Informacinių rinkinių platformos šeimoms „120procentu.lt“ sumanytoja Iveta Bakanauskė atsiųstame pranešime pasakoja, kad šeimos vis dar klaidingai mano, jog su vaiku praleidžiamas laiko kiekis atspindi jų tarpusavio ryšį.

„Ir visgi, nė viena ankstesnė karta dar nejautė tiek kaltės dėl per mažai skiriamo laiko. Paradoksalu, tiesa?“ – diskutuoti kviečia I. Bakanauskė.

Šios studijos metu taip pat paaiškėjo, kad ne kartu praleidžiamas laiko kiekis, o jo kokybė turi tiesioginį poveikį vaikui. Tokie tyrimai rodo, kad neteisinga yra atsisakyti darželio lankymo vien manant, kad praleisime mažiau laiko su savo vaikais.

„Svarbu, ne kiek laiko praleidžiame, o kaip kokybiškai leidžiame laiką, kurį turime drauge. Viena valanda išties dėmesingo laiko drauge su vaiku gali būti daug vertingesnė nei visa diena, praleista su tėvais, kurie užsiėmę savais reikalais“, – pastebi I. Bakanauskė.

Edukologė, „Family Lab Academy“ įkūrėja Jovita Starkutė papildo, kad nėra vieno visiems vaikams tinkamo amžiaus pradėti darželį: „Tai visiškai nesusiję su amžiumi ir priklauso nuo kiekvieno vaiko individualaus pasiruošimo. Atsakymą, kada pradėti darželį, tėvai atras tik pastebėję individualius pasiruošimo ženklus ir pajutę, kad jau yra susiformavęs saugus prieraišumas su pagrindiniu vaiką prižiūrinčiu asmeniu.“

Nors kiekvienas vaikas yra itin individualus šiuo klausimu, tačiau edukologė teigia, kad galima įžvelgti bendrų tendencijų: „Dažnai darželiui pasiruošusios šeimos ateina su jausmu, kad tėvai nebepajėgia užpildyti vaiko siekio bendrauti su aplinkiniais ir kad vaikas tarsi nebeišsitenka savo kailyje, kad ir kiek dėmesio tėvai skirtų. Tikėtina, kad tai yra tinkamas laikas pradėti darželį. Paprastai ir tokio vaiko adaptacija darželyje praeina itin lengvai.“

Nemokama atmintinė: klausimai darželiui

Natūralu, kad susidūrus su pirmojo darželio paieškomis tėvams kyla daugybė klausimų. I. Bakanauskė paruošė nemokamą atmintinę, kuri padės renkantis ir lankant darželius užduoti svarbiausius klausimus. Atmintinę galite parsisiųsti čia.

Kaip pasiruošti darželiui ir sėkmingai adaptacijai

Daugiau praktiškų patarimų, kaip nesuklysti renkantis darželį ir kaip pasiruošti jo pradžiai, rasite 2 dalių vaizdo pokalbyje su tinklaraštininkė I. Bakanauske ir edukologe J. Starkute:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)