„Daugelis tėvų kenčia nuo kūdikių verkimo naktį. <...> Tai be proto didelė problema, ypač nepatyrusiems tėvams, kuri gali sukelti stresą ir, retais atvejais, netgi netinkamą elgesį su kūdikiais“, – sako Kumi Kuroda iš RIKEN smegenų mokslo centro Japonijoje.

Tyrėjų komanda tėvams rekomenduoja verkiančius kūdikius laikyti rankose ir su jais pavaikščioti penkias minutes, o po to dar 5–8 minutes su jais pasėdėti ir tik tuomet guldyti atgal į lovą.

Tyrėjai palygino 21 kūdikio reakcijas keturiose skirtingose sąlygose: juos laikė vaikščiojančios arba sėdinčios motinos, jie gulėjo nejudančioje lovelėje arba supamoje lovelėje. Komanda išsiaiškino, kad greičiausiai – per 30 sekundžių – kūdikio verksmas nurimsta ir širdies ritmas sulėtėja tuomet, kai jį laiko vaikščiojanti mama.

Panašus raminantis poveikis pasireiškia ir kūdikiui gulint supamoje lovelėje, bet ne tada, kai mama laiko kūdikį sėdėdama arba paguldo jį į nejudančią lovelę. Nors eksperimente dalyvavo tik motinos, tikėtina, kad panašų poveikį galėtų suteikti bet kuris globėjas.

„Net būdama keturių vaikų mama, pamačiusi rezultatą, labai nustebau. Maniau, kad kūdikių nubudimas guldymo į lovelę proceso metu yra susijęs su tuo, kaip jie guli ant lovos, pavyzdžiui, jų laikysena ar mūsų judesių švelnumas <...> Tačiau mūsų eksperimentas šių prielaidų nepatvirtino“, – sako daktarė.

Kai mamos savo mieguistus kūdikius paguldė į lovą, daugiau nei trečdalis jų per 20 sekundžių ir vėl tapo budrūs. Tyrėjai išsiaiškino, kad tą nulėmė fiziologinės kūdikių reakcijos, įskaitant širdies susitraukimų dažnio pokyčius, kurie gali akimirksniu pažadinti vos tik vaiko kūnas yra atskiriamas nuo motinos. Tačiau, jei kūdikiai ilgiau miegojo prieš kitą paguldymą, jie buvo mažiau linkę dar kartą pabusti.

Tai rodo, kad verkiančio kūdikio nuraminimui nepakanka vien mamos glėbio, o tai prieštarauja tradicinei prielaidai, kad motinos apkabinimas mažina kūdikio stresą. Raminamąjį poveikį turi judėjimas, trunkantis penkias minutes: visi tyrimo metu verkiantys kūdikiai nustojo verkti ir beveik pusė jų užmigo.

„Dauguma mūsų vaikus auklėjame intuityviai, klausome kitų žmonių auklėjimo patarimų, negrįsdami jų mokslu. Mums reikia mokslo, jei norime suprasti kūdikių elgesį, nes jis yra žymiai sudėtingesnis ir įvairesnis, nei manėme“, – tyrimo svarbą aiškina K. Kuroda.

Kadangi kūdikiai itin sparčiai auga ir vystosi, jiems reikia daug poilsio. Nacionalinio miego fondo duomenimis, naujagimiui per parą derėtų miegoti nuo 14 iki 17 valandų. Anot fondo, 70 proc. kūdikių ramiai išmiegos visą naktį tik sulaukę 9 mėnesių amžiaus.

Šaltinis: sciencedaily.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją