10. Virusinės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (peršalimas)

Labiausiai paplitusios virusinės infekcijos, anot „Mayo Clinic“, yra vadinamas peršalimas. Vaikai šioms infekcijoms yra itin imlūs ir per metus gali sirgti jomis keletą kartų.

Kūdikiams, susirgusiems viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, pasireiškia šie simptomai:

gerklės skausmas;
užsikimšusi nosis;
varvanti nosis;
čiaudėjimas;
karščiavimas.

Jei per pora dienų karščiavimas neatslūgsta, simptomai stiprėja, dingsta apetitas, kūdikis yra itin mieguistas, rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

9. Gripas

Gripo sezonu kūdikis taip pat gali apsikrėsti šia infekcija, rašo parent24.com. Apsaugoti nuo gripo gali skiepai. Jei kūdikis neskiepytas ir apsikrėtė gripu, tėvai gali tik palengvinti šios ligos simptomus.

Gripo simptomai kūdikiams yra tokie patys, kaip ir suaugusiems. Anot parent24.com, tai gali būti:

karščiavimas;
raumenų skausmai;
varvanti nosis;
gerklėms skausmas.

Gydant gripu sergantį kūdikį, svarbiausia stebėti, kad jam netrūktų skysčių, ir kad jis jaustųsi gerai.

8. Plaučių uždegimas

Plaučių uždegimas yra gana paplitusi liga tarp kūdikių iki vienerių metų. Kai kūdikį užpuola peršalimas, jo kvėpavimo takai būna labai pažeidžiami, todėl prie jų lengvai prikimba bakterinis plaučių uždegimas.

Plaučių uždegimo simptomai:

Karščiavimas;
Švokštimas;
Apsunkintas kvėpavimas;
Kosėjimas.

Jei per kelias dienas peršalimo simptomai nepalengvėja, bet, atvirkščiai, vaiko būklė tik pablogėja, būtina kreiptis į gydytoją.

kūdikis, vaikas, serga, liga,ligoninė,gydytojas

7. Viduriavimas

Kūdikiai viduriuoti gali dėl kelių priežasčių. Viduriavimą gali sukelti mitybos pokyčiai, vaistai, žarnyno mikrobai ar alergija pieno produktams. Jei kūdikiui viduriuojant, pastebėjote bent vieną iš šių dehidratacijos simptomų, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Dehidratacijos simptomai:

Didžiąją dienos dalį sausos sauskelnės;
Verksmas be ašarų;
Dingęs apetitas;
Išsausėjusi burna;
Išsausėjusi oda;
Sunkus prabudimas.

6. Vidurių užkietėjimas

Priešingoje viduriavimo pusėje yra vidurių užkietėjimas. Kūdikiams iki vienerių metų vidurių užkietėjimas yra skausminga ir nemaloni liga. Pastebėti, kad kūdikiui yra užkietėję viduriai, gali būti sudėtinga, nes kūdikiai gali nesituštinti ir visą savaitę, ypač jei yra maitinami tik motinos pienu. Vidurių užkietėjimo simptomai:

Kietos, rutuliukų formos išmatos;
Įsitempimas ir verksmas bandant pasituštinti;
Išmatos, savo konsistencija primenančios molį;
Išmatos su kraujo pėdsakais;
Kietas pilvas.

5. Ausų infekcijos

Ausų infekcijos gali būti virusinės arba bakterinės kilmės – tai nustatys gydytojas. Tačiau tiek virusinės, tiek bakterinės ausų infekcijos simptomai yra vienodi, pažymi „EarGuru“. Tai gali būti:

Bandymai tampyti ar liesti ausis;
Padidėjęs dirglumas;
Išskyros iš ausies;
Dingęs apetitas.

Jei pastebėjote šiuos simptomus, kreipkitės į gydytoją.

4. Laringitas

Laringitas yra virusas, kuriuo žiemos metu gali užsikrėsti kūdikiai iki vienerių metų. Jis sukelia gerklų uždegimą, kuris gali pažeisti balso stygas, trachėją, bronchų vamzdelius. Dažniausiai šios ligos pradžia būna vienoda: dieną kūdikis jaučiasi gerai, tačiau naktį pradeda kosėti „lojančiu“ kosuliu. Lojimą primenantis kosulys yra vienas pagrindinių laringito simptomų. Kiti simptomai:

Užkimęs balsas;
Karščiavimas;
Gerklės skausmas;
Skausmas ryjant.

3. Burnos pienligė

Pienligė yra grybelinė infekcija, pažeidžianti burną. Laimė, ji yra lengvai pagydoma antibiotikais.
Anot „MedicalNewsToday“, burnos pienligės simptomai yra šie:

Baltų apnašų lopinėliai ant burnos gleivinės ir liežuvio;
Suskeldėję lūpų kampučiai;
Nenoras valgyti;
Neramumas.

Kūdikiui ši liga yra skausminga, todėl jei įtariate pienligę, kreipkitės į gydytoją.

2. Bronchiolitas

Pasak „Mayo Clinic“, bronchiolitas yra smulkiųjų kvėpavimo takų uždegimas. Nors klausyti, kaip kosėdamas kūdikis švokščia, yra baisu, bronchiolitas paprastai praeina pats savaime.

Pradiniai bronchiolito simptomai yra panašūs į peršalimo požymius – kosulys ir varvanti nosis. Tačiau vėliau pasunkėja kvėpavimas, kūdikis pradeda švokšti, dažniau kvėpuoja. Jei pastebėjote šiuos simptomus, kreipkitės į gydytoją:

Pasunkėjęs kvėpavimas;
Mieguistumas;
Nesugebėjimas valgyti ir gerti dėl dažno kvėpavimo.

1. Odos ligos

Anot „Parenting FirstCry“, pirmaisiais gyvenimo metais kūdikis gali susidurti su trimis pagrindinėmis odos ligomis: egzema, sauskelnių bėrimu ir vadinama lopšio kepure – galvos pleiskanų luobu. Jei sauskelnių bėrimą ir pleiskanų luobą galima išgydyti be recepto parduodamomis priemonėmis, tai sunkesniais egzemos atvejais gydytojas gali paskirti topinių steroidinių vaistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)