Ne cukrus blogas – valgymo įpročiai blogi

Gydytojo-dietologo Edvardo Grišino teigimu, pagrindinė vaikų mitybos ašis – tai gerai suformuoti valgymo įpročiai.

„Juos suformuoti būtina tam, kad valgymas nevirstų nuolatiniu užkandžiavimu, kad būtų valgoma prie stalo, o ne prie kompiuterio, televizoriaus ar skubant“, – sako specialistas.

Vyras prideda, kad kartais vaikai gali valgyti ne dėl to, kad yra alkani, o dėl to, kad valgyti yra įpratę. E. Grišino siūlymu, reikia atkreipti dėmesį, ar vaikas išties yra alkanas, ar valgo iš įpročio.

Paklaustas, kiek vaikui per dieną yra rekomenduojama gauti kalorijų, medikas atsako: „Per dieną gaunamų kalorijų poreikis – individualus dalykas. Svarbiausia, kad poreikis nebūtų per mažas. Jei matoma, kad vaikui krenta svoris, reikėtų susirūpinti, ar kalorijų jis gauna užtektinai.“

Nors E. Grišinas sako, kad tinkamus valgymo įpročius reikia formuoti nuo pat mažų dienų, visgi vyras prideda: „Lazdos perlenkti nereikia.“

Asociatyvi nuotr.

„Vaiko mityba neturi būti griežtai sureguliuota, negalime uždrausti pajausti vaikystės malonumą. Reikia vaiką nusivesti ir į greito maisto užkandinę, ir pavaišinti paprastu desertu, o ne sveikuolišku“, – rekomenduoja gydytojas-dietologas.

Anot mediko, pačiame cukruje nieko blogo nėra, yra tik blogai formuojami valgymo įpročiai: „Jei nuo pat vaikystės vaikui bus draudžiama valgyti tam tikrus produktus, tai gali tapti tiesiu keliu į valgymo sutrikimus.“

Nesveiką maistą pakeisti sveikatai palankiu

E. Grišinas teigia, kad prie nepilnavertiškai besimaitinančių vaikų ligos kimba dažniau.

„Vaikai dažniau serga peršalimo ligomis, dažniau kenčia nuo infekcijų ar virusų“, – vardina medikas. Jis priduria, kad dėl tėvų noro apsaugoti vaikus nuo tam tikro produkto, vaikams gali pasireikšti kompleksai dėl svorio, nuvedantys prie dar rimtesnių ligų.

„Jei tėvai ribos vaiką ir neleis valgyti tam tikro produkto, spėkite, ką vaikas darys pirmą dieną nuėjęs į mokyklą. Ribojamas tėvų, vaikas gali pradėti užkandžiauti slapta, slėpti maistą“, – teigia gydytojas-dietologas.

Asociatyvi nuotr.

Pasak specialisto, tėvams nereikėtų persistengti ir su greito maistu ribojimu: „Greitas maistas nebūtinai yra nesveikas, jam galima rasti alternatyvų ir padaryti jį sveikatai palankiu. Parodykime vaikams, kad namuose galima pagaminti sveiką greito maisto variantą, naudojant šviežią mėsą, daržoves.“

„Jei namuose bus rodomas tinkamas valgymo pavyzdys ir formuojami teisingi valgymo įpročiai, tėvams nereikės jaudintis, kad jų atžala mokykloje apsivalgo ar renkasi netinkamus maisto produktus“, – patikina E. Grišinas.

Leiskite pusryčius valgyti tada, kai nori

Gydytojo-dietologo teigimu, tai, ar vaikas ryte valgo pusryčius, taip pat priklauso nuo to, kokį pavyzdį mato šeimoje.

„Jei vaikas pusryčiaus su tėvais kasdien, išsivystys įprotis valgyti pusryčius. Tiesa, jei šeštą valandą ryto neseniai nubudęs vaikas dar nėra alkanas ir atsisako pusryčių, jam kišti jų ir nereikėtų“, – patarimu dalijasi specialistas.

Asociatyvi nuotr.

Vyras siūlo pusryčius vaikui įdėti į mokyklą, tuomet vaikas jais pasimėgaus jam tinkančiu laiku.

„Nevalgyti pusryčių tuo pačiu metu, kaip valgo tėvai, nėra rizikos veiksnys“, – patikina E. Grišinas.

O ką dėti į priešpiečių dėžutę? „Problema yra ta, kad kartais žmonės jaučia ne alkį, o norą kramtyti. Žinant tai, įprastinius bulvių traškučius galima pakeisti morkomis, džiovintais vaisiais ar riešutais“, – pataria medikas.

Į priešpiečių dėžutę vyras siūlo įdėti avižinių batonėlių, kuriuos namuose pasidaryti nesunku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)