Nuo ko priklauso moters kūno pokyčiai

Ne visos moterys susiduria su kūno problemomis po nėštumo – dažnai jos jaučiasi sveikos, gražios ir laimingos, teigia „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Andrius Pajėda. Vis tik, yra ir kita dalis moterų, kurioms atsiranda didelių estetinių pakitimų, ypač pilvo srityje bei krūtyse: jos nukąra, praranda formą, tas pats nutinka ir pilvui. Negana to, pilvo raumenys gali išsiskirti, o pilvas – būti visąlaik pasipūtęs, rašoma pranešime spaudai.

„Tai, kad moterys susiduria su skirtingais kūno pokyčiais, priklauso nuo kelių dalykų. Pirmiausia, žmonės iš prigimties yra skirtingo sudėjimo, kalbant apie ūgį, svorį, raumenų bei griaučių sandarą ar lankstumą. Antra, tam įtakos turi gyvenimo būdas. Trečia, moters kūno pokyčiai po nėštumo priklauso ir nuo jos amžiaus: dvidešimtmetės ir keturiasdešimtmetės kūnas atsistato skirtingai. Galiausiai, jei moteris gimdė kelis kartus, tie pokyčiai būna didesni“, – paaiškina chirurgas.

A. Pajėdos teigimu, žvelgiant statistiškai, tam tikrų pokyčių patiria kiekviena moteris ir įgudęs gydytojas, apžiūrėjęs ir pačiupinėjęs moters pilvą, paprašęs jį išpūsti, tikrai galėtų pasakyti, ar ji yra buvusi nėščia. Tiesiog ne kiekviena moteris tai pastebi ir ne kiekvienai tai trukdo.

Pilvo problemos – fizinės ir estetinės

Daugiausia krūvio nėštumo metu tenka moters pilvui – dėl didelio vaisiaus svorio ir didelio abdominalio slėgio, neišlaiko jungiamasis audinys. Todėl dalis moterų susiduria su pilvo srities pakitimais, kuriuos galima skirti į dvi grupes. Pirmoji – tai fiziniai nusiskundimai, kuriuos sukelia nėštumo metu išsiskyrę pilvo raumenys: tarp tiesiųjų pilvo raumenų atsiranda tarpas, tarsi plėvė. „Moterys pasakoja, kad sporto metu jos jaučia diskomfortą ar netgi skausmą pilvo srityje. Vizualiai tai irgi šiek tiek matoma, ypač jei moteris yra atletiška ir liekna: pilvas visąlaik būna truputį išsipūtęs“, – pasakoja gydytojas.

Andrius Pajėda

Antroji pilvo problemų grupė – estetinė: po gimdymo dažnai atsiranda odos perteklius, kuomet laisva oda nebesusitraukia ir ji pradeda karti, susiformuoja tarsi raukšlė. Taip pat toje vietoje gali atsirasti didelių strijų.

„Šios problemos yra ne tik estetinės, bet ir psichologinės: jeigu moteris negali sportuoti ar kiekvienąkart apsimovus džinsus iš jų krenta pilvo raukšlė, tai atsiliepia ir emocinei savijautai. Tokiu atveju moteris gali gėdytis nusirengti paplūdimyje, o kartais – ir prieš savo vyrą“, – situaciją komentuoja chirurgas.

Kaip suprasti, ar problema susitvarkys?

Nuo to, koks yra pilvo problemų mastas, priklauso ir jų sprendimo būdai. Pirmiausia gydytojas rekomenduoja moterims laikytis sveiko gyvenimo būdo: sportuoti ir sveikai maitintis. Šių rekomendacijų laikytis verta ir nėštumo metu. „Adaptuotas fizinis aktyvumas nėštumo metu yra reikalingas, nes gerina moters savijautą ir stiprina raumenyną. Tai bus naudinga ir gimdymo metu. O štai visokie kremai ar diržai, kuriuos moterys mėgsta naudoti, audiniams atsistatyti padeda tik minimaliai“, – argumentuoja gydytojas.

A. Pajėdos teigimu, kiekviena moteris po gimdymo turėtų savo kūnui duoti laiko ir skirti jam dėmesio – per metus audiniai turėtų atsistatyti. Vis tik, jei ir praėjus šiam laikotarpiui pilvas vis dar nebėra toks, kaip anksčiau, arba odos perteklius negrįžta į pradinį būvį, šie pokyčiai tikriausiai yra negrįžtami. Tokiu atveju rekomenduojama kreiptis į specialistą konsultacijai. „Jos metu apžiūrima ir įvertinama problema, moteris supažindinama su galimais problemos sprendimo būdais, rizikomis ir tai, kokio rezultato galima tikėtis“, – paaiškina plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Efektyviausias sprendimas – pilvo plastika

Tuo atveju, kai nėštumo metu išsiskyrė pilvo raumenys, kad ir kiek moteris sportuotų, jie į pradinę padėtį negrįš. Lygiai tas pats pasakytina, jei odos perteklius yra labai didelis ir ji nukąra. A. Pajėdos teigimu, šias pilvo problemas efektyviausiai sprendžia pilvo plastika. Šios operacijos tikslas – sukurti plokščią pilvą ir paryškinti liemenį. Jos metu atstatoma raumenų funkcija: jie yra susiūnami ir suartinami. Tuomet pilvo siena tampa tvirtesnė ir grįžta į pradinę anatominę būseną. Lygiai taip pat gali būti pašalinama perteklinė apatinės pilvo dalies oda bei poodinis sluoksnis.

Šios operacijos metu atliekamas pjūvis apatinėje pilvo dalyje, todėl jis išlieka nepastebimas net ir dėvint bikinį ar apatinius. Pilvo plastika priskiriama prie bendrosios plastinės chirurgijos procedūrų, todėl ji nėra specifiškai labai sudėtinga. Po operacijos žaizdos įprastai sugyja per dvi savaites, o du tris mėnesius rekomenduojama nekilnoti sunkių daiktų ir nesportuoti, kad raumenys nepersitemptų.

A. Pajėdos teigimu, jeigu moteris turi antsvorio, pirmiausia prieš operaciją patariama atsikratyti šiek tiek svorio, taip pat – mesti rūkyti, nes tai gali turėti įtakos operacijos rezultatams bei galimoms komplikacijoms. „Kitaip tariant, sveiko gyvenimo būdo principų rekomenduojama laikytis visuomet, nepriklausomai nuo to, moters kūnas atsistatė pats, ar ji ketina imtis papildomų priemonių. Tik taip moteris gali jaustis sveika ir laiminga“, – apibendrina chirurgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)