Paslaptis paprasta – įtraukti vaikus į tvarkymosi procesą. Pavasarinis švarinimasis – pats laikas pradėti. Žemiau keletas patarimų, kaip žaismingai įtraukti vaikus į tvarkymosi procesą ir palengva įpratinti net ir mažiausius, kad tvarkosi namuose visi.

Pradėti nuo mažumės

Dvejų – trejų metų mažyliai labai mėgsta suaugusiųjų darbus ir labai didžiuojasi kiekviena įgyvendinta užduotimi. Dėl to svarbu kasdienėje rutinoje akcentuoti tvarkymąsi ir ilgainiui visi šeimos nariai perims tai kaip svarbią šeimos kasdienybės dalį. Kitas svarbus dalykas yra paskirstyti užduotis kiekvienam pagal galimybes. Pavyzdžiui dvejų – trejų metų mažyliai gali surinkti ir susidėti žaislus, padėti nurinkti indus po vakarienės ir pan.

Realūs lūkesčiai

Priešmokyklinukas turbūt negebės pakloti savo lovos taip, kaip suaugęs žmogus, tačiau jis gali lovą užkloti pledu. Čia nereikalingas perfekcionizmas, didžiuokitės jo pastangomis ir tegul vaikas apie tai sužino.

Būkite konkretūs

Liepdami „susitvarkyk kambarį“, vaikui duodame nesuprantamą nurodymą. Tačiau jei pasakysite vaikui, kad surinktų visas mašinėles ar lėles ir padėtų jas į tam skirtą dėžę, tai bus konkreti ir suprantama užduotis.

Atsikratyti žaislų. Kontroliuoti jų kiekį

Laikykite žaislus tam skirtose dėžėse, o kai žaislai pradeda virsti per dėžės viršų, tai ženklas, kad metas dėžę peržiūrėti ir atsikratyti nebereikalingų žaislų. Paskirkite šiek tiek laiko, kad vaikai pasirinktų, kurie žaislai turi likti dėžėse, kuriems jau metas iškeliauti. Nebereikalingus, nebenaudojamus galima atiduoti giminaičių ar draugų vaikams, paaukoti labdarai. Taip vaikai mokysis ne tik tvarkytis, bet ir dalintis.

Paveikslėliai

Paminėtos dėžės žaislams turėtų būti sužymėtos. Viena kaladėlėms, kita minkštiems žaislams, trečia lėlėms ir t.t. Neskaitantiems vaikams rūšiuoti padės paveikslėliai ant dėžių, nurodantys, kas kur turi būti sudėta.

Švarinimosi konkursas

Jei namuose keli vyresni vaikai, galima skelbti tvarkymosi konkursą, kurio nugalėtojas, žinoma, gauna apdovanojimą. Tokiu atveju būtina pagalvoti ir apie paguodos prizus.

Iš pradžių dirbame, po to šokame

Galimas ir kitoks tvarkymasis su paskatinimu. Pavyzdžiui, nuo grindų surinkti visus žaislus, kol groja vaikų mėgstama daina. Kai žaislai surinkti, galima ir pašokti.

Vaidmeniniai žaidimai

Maždaug nuo penkerių vaikai ypatingai pamėgsta vaidmeninius žaidimus, tad galima išnaudoti šią ypatybę tvarkantis. Pažaiskime „Jorio tvarkymosi biuras“ arba „Agnės švaros ateljė“. Leidę vaikams naudoti darbui šepečius, darbines pirštines ar prijuostę, įtrauksite juos į smagų švarinimosi žaidimą.

Spalvų žaidimas

Vaikų kambarys skęsta žaisluose. Kad paskubintumėte tvarkymąsi, pasiūlykite žaidimą. Užduotis paprasta: įvardinate spalvą, o vaikai turi surinkti ir išrūšiuoti viską, kas yra tos spalvos.

Tvarkymosi darbų sąrašas

Kai vaikas jau moka skaityti, kartu su juo galima sudaryti darbų sąrašą. Svarbu į sąrašą įtraukti adekvatų darbų, kuriuos vaikas gali atlikti pagal amžių, kiekį ir nurodyti tam tikrą laiką, per kurį jis turi atlikti išvardintus darbus.

Laiko rėmai

Tėvai dažnai tikisi, kad vos davus užduotį, vaikai ją įvykdys. Tačiau geriau nurodyti laiką, per kurį užduotis turi būti įgyvendinta, pavyzdžiui „iki vakarienės“, arba „iki savaitgalio pabaigos“.

Atiduotuvės arba žaislų blusturgis

Per didelį žaislų kiekį namuose galima suvaldyti atrinkus nebenaudojamus ir juos parduodant arba išmainant blusturgyje. Galima sutarti, kad pinigai už parduotus žaislus atiteks vaikui, o neparduoti ar neišmainyti žaislai bus atiduoti labdarai.

Pasitikėti vaikų darbu. Neperdaryti to, kas jau padaryta

Perdarydami vaiko atliktą darbą, siųsite jam žinią, kad jis dirbo netinkamai ir jo pastangos nepakankamos. Jei yra tokių darbų, kurie jums privalo būti atlikti nepriekaištingai ir žinote, kad negalėsite žiūrėti į kitokį išpildymą, neskirkite jų vaikams.

Parodykite, kad vertinate vaiko darbą

Dėkokite vaikams už jų įdėtas pastangas ir atliktas užduotis, net jei darbas ir nepadarytas visiškai taip, kaip tikėjotės. Kitą kartą darant tuos pačius darbus patarkite vaikui, kaip atlikti užduotį geriau, į ką atkreipti dėmesį. Darbuokitės ir mokykitės kartu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)