamas didesnis pilnumo jausmas, todėl naktinis žindymas mažiausiems kūdikiams yra labai svarbus“, – dalinasi žindymo konsultantė E. Gurčinė.

Žindanti mama negali gerti kavos

Reikėtų vertinti individualias situacijas. Jeigu tai labai jautrus vaikas, kurio tiek nervų sistema, tiek skrandis yra jautresni, jis gali reaguoti į didesnį kofeino kiekį. Kalbant apie pirmąjį kūdikio pusmetį, iki primaitinimo.

Labiausiai viskas priklauso nuo išgeriamo kiekio ir kavos paruošimo būdo. Apie pastarąjį, beje, retai kas susimąsto. Jeigu geriate plikomą kavą, neretai jau atšalusią, tirščiai būna ilgai išmirkę ir kofeinas išsiskyręs dideliais kiekiais. Tad jeigu nenaudojate kavos aparato, užplikius kavą tirščius būtinai nupilkite. Nes espresso kavos puodelis turi mažiau kofeino nei užplikyta ir ilgai su tirščiais laikoma kava.

Mokslas teigia, kad per dieną išgerti 1–2 kavos puodeliai greičiausiai kūdikiui įtakos neturės. Tačiau visuomet galite pasitikrinti – pagerkite savaitę kavą be kofeino ir matysite, ar kažkas keičiasi. Tik nepamirškite, kad kofeino yra ne tik kavoje. Jo yra ir juodoje arbatoje, kakavoje, juodame šokolade, energiniuose gėrimuose. Tad įskaičiuokite ir šiuos kiekius į tą 1–2 puodelių dienos normą.

Skausmas žindant yra normalu

„Skaudėti neturi, bet jautrumas gali būti. Pirmosiomis savaitėmis po gimdymo speneliai jautrūs, nes vyksta adaptacija. Jautrumas jaučiamas, kai liečiasi rūbai, kai šluostote rankšluosčiu, kai vaikas netyčia sučiumpa. Bet tai ne toks jausmas, kai kenčiate ir sunku kvėpuoti. Po tokių pakentėjimų atsiranda žaizdos ir jos nėra taip lengvai pagydomos.

Moterys neretai sulaukia komentarų, kad „tau neturi skaudėti, neprisigalvok, pažiūrėk, kaip kūdikis gerai apžioja spenelį“. Tačiau apžiojimą vertiname ne pagal išvaizdą, o pagal pojūtį. Jeigu neskauda, vadinasi, viskas gerai. Nes nebūtinai problema gali būti matoma iš išorės, galbūt ji vaiko burnos viduje. Tad jeigu skauda, nelaukite nieko ir kreipiatės pagalbos“, – pataria žindymo konsultantė.

Pieno gamybą skatinantys produktai

„Prie mito, kad mamos pienas gali būti per liesas, prisideda ir pieno gaminimosi skatinimo priemonės. Tokios kaip įvairios žolelės ir kiti receptai. Ar tame yra tiesos?“ – klausia nėštumo kursų „Sklandi pradžia“ bendraautorė Miglė.

„Moksliniai tyrimai nėra įrodę, kad kažką vartodami mes padidinsime pieno gamybą. Kaip jau žinome, pieno gamybą skatina pats kūdikio maitinimas, t. y. stimuliacija. Tad norint ją didinti reikėtų dažninti žindymą arba nutraukiamo pieno kiekį. Taip pat būdamas apžiojęs krūtį kūdikis ne visada žinda. Jis gali neturėti jėgų žįsti, o mums atrodys, kad tiek daug laiko laikome jį prie krūties, tačiau pieno nedaugėja. Tad kartais įvedamas papildomas pieno nusitraukimas, kad padidintume jo gamybą. Tačiau to nereikėtų spręsti patiems, ir jeigu kyla minčių, kad pieno trūksta, reikėtų pasitarti su specialistu.

Kalbant apie dažnai minimus žolinius preparatus: pankolis – tikrai nėra tinkamas, jis priskiriamas prie neurotoksiškų priemonių. Vaistinė ožragė – yra šaltinių, kad gali prisidėti prie pieno gausinimo. Alaus mielės – gurkšnojant nealkoholinį alų, poveikis gali būti vien dėl to, kad atsipalaiduosite ir romantiškai vakarosite kartu su vyru“, – su šypsena pasakoja Eglė.

„Svarbiausia yra tiesiog nepamiršti pasirūpinti, kad pakankamai valgytumėte ir gertumėte. Tuomet bendra savijauta bus geresnė, o kai jaučiatės rami ir atsipalaidavusi, viskas daug paprasčiau. Pieno gamybai organizmas papildomai išnaudoja apie 300–500 kalorijų, tad tam reikia turėti ir papildomai energijos. Neretai mamos dalinasi, kad troškulys ir alkis tampa nuolatiniais palydovais“, – akcentuoja žindymo konsultantė.

Krūtis reikia saugoti nuo šalčio, kad neperpūstų

„Vėjas „nupūsti“ jūsų pieno tikrai negali, – šmaikščiai komentuoja Eglė. – Jeigu jus vėjas paveikia ir įprastai jo saugotės, nes susergate, tuomet ir žindymo metu tai darykite. Tačiau jei žiemą maudydavotės eketėje, tuomet specialiai nereikėtų per daug prisirengti ir papildomai saugotis, nes kaip tik sukaisite. O žindant lauke juk nereikia iki pusės išsirengti, kad pamaitintumėte kūdikį – iškišate vos spenelio galiuką. Svarbiau pasirūpinkite tinkamais žindymui rūbais, prisidenkite šaliku. O šiltuoju metų laiku mes visiškai apie tai nesukame galvos, nes mastitai ir uždegimai kyla ne nuo perpūtimo“, – patvirtina specialistė.

Jei kūdikis neėmė krūties per pirmas valandas, tai ir nebežįs

„Tai išties liūdnas ir netgi medicinos įstaigose vis dar gajus mitas – neva, jeigu kūdikis per pirmas savo gimimo valandas ar pirmą parą nežįs krūties, tėčiai jau gali keliauti pirkti mišinuko. Kokia jūsų nuomonė apie tai?“ – klausia Miglė.

„Išties ir mamos pasimeta, kai vaikas nežindžia, jeigu buvo planavusios maitinti. Jos klausia, koks yra kitas variantas, ir dažniausiai yra pasiūlomas mišinukas. Savaime suprantama, kad kūdikiui reikia pavalgyti ir reikalingas sprendimas, tačiau mamoms nėra pasiūloma nusitraukti savo pieno. Labai gaila, kad taip vis dar vyksta. O juk šiuo metu rinkoje turime puikių pientraukių, tikrai palengvinančių nusitraukimo procesą.

Kūdikiai po gimdymo labai skirtingai elgiasi. Tai priklauso ir nuo nėštumo, ir nuo pačio gimdymo. Jei gimdymas buvo sunkus, ilgas, medikamentinis – išvargusi bus ne tik mama, visą šią kelionę kartu praėjo ir kūdikis. Tad visiškai natūralu, jei kūdikis bus mieguistas, neims krūties ir norės tik miegoti. Viskas su tuo gerai, ilsėtis reikia, lygiai taip pat reikia ir pavalgyti. Tad mamai reikės nusitraukti priešpienio į indelį, kiekvieno valgymo metu jo pasiūlyti, pavilgyti lūpytes ir tiesiog pabūti tokiame kontakte. Jeigu kūdikis vis nevalgo iš krūties, toliau maitinti kitu būdu, bet kitą kartą vėl pirmiausia pradėti nuo krūties. Tam gali prireikti kelių parų ar net savaičių.

Net ir pradėjus maitinti mišiniu, visuomet vėl galite sugrįžti prie maitinimo krūtimi. Tegul ir ne visu 100 procentų, bet ir 20 procentų bus puiku. Pirmąjį mėnesį tai padaryti pakankamai lengva, ypač kreipiantis pagalbos į žindymo specialistą.

Aš pati prieš 10 metų maitinau pirmagimį nutrauktu pienu visu metus. Kai kurioms mamoms surinkti vieno maitinimo pieno normą užtrunka 5–10 minučių, man užtrukdavo apie valandą. Motyvuoju mamas maitinti krūtimi, nes maitinimas nutrauktu pienu visuomet užtruks tiek pat laiko, o krūtimi – vaikui augant laikas trumpėja. Pradžioje daugiau laiko praleisite prie kūdikio, tačiau vėliau turėsite laisvesnes rankas“, – asmenine patirtimi dalinasi E. Gurčinė.

Juk žindyti natūralu, tai ir labai lengva

„Natūralumas ir lengvumas ateina su žiniomis, tada taip gali atrodyti. Bet kol žinių nėra, deja, tai nėra taip lengva. Mes, kaip visuomenė, esame nutolę nuo natūralumo, smegenys pilnos štai tokios gausybės mitų ir mums sudarytos visos sąlygos nežindyti. Tad susirinkti tinkamą informaciją, gauti pagalbą ir palaikymą pakankamai sudėtinga, tam reikės jūsų užsispyrimo ir kantrybės.

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad žindymo sėkmę lemia būtent palaikymas. Ne veltui yra tėvystės kursai, kuriuose pamatysite, kad ne jums vieniems nėra paprasta ir kad tai visiškai normalu. Tad linkiu skirti laiko žinioms, nes jos įgalina ir suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Taip pat į šį procesą įtraukite tėčius, tuomet turėsite dar daugiau palaikymo“, – linki žindymo konsultantė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją