Vaikai patys jaučia saugų atstumą

Anot psichologės–psichoterapeutės Gintarės Jurkevičienės, vienareikšmiško atsakymo apie šią priežiūros priemonę nėra. „Daug kas priklauso nuo vaiko amžiaus ir situacijos, kurioje yra naudojama. Jei vaikui iki trejų, dviejų su pusę metų, jo tai nežemina, nes vaikas tokio amžiaus apie tokius dalykus negalvoja. Jam gali būti nepatogu ar trukdyti judėti. Nuo trejų metų, kai vaikui ateina supratimas, kad „aš“ tai esu „aš“ ir kad aš turiu savo nuomonę, valią, galiu būti savarankiškas, tada gali atsirasti ir smarkus protestas prieš tokį laisvės suvaržymą“, – pasakojo psichologė.

Psichologė Gintarė Jurkevičienė
Nuo trejų metų, kai vaikui ateina supratimas, kad „aš“ tai esu „aš“ ir kad aš turiu savo nuomonę, valią, galiu būti savarankiškas, tada gali atsirasti ir smarkus protestas prieš tokį laisvės suvaržymą

Ji teigė, kad jei pavadėlis vaikui naudojamas nuolat einant į lauką, tėvai rizikuoja, kad jų atžala taip ir neišmoks būti savarankiškas ir pats orientuotis, kokiu atstumu būti nuo mamos. Be to, būtų suvaržyta vaiko laisvė atvirai tyrinėti pasaulį, bendrauti su bendraamžiais. „Dažniausiai vaikai jaučia saugų atstumą tarp savęs ir mamos ir stengiasi būti jam saugiu atstumu, per daug nenutolti nuo mamos ar kito jį prižiūrinčio suaugusio asmens. Kai kur literatūroje tas atstumas yra įvardinamas 5–6 metrai, bet jei vaikui mes nesudarome galimybės atrasti savo saugaus atstumo ir sąlyginai laisvai tyrinėti aplinką, vaikas tik paleistas „į laisvę“ gali bėgti ir atsigriebti už tą laiką, kai buvo laikytas per ne lyg šalia“, – tvirtino specialistė.

Lietuvoje nepopuliaru

Psichologė patarė tokią vaiko priežiūros priemonę naudoti tik nepamainomose situacijose. „Ten, kur yra daug žmonių, kur aplinka nepažįstama vaikui, o galbūt ir mamai, yra pavojus, kad vaikas gali pasimesti. Tarkime, oro uostas, didžiulis prekybos centras ir pan. Ypač jei vaikas nebijo pasimesti ir tik paleistas bėga kur akys veda bei nepasigenda mamos, tada tokia vaiko priežiūros priemonė gali būti būtina. Tik vėl ne ilgiau nei vaikui sukanka trys metai ir ne kiekvieną dieną“, - teigė pašnekovė.

Parduotuvių „Babycity“ vadybininkė Ona Kazlauskienė pasakojo, kad pavadėliai vaikams Lietuvoje nėra labai populiari prekė. „Turime vieną, kurio funkcija yra neleisti vaikui nugriūti, kai šis žengia savo pirmuosius žingsnius. Pavadėlio petnešos reguliuojamos, jį galima pritaikyti pagal ūgį. Didesniam vaikui jį galima naudoti tam, kad šis nepasiklystų, bet, kaip jau minėjau, Lietuvoje jie nesulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo“, – sakė vadybininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)