„Viskas atrodo labai paprasta, kol mažyliui užtenka garuose virto brokolio ar morkytės. Tačiau vaikui augant keičiasi ir jo mitybos poreikiai, o tada tėvai pasimeta – ką gi dabar paruošti ir kaip padaryti, kad maisto gaminimas šeimai neužimtų pusės dienos, – kalbėjo susitikimo organizatorė Dovilė Seliukė. – Dažnai nutinka taip, kad vaikui ir tėvams valgyti ruošiama atskirai, tačiau iš tiesų maisto gaminimą tikrai galima supaprastinti.“

Vaiko mityba neturi kardinaliai skirtis nuo šeimos


Nuomonės formuotoja, dviejų dukrelių mama Medeina Andriulienė prisiminė, kad vaiko primaitinimas jai pačiai iš pradžių atrodė labai sudėtingas dalykas. Todėl dabar ji džiaugiasi galėdama pasidalinti savo patirtimi, padėjusia jai atrasti balansą tarp skanios ir sveikos vaikų mitybos.

„Kai pradėjau šią savo kelionę, pastebėjau vieną dalyką – praktinės informacijos trūkumą. Net ir anglų kalba šios informacijos labai mažai, o lietuviškai jos beveik visai nėra. Pradėjau galvoti, kaip galima supaprastinti ganėtinai įtemptą mamos gyvenimą ir kartu užtikrinti sveiką vaiko mitybą“, – pasakojo M. Andriulienė.

Tuomet ji pati ėmė daugiau domėtis vaikų sveikos mitybos principais – ne tik ieškojo informacijos internete, bet ir konsultavosi su dietistais. Sužinojusi ką nors naujo, vis pasidalindavo žiniomis ir su savo sekėjais bei sulaukdavo didelio jų susidomėjimo.

„Į sveiką vaiko mitybą aš žiūriu šiek tiek kitaip nei daugelis. Ji neturi smarkiai skirtis nuo kitų šeimos narių, todėl man svarbu buvo kuo greičiau priartinti vaiko primaitinimą prie visos šeimos. Tai reiškia, kad maistas neturi būti prėskas, jis gali būti įdomus ir skanus“, – dalinosi nuomonės formuotoja.

Nereikia bijoti įtraukti į racioną naujų produktų


Dietistė, trijų vaikų mama Dalia Lenkutienė patvirtino, kad Lietuvoje tikrai trūksta šiuolaikiškos, mokslu pagrįstos informacijos apie mažesnių vaikų mitybą.

„Yra senesnių vadovėlių, tačiau juose ir informacija pasenusi. Pavyzdžiui, juose rašoma, kad kiaušinį vaikui galima duoti tik nuo 12 mėnesių amžiaus, o kiekvieną naują produktą įtraukti darant ilgas pertraukas. Dabar ši teorija yra pasikeitusi, nes atliekama vis daugiau naujų tyrimų. Šiais laikais teikiama svarba maisto įvairovei ir jums tikrai nereikia laukti, kad į vaiko mitybą įtrauktumėte kiaušinį“, – teigė specialistė.

Nereikėtų bijoti ir angliavandenių, kurių vaikams reikia daugiau nei suaugusiems.

„Neretai būna taip, kad tėveliai vakare nebevalgo angliavandeniais praturtinto maisto ir vaikams jo nesiūlo. Tačiau to daryti tikrai nereikia, nes vaikų mityboje angliavandeniai labai svarbūs. Taigi, vakare mažieji gali valgyti ir košes, ir varškėčius, ir makaronus“, – susirinkusioms mamoms pasakojo D. Lenkutienė.

Į renginį susirinkusios mamos domėjosi ir tuo, kiek vaisių ir uogų galima duoti augančiam vaikui. Dietistės teigimu, rekomendacijos skiriasi priklausomai nuo amžiaus, nes nuo to priklauso vaiko energijos poreikis.

Pavyzdžiui, vadovaujantis JT rekomendacijomis, vaikui iki 1 metų amžiaus per dieną galima duoti iki pusės puodelio vaisių (82 g), o nuo 1 metų – po 1 puodelį vaisių per dieną (165 g).

Svarbiausia – rasti aukso viduriuką


Specialistės teigimu, vaiko mityboje visada svarbu atrasti aukso viduriuką – neduoti nei per daug, nei per mažai maisto, nes abu šie kraštutinumai kelia pavojų augančio mažylio raidai.

„Suprantama, kad dažniausiai vaikui nesveriame maisto gramais ir neskaičiuojame kalorijų. Reikėtų orientuotis į pagrindinius dienos pavalgymus. Jų turėtų būti trys: pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Na, o užkandžių gali būti arba nebūti, priklausomai nuo jo poreikių“, – teigė specialistė.

Kitas svarbus akcentas – laikas, kada duodate vaikui valgyti.

„Nepamirškite, kad paskutinis pavalgymas turėtų įvykti likus 2–3 valandoms iki miego. Jeigu šios rekomendacijos nesilaikysite, greičiausiai ir patys pastebėsite, kad vaikas pavalgęs įgavo daug energijos ir jam bus sunkiau užmigti. Tačiau ką jis valgys, didelio skirtumo nebus – tai gali būti ir tie patys vaisiai“, – paaiškino D. Lenkutienė.

Mažo vaiko mitybai svarbu ne tik produktai, bet ir maisto gaminimo būdai. D. Lenkutienės teigimu, sveikatai palankiausia kuo dažniau namuose gaminti maistą be riebalų, troškinti ir virti jį garuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją