Daugiau žinių apie vaikus ir tėvystę psichologė ir sąmonigos tėvystės instruktorė dalijasi savo „Instagram“ paskyroje.

Ką daryti tėvams, kai kūdikis verkia ir taip išreiškia neatidėliotiną poreikį? Pasistengti kuo greičiau ir tiksliau jį patenkinti. „Iš pradžių gimus vaikui buvo šokas ir nežinomybė, net nelabai supratau, kad esu tėvas, nes daugiausia gaudavau komandas, kad baigėsi sauskelnės, baigėsi mišinukas ir t.t.“ – sakė trijų vaikų tėtis.

Bendradarbiavimo jausmas šeimoje gimus kūdikiui gali pagelbėti ištverti sunkias akimirkas. Darbų pasidalijimas ar perėmimas gali leisti daug efektyviau susitvarkyti su iškilusiais sunkumais, nežinomybe, kuriuos patiriame atsiradus naujam šeimos nariui. „Labiausiai trikdė pirmi mėnesiai. Kada viską patiems reikėjo perprasti. Dažniausiai jausdavausi nerangus, grubus... nemokantis net sauskelnių vaikui pakeisti. Bendravimas su vyresnėle buvo geras, bet nemokėjimas atlikti tam tikrų buitinių darbų labai erzino. Tiek mane, tiek antrąją pusę. Jei jausmo forma, tai nepasitikėjimas savo jėgomis“, – apibendrino mergaitės ir berniuko tėtis.

Kitas svarbus dalykas, ką kūdikiai gali išreikšti verkimu – tai poreikis paleisti stresą. Vaikai įveikia arba paleidžia stresą keturiais būdais: verkdami, juokdamiesi, žaisdami ir kalbėdami. Kūdikiai pirmiausia naudojasi ašaromis – tai aktyvus būdas paleisti stresą. Verkdami jie aktyviai naudoja savo kūną – mostaguoja rankomis ir kojomis. Mes, tėvai, esame jiems reikalingi, kad jie jaustųsi saugūs tai darydami.

Ilgai trunkantį verkimą ištverti kartais gali būti nelengva. Tam padeda dalijimasis: „Kai žmona pailsėdavo, nešdavau jai, tada ilsėdavausi aš. Galėjau ir daugiau dalintis, dabar kai pagalvoju. O tada dar ir apibumbėdavau“, – sakė trijų vaikų tėtis.

Svarbu prisiminti, kad vaikai verkia prie tų, su kuriais jaučiasi saugūs. Todėl jiems reikia jausti mūsų kūno šilumą, prisilietimą, matyti mūsų veidą ir akis, girdėti mūsų ramų balsą; taip susireguliuoja kūdikių nervų sistema. Kartais vaikai neturi jokio kito poreikio, kaip tik būti laikomi ir mylimi. Verkdami jie išleidžia susikaupusius užslopintus jausmus ir tai padeda jiems atsipalaiduoti.

Ką daryti tėvams, kai kūdikis verkia dėl emocinio diskomforto? Pašalinti tai, kas gali kelti stresą, ir laikyti savo kūdikį mylinčiai bei leisti verkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją