Naujagimių akys yra labai jautrios. Specialistai teigia, kad kol kūdikis užsimerks, sureagavęs į blykstę, stipri šviesa vos per milisekundę spės padaryti nepataisomos žalos mažylio regėjimui. Nors tokie atvejai reti, prieš keletą metų vienoje JAV šeimoje trijų mėnesių kūdikis viena akimi apako dėl fotoaparato blykstės. Jis buvo fotografuojamas 25 cm atstumu, o padaryta žala tapo nepataisoma.

Dar vienas tykantis pavojus – netinkamos pozos. Nors internete gausu nuostabiausių nuotraukų, kur naujagimiai įsitaisę gėlių žieduose, ant vienos rankos, sūpuoklėse ar kitur, daugelis tokių nuotraukų padarytos su retušavimo programomis. Jei tėvai bandytų pakartoti tai namuose, rizikuotų sužaloti savo vaiką.

Pateikiame keletą pozų, kurios yra pavojingos naujagimiams:

1. Kai kūdikis savo galvytę laiko atrėmęs į rankas

Tokios nuotraukos yra padarytos retušavimo programa iš kelių kadrų. Viename – tėvai laiko kūdikio galvytę, kitame – rankytes.

2. Kai kūdikis guli padėjęs savo galvą ant sukryžiuotų rankų

Kaip ir pirmoji poza, taip ir ši, yra padaryta su tėvelių pagalba. Naujagimio galva yra per sunki, kad jis pats ją galėtų išlaikyti. Todėl originalioje nuotraukoje tėvai laiko jo galvą.

3. Sūpuoklėse ar kokiame nors kitame kabančiame daikte įsitaisęs kūdikis

Tai dar viena pavojinga poza naujagimiui. Dažnai kūdikis tiesiog yra „įklijuojamas“ ant sūpynių kompiuterio pagalba, nerizikuojant jį ten iš tiesų padėti.

4. Mažylis, balansuojantis ant vienos suaugusiojo rankos

Realiai to padaryti neįmanoma. Lygiai taip pat kaip ir ant sūpynių, taip ir čia, mažylis „paguldomas“ kompiuterinių programų pagalba.

5. Tiesiai sėdintis kūdikis

Nors tai ir mielai poza, daugelis žino, kad sodinti kūdikį iki 5-6 mėnesių nerekomenduojama. Norint išgauti tokį kadrą, kūdikį turėtų prilaikyti tėvai, kurie paskui iš nuotraukos bus iškirpti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)