Nuo 2002 iki 2019 m. išimtinai žindomų kūdikių iki 6 mėnesių padaugėjo nuo 13,8 proc. iki 37,9 proc. Nepaisant to, jog žindymo tendencija šalyje teigiama - motinos pienas vis dar lieka mažumos kūdikių maistu. Dauguma kūdikių yra maitinami adaptuotais pieno mišiniais iš buteliuko, o primaitinimas pradedamas per anksti neatsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas dėl teigiamo poveikio kūdikio ir motinos sveikatos kūdikius iki 6 mėnesių maitinti tik motinos pienu.

„Žiūrint į statistiką matosi, kad nėra įvykių, kurie būtų sukėlę žindymo situacijos pagerėjimą. Galime tik manyti, kad mūsų visos – tiek pavienės, tiek sutelktos pastangos kuria visuomenėje teigiamą požiūrį į žindymą kaip priimtiną, kasdieninį, savaime suprantamą reiškinį. Pasaulinės žindymo savaitės proga organizuojamos Mamų sulėktuvės, kuriose susirenka žindančios mamos ir jas palaikantys asmenys, leidžia tiek mamoms pasijusti bendruomenės dalimi, tiek bendruomenei prisiminti, kad žindymo išsaugojimas yra bendra visų mūsų atsakomybė. Kuo daugiau jaunų žmonių pamato žindančias mamas ar sužino apie žindymą, tuo paprasčiau jiems patiems priimti sprendimą žindyti savo būsimus vaikus“, – pranešime spaudai sako La Leche lyga Lietuva žindymo vadovė ir sertifikuota žindymo konsultantė Rima Kurtinaitienė, IBCLC.

2012 metų Pasaulio sveikatos asamblėja yra iškėlusi tikslą, kad iki 2025 metų bent 50 procentų kūdikių iki 6 mėnesių būtų išimtinai žindomi. Akivaizdu, jog dabartinių priemonių tam nepakanka, reikia rasti efektyvesnių būdų kaip kalbėti apie žindymo, išimtinio žindymo, ilgalaikio žindymo svarbą ir reikšmę visai visuomenei. Siekdamos normalizuoti ir skatinti žindymą Lietuvos žindymo specialistės ir entuziastės jungiasi prie Pasaulinės žindymo savaitės, kuri vyksta rugpjūčio 1-7 dienomis. Jos tikslas – informuoti, įtvirtinti, prisidėti ir paskatinti žindymą visame pasaulyje. Ta proga įvairiapusę pagalbą, informaciją ir palaikymą klausimais, susijusiais su žindymu ir motinyste, teikiančios tarptautinės organizacijos La Leche lyga Lietuva žindymo vadovės kartu su kitomis žindymą palaikančiomis specialistėmis ir savanorėmis rugpjūčio 7 d. 10 val. buria žindančias mamas į jau tradicinėmis tapusias Mamų sulėktuves ir kviečia visuomenę atkreipti dėmesį į žindymo svarbą.

Šeimai skirtame renginyje, kuriame laukiamos žindyvės, besilaukiančios moterys, būsimi ir esami tėčiai, močiutės ir seneliai, kurių palaikymas ypač svarbus žindymo sėkmei, bus proga pabūti ne tik bendraminčių būryje, bet ir rasti atsakymus į rūpimus klausimus. Vilniaus Bernardinų sode, šalia Sugamour kavinės, veiks šeši informaciniai kampeliai, kuriuose žiniomis dalinsis įvairių sričių specialistės: La Leche lygos Lietuva vadovės Ieva Driukienė ir Monika Jovaišienė, akušerė Agnė Škudienė, vaikų nešiojimo konsultantė Rima Kurtinaitienė bei nešiojimo entuziastės Rimantė Stepienė ir Laura Markvaldienė, psichologė, studijos „Natūrali motinystė“ bendraįkūrėja Eglė Lukinaitė-Vaičiurgienė, vaikų darželyje dirbanti ikimokyklinio ugdymo mokytoja Simona Šatkuvienė, vaikų odontologės Vitalija Tučė ir Erika Mažeikė.

Tai penktosios La Leche lyga Lietuva organizuojamos Mamų sulėktuvės, kurios šiemet pirmą kartą tampa ir informaciniu-edukaciniu renginiu. Kaip ir kasmet Mamų sulėktuvių dalyvės kviečiamos kalbėtis apie žindymą ir dalintis savo istorijomis, pozuoti bendrai žindančių mamų nuotraukai, o žindymo iniciatyvą palaikančius puošime auksiniais kaspinais. Renginyje taip pat bus kuriama ir žindymo nuotraukų galerija, todėl organizatoriai prašo atsinešti bet kokiu būdu atspausdintą savo nuotrauką, ne didesnę kaip 10x15cm, kurioje užfiksuota jums brangi žindymo akimirka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)