Mokymosi vieta

Šiais mokslo metais kiekvienai mokinių klasei svarbu paskirti konkrečią patalpą – klasę, kurioje vyks pamokos. Skirstant mokiniams klases, reikėtų užtikrinti, kad gretutinėse patalpose mokytųsi bendraamžiai, stengiantis kiek įmanoma išvengti skirtingo amžiaus mokinių kontaktų.

Specializuotuose dalykų kabinetuose turėtų vykti tik tos pamokos, kurios negali vykti klasėse, kurioms būtina laboratorinė įranga. Laboratorijoje tai pačiai klasei rekomenduojama organizuoti dvi pamokas iš eilės. Mokinių spinteles rekomenduojama išdėstyti tame pačiame aukšte, kur ir vyksta pamokos tos klasės mokiniams.

Mokinių srautų judėjimas mokykloje

Mokykla turėtų pasirengti mokinių judėjimo krypčių žemėlapį mokyklos patalpose. Mokinių srautų judėjimas, jeigu tai įmanoma, turi būti nukreiptas taip, kad būtų išvengta sankirtų su kitais srautais.

Jeigu mokykloje yra galimybė, būtina numatyti kelis įėjimus, kelis skirtingus išėjimus ir kelią, kuriuo arčiausiai pasiekiama mokymosi vieta.

Mokinių judėjimo kryptys, pavyzdžiui, link išėjimo, valgyklos, turėtų būti pažymėtos nuorodomis.

Ugdymo proceso organizavimas

Ugdymo programoms įgyvendinti mokykla turi skirti tiek pamokų, kiek numatyta pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendruosiuose planuose. Rekomenduojama organizuoti po dvi to paties dalyko pamokas iš eilės.

Taip pat numatoma pietų pertraukai skirti ilgesnį laiką, kad mokiniai ne tik pavalgytų, bet galėtų pasivaikščioti lauke, pailsėti. Rekomenduojama lauke organizuoti įvairių dalykų pamokas, jeigu leidžia dalyko turinio ypatumai ir mokyklos aplinka, oro temperatūros sąlygos.

Mokiniams teikiant reikalingą švietimo ir mokymosi pagalbą, mokyklos, kurios savo nuostatuose įteisinusios nuotolinio mokymo proceso organizavimo būdą, gali ją organizuoti ir nuotoliniu būdu.

Mokinių maitinimas

Maitinimas gali būti organizuojamas klasėse, kuomet maistas patiekiamas vienkartiniuose induose, arba mokyklos valgykloje, kuomet skirtos atskiros erdvės skirtingų klasių mokiniams maitinti. Jei mokyklos valgykloje paskirtos atskiros erdvės skirtingų klasių mokiniams maitinti, kartu pietauti turėtų tik tos pačios klasės mokiniai ir šalia esančių klasių mokiniai, kurie naudojasi bendra koridoriaus erdve.

Mokyklos valgykloje turi būti sudarytos saugios sąlygos pasinaudoti stalo įrankiais – pavyzdžiui, galimybė pasiimti įrankius nepaliečiant kitų įrankių. Maistas, atsinešamas iš namų, valgomas klasėje, laikantis higienos taisyklių, arba mokyklos valgykloje, pietaujant tos klasės mokiniams.

Taip pat mokyklos valgykloje turi būti užtikrintos tinkamos sąlygos darbuotojų ir mokinių rankų higienai.

Saugos priemonės švietimo įstaigose

Numatyta, kad suaugusieji švietimo įstaigose turės dėvėti kaukes ar kitas nosį ar burną dengiančias apsaugos priemones, kai neišlaikomas 2 metrų atstumas uždarose patalpose.

Darželiuose, priešmokyklinėse grupėse jos privalomos tik vaikus priimantiems darbuotojams, pradinėse klasėse – pedagogams ir kitiems darbuotojams uždarose bendrose erdvėse, pavyzdžiui, koridoriuose, valgyklose, mokytojų kambaryje. Klasėse jos būtinos tik 5-12 klasių mokytojams, jei neišlaikomas minėtas 2 metrų atstumas. Visose švietimo įstaigose, kai uždarose erdvėse neišlaikomas 2 metrų atstumas, kaukės privalomos tėvams ir kitiems įstaigose besilankantiems pilnamečiams asmenims.

Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti jų sveikatos būklei.

Jei ugdymui naudojamos bendros patalpos (specializuoti kabinetai, salės ir pan.), po kiekvienos pamokos jos turi būti išvėdinamos ir išvalomos. Jei mokymo priemone, inventoriumi naudojasi daugiau kaip vienas mokinys, jos turi būti išvalomos ir dezinfekuojamos po kiekvieno panaudojimo. Ribojamas dalijimasis ugdymo priemonėmis.

Mokinių vežiojimas

Mokiniai mokykliniame autobuse turės sėdėti saugiu atstumu vienas nuo kito ir vairuotojo. Mokiniai, važiuojantys į mokyklą ar iš mokyklos mokykliniu autobusu, turi dėvėti kaukes, išskyrus mokinius, kuriems dėl kaukės dėvėjimo gali pablogėti sveikata, arba kurie serga lėtinėmis ligomis, dėl kurių kaukės dėvėti neįmanoma.

Mokyklinio autobuso rankenos, kėdžių atlošai ir kiti dažniausiai liečiami paviršiai turi būti dezinfekuojami kas kartą prieš įlaipinant kitą vežamų mokinių grupę.

Mokiniai, važiuojantys į miestą maršrutiniu transportu, privalo laikytis bendrųjų saugos reikalavimų, taikomų keleiviams.

Tvarkaraščių keitimas

Ruošiamasi ir scenarijui, jei vis tik mokykla negalėtų dirbti įprastu būdu ir tektų pereiti prie nuotolinio mokymo. Jei mokyklos darbuotojui ar mokiniui būtų nustatoma COVID-19 liga, mokyklos mokiniams ugdymas toliau tęsiamas nuotoliniu būdu: ne mažiau kaip 50 procentų ugdymo procesui numatyto laiko skiriama sinchroniniam ugdymui, kai visi mokiniai ir mokytojas dalyvauja kurse per atstumą, ir ne daugiau kaip 50 procentų – asinchroniniam ugdymui, kai mokinys ir mokytojas dirba skirtingu laiku, bendraudami el. paštu bei kitomis panašiomis priemonėmis. Bendruosiuose ugdymo planuose taip pat numatyta, kad nepertraukiamo sinchroninio ugdymo trukmė negali viršyti 2 valandų.

Siūloma sudaryti tokius tvarkaraščius, kuriuos būtų galima lengviau pritaikyti nuotoliniam mokymui, lanksčiai atsižvelgiant į pamokų skaičių ir sudarant galimybę kompensuoti atsilikimą nuo programos pasibaigus nuotoliniam mokymui.

Jeigu būtų įvedamas nuotolinis mokymas, reikia pagalvoti apie du mokytojus pamokoje 1-8 kl. Organizuojant nuotolinį mokymą suteikti daugiau laisvės mokytojams pasirenkant mokymo būdus, formas, lanksčiai organizuoti pamokos laiko planavimą.

Planuojamas ir papildomas mokyklų finansavimas, kad jos galėtų įsigyti reikalingą skaitmeninio mokymo(si) turinį, apsirūpinti informacinių technologijų priemonėmis, taip pat tobulinti mokytojų skaitmenines kompetencijas. Mokyklos pačios nusistatys prioritetines sritis. Tam numatoma skirti ne mažiau kaip 12 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)