Šiandienos realybė kiek kitokia – mūsų „kaimas” virtualus ir jis vadinasi mamų grupėmis socialiniuose tinkluose. Vienareikšmiškai, tai puiki vieta vienu paspaudimu užsisakyti daug nuomonių apie išsirinktą vežimėlį, pasidalinti vaikų gimtadienių idėjomis ar pasitikslinti, kiek maloni pasirinkta gydytoja. Man gi norisi sužinoti kiek tinkamas šis formatas diskusijoms apie vaikų miegą ir kokiais patarimais šiuo klausimu dalijasi mamos. Rašydama, remiuosi patirtimi iš keletos lietuviškų mamų grupių, kuriose esu tiesiog iš asmeninio mamiško intereso ir dviejų papildomų grupių, prie kurių prisijungiau siekdama surinkti daugiau įžvalgų šiam straipsniui. Kurį laiką tikslingai koncentruodamasi į klausimus apie miegą, pasyviai skaitydama komentarus arba įsitraukdama į diskusijas, surinkau keletą įžvalgų, į kurias kviečiu atkreipti dėmesį prieš tariantis dėl vaikų miego socialinių tinklų grupėse.

Galbūt dėl santykinai nedidelės rinkos ar entuziazmo trūkumo, Lietuvoje yra vos keletas specializuotų, nuosekliai administruojamų ir prižiūrimų grupių, tačiau jos, deja, ne vaikų miego temomis. Kitose gi aptariami visi mamoms iškylantys klausimai, taip pat ir apie kūdikių bei vaikų miegą, migdymo būdus ir dienotvarkes, kurie dažnai susilaukia daug komentarų ir tampa karštų diskusijų vieta.

Visgi, nepaisant patarimų gausos, moneta turi dvi puses ir prieš tariantis dėl mažylių miego, siūlau atkreipti dėmesį į kelis pastebėjimus.

Saugaus miego praktikos ir miego įpročiai

Kai kuriais atvejais, miego diskusijose pateikiami patarimai sukėlė realaus susirūpinimo, nes dalis perskaitytų patarimų buvo paprasčiausiai nesaugūs kūdikio sveikatai. Lietuvoje gana mažai kalbama apie SKMS (Staigios kūdikių mirties sindromą) ir pagrindines jo prevencijos priemones, tokias kaip kūdikio guldymas ant nugaros, migdymas lovytėje be antklodžių, žaisliukų, minkštų apsaugėlių, migdymas ant stabilaus tvirto paviršiaus. Deja, vis pasitaikė patarimų prispausti kūdikį pagalvėmis iš šonų, nes bus jaukiau; migdyti ant pilvo, nes geriau tuštinsis; tėčiui ant krūtinės ir įvairių kitų miegojimo būdų, kurie gali sukelti grėsmę kūdikio sveikatai ir saugumui. Tad pirmoji įžvalga, išgirdę migdymo patarimus, visada pasidomėkite ar jie tikrai saugūs kūdikiui. Argumentas „Aš taip migdžiau ir vaikas užaugo.“ – manęs neįtikina surizikuoti, nežinau, kaip jis skamba jums.

„Mažesnis blogis“ – rekomenduojami migdymo būdai, kurie formuoja ilgalaikį įpratimą, kaip migdymas ant gimnastikos kamuolio, gultukuose, supynėse. Gal ne tiek pavojingi vaikams, tačiau atpratinimo procesas retai būna malonus ir sukelia didesnį ar mažesnį vaikų pasipriešinimą, paprastai išreiškiamą ašaromis. Tad prieš pasinaudodami patarimais, pagalvokite apie tolimesnę ateitį ir tai, kokius miego įpročius norime suformuoti. Kiek ilgai ir kaip stipriai patiks šokinėti ant kamuolio? Iš patirties žinau, kad tai nėra toks linksmas užsiėmimas, kaip gali pasirodyti, o šokinėjimo trukmė, kūdikiui augant, atitinkamai ilgėja.

Vis vėliau migdomas vaikas pervargsta, sunkiai užmiega, ryte keliasi anksti, taip netekdamas jam svarbaus poilsio laiko

Tokia pati situacija ir su įvairiais miego mitais, kurių pasitaiko gana dažnoje diskusijoje. „Keliasi anksti – migdyk vėliau“; „Išvargink prieš miegą, geriau miegos“; „Pradėsi primaitinimą/nutrauksi žindymą, išmiegos visą naktį“ – tiesiog kartais smalsu sužinoti ar „patarėjai“ tikrai taiko šiuos patarimus migdydami savo vaikus. Nes dažnu atveju tokie patarimai pridaro daugiau žalos nei naudos. Vis vėliau migdomas vaikas pervargsta, sunkiai užmiega, ryte keliasi anksti, taip netekdamas jam svarbaus poilsio laiko. Ar toks tikslas?

Taip jau yra...

Vienas iš dažnų atsakymų, mamai pasiguodus, kad pervargo, nes kūdikis nemiega naktimis, nuteikia ją ... dar keletui metų nemiego: „Mano iki 3, 5, 7 metų nemiegojo – toks jau gyvenimas su vaikais“. Šis, gerokai per dažnai pasikartojantis komentaras, kažin ar daug ką bendro turi su pačiu miegu, greičiau jau su požiūriu į tėvystę ar apskritai gyvenimą. Kai tik nusiteikiame, kad nieko pakeisti negalime, būtinai niekas nepasikeičia.

Žinoma, yra išskirtinių situacijų, tačiau vaikai gali, nori ir turi išsimiegoti jau daug anksčiau nei pradės eiti į mokyklą. Įvairūs tyrimai pakartotinai patvirtina pilnaverčio miego teigiamą poveikį vaiko fiziniam ir emociniam vystymuisi, tad ar tikrai sutinkame pasiklauti virtualių mamų asmeninėmis nuostatomis?

Nevaikiškos dienotvarkės

Vienas būdų, kurį naudojau norėdama įsilieti į diskusijas, buvo klausimas: „Kokio dienos ritmo laikotės?“. Dažniausiai atsakymas nenustebindavo, o tik patvirtindavo prielaidą, kad neramiai miegantys vaikai gyvena visai nevaikišku ritmu. Gyvenimas su vaikais ir gyvenimas be jų skiriasi 180 laipsnių. Tiesiog todėl, kad jie vaikai. Tad kartais begalinis noras išlaikyti gyvenimo tempą, kuris buvo iki šeimos pagausėjimo, daugybę veiklų ir vėlyvus vakarus, tikintis, jog vaikai sėkmingai prie to prisitaikys, baigiasi nemigo naktimis ir suirzusiais namais. Tiesa yra ta, kad bet koks patarimas dėl migdymo būdo ar aplinkos, neturi prasmės, jei nėra tinkamo pagrindo – amžiui tinkamo, individualius vaiko poreikius atitinkančio dienos ritmo. Deja, prieš dalinantis patarimais, retai kada į tai atkreipiamas dėmesys.

Kartais begalinis noras išlaikyti gyvenimo tempą, kuris buvo iki šeimos pagausėjimo, daugybę veiklų ir vėlyvus vakarus, tikintis, jog vaikai sėkmingai prie to prisitaikys, baigiasi nemigo naktimis ir suirzusiais namais

Mamų bendrystė arba jos trūkumas

Taigi, apie tą naujovišką kaimą, kurio reikia vaikui užauginti.... gal todėl, kad galima slėptis už kompiuterių ekranų, mamos-mamai palaikymą taip dažnai keičia pašaipumas, skubėjimas nuteisti ar išbarti? Miegas, kaip ir keletas kitų jautrių klausimų, atrodo akimirksniu verčia išsitraukti kalavijus, kad apginti vienintelę teisingą - savo nuomonę. Nieko naujo, visi vaikai skirtingi ir visos šeimos skirtingos. Kas tinka vieniems, netinka kitiems, tačiau ši banali tiesa visai nepadeda pagarbioms diskusijoms ar pasisakymams. „Norėjai miegot, nereikėjo gimdyt vaikų“, viena iš mano sutiktų skaudesnių replikų, išvargusiai mamai, paklaususiai, patarimų dėl vaikų savarankiško miego.
Arba prašymas pasidalinti patirtimi dėl naktinės auklės, kuri leistų vienišai mamai išsimiegoti. Dešimtys atsakymų, tik didžioji dalis apie tai, su kiek vaikų mamos kuo puikiausiai susitvarko pačios, nepamirštant pasibarti apie „keistus išsigalvojimus šiais laikais“. Apie tai, ko iš tiesų klausta, mažiau nei dešimtadalis atsakymų. Lengvai galima net pasigailėti uždavus patį klausimą.

Vienas įdomesnių ir nustebinusių reiškinių, kai nemiego situacija sukelia norą pakomentuoti: „O mano tai nuo 3 mėnesių visą naktį išmiega“, „Nuo pat gimimo su miegu neturėjom problemų, kasnakt išsimiegu“. Šaunu ir tikrai džiugu skaityti, tik... kaip konkrečiai tai padeda mamai, kuri tik ir tegalvoja apie valandėlę miego? Kiek tikėtina, kad nuo tokių atsakymų ji pasijuto geriau? Visgi kartais verta pasinaudoti progos patylėti, ypač, jei negali pasidalinti pozityviais ir konstruktyviais patarimais.

Taip, tai virtuali erdvė, čia visko galima tikėtis. Būtent todėl, prieš užduodant jautrų klausimą matyt reikia nusiteikti, kad kai kurie atsakymai gali būti nemalonūs. Jokiu būdu negaliu teigti, kad visi tokiose grupėse pateikiami patarimai apie kūdikių ir vaikų miegą yra beverčiai, nes tai nebūtų tiesa. Tačiau verta sąmoningai sau priminti, kad tai patarimai ir patirtys žmonių, kurie menkai ką težino apie jūsų vaikus, šeimą ir įpročius, o miegas kad ir labai svarbi, tačiau tik dalis vaiko gyvenimo. Miego kokybę gali įtakoti daugybė fizinių, psichologinių, vidinių ir išorinių faktorių, kurie turi būti vertinami kompleksiškai. Tad ieškant įžvalgaus patarimo, tiesiog įsitikinkite, kad patarinėtojai žino ką kalba, o ne tiesiog naudojasi proga pasidalinti negatyviomis mintimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)