Žinomos moters dukra Barbora rugsėjo 1-ąją pirmą kartą atvers mokyklos duris. Nors būsimos pirmokės paruošimas mokyklai – naujas rūpestis I. Puzaraitei-Žvagulienei, ji sako su sunkumais nesusidūrusi.

„Pasiruošti mokyklai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio – šiais laikais priemonių pasirinkimas labai didelis, be to, nereikia nei toli keliauti, nei labai ieškoti būtinų priemonių, nes viską galima rasti vienoje vietoje. Rėmiausi mokytojos rekomendacijomis, o visą mokinio prekių krepšelį ramiai ir be streso užsisakiau internetu, kai atostogavome“, – patirtimi dalijasi dainininkė.

Pirmoko norai ir būtinos priemonės - suderinami

Papildomai pasukti galvą tėvams gali tekti dėl būsimo pirmoko ir būtinų priemonių suderinimo – pradedant kuprine ir baigiant įvairiomis rašymo ar piešimo priemonėmis. Tačiau, anot I. Puzaraitės-Žvagulienės, nesutarimų išvengti pavyks, suteikus vaikui pakankamai laisvės – juk jam tai ypatinga diena, neatsiejama nuo savarankiškumo, net ir renkantis mokymosi priemones.

„Viską aptarėme ir nesklandumų nekilo – vaikas rinkosi kokias tik nori spalvas ir formas, o aš pakontroliavau tik tiek, kiek reikia – kad prekės, pavyzdžiui, sąsiuviniai būtų skirti būtent pirmokui. Daugiausia prekių mūsų pirmokės krepšelyje – kanceliarinės. Mano Barborai labai patiko rinktis pieštukus ir sąsiuvinius, prisipirkome jų kiek daugiau nei reikia“, – atvirauja žinoma moteris.

Visgi patarimą laikytis saiko ir neprisipirkti per daug mokyklinių prekių, pasak I. Puzaraitės-Žvagulienės, girdėjo ne kartą: „Pati to dar negaliu patvirtinti, tačiau pirmokus į mokyklas jau išleidę aplinkiniai sutaria – jauniausiems moksleiviams skirtas prekes rinktis reikia su saiku, nes perteklių vėliau tenka arba sandėliuoti, arba išmesti.“

Svarbiausios kiekvienos kategorijos prekės

Platus ir įvairus mokyklinių prekių pasirinkimas šiomis dienomis – it dvi medalio pusės. Nors įsigyti norimų prekių lengva kaip niekad, jų įvairovė gali sutrikdyti. Nepasirengus apsipirkimui nesunku į krepšelį prisikrauti viliojančių, tačiau nebūtinai reikalingų ir būtent pirmokui pritaikytų mokyklinių reikmenų.

„Visą rugpjūtį stebime augančius mokyklinių prekių pardavimus, kai tėvai pradeda ruošti vaikus mokyklai. Šiemet išsiskiria popieriaus gaminių – sąsiuvinių, piešimo sąsiuvinių, spalvoto popieriaus – pardavimai, kurie, lyginant su pernai metų rugpjūčiu, išaugo ir iki kelių kartų. Pirkėjai taip pat šiemet internetu dažniau perka plunksnakočius ir piešimo priemones, tokias kaip guašas ar akvarelė, vandens indeliai. Kad išleisti į mokyklą vaiką nebūtų per brangu, dar skubantiems įsigyti paskutines mokyklines prekes norisi priminti, kaip išsirinkti ir kokias priemones dėti būtent į jauniausiems mokiniams skirtą pirkinių krepšelį“, – sako elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Kas turėtų atsidurti pirmoko krepšelyje?


Svarbiausias pirkinys pirmokui – kokybiška kuprinė. Kuprinė turi būti kieta nugarėle, tačiau minkštomis, kiek pastorintomis, reguliuojamomis rankenomis – tai leis koreguoti kuprinę vaikui augant. Įsigydami kuprinę, atkreipkite dėmesį, kad ji nebūtų per didelė – jei vaikas smulkaus sudėjimo, pernelyg didelę kuprinę nešioti bus nepatogu. Visgi ir nesirinkime mažos – pradinukų vadovėliai didesni, jiems gali tekti nešiotis ir piešimo sąsiuvinius.

Ne mažiau svarbus penalas, kuriame pirmokas išmoks tvarkingai laikyti rašiklius ir pieštukus. Rinkitės penalą su keletu skyrelių skirtingoms priemonėms. Toks penalas padės mokyti vaiką ir tvarkos – kad kiekviena priemonės turi turėti savo vietą.

Rinkdamiesi sąsiuvinius, atkreipkite dėmesį – jie turi būti skirti būtent pirmokui. Pirmokų sąsiuviniai nuo kitų klasių skiriasi langelių dydžiu ir linijų pločiu. Jei apsiperkate internetu, informaciją apie sąsiuvinius skirtingų klasių mokiniams rasite prekės aprašyme.

Pirmokui prireiks ir daugiau sąsiuvinių: piešimo sąsiuvinių dailės, natų sąsiuvinių muzikos pamokoms.

Kūrybingos pamokos neapsieis be spalvoto popieriaus ir kartono. Rinkitės dvipusio spalvoto popieriaus ir kartono sąsiuvinius. Naudinga įsigyti dviejų rūšių spalvoto popieriaus – ir plonesnio, ir storesnio.

Rašyti pirmokai mokosi su rašaliniu parkeriu – įsigydami tokį, nepamirškite ir rašalo kapsulių!

Piešimui prireiks nespalvotų ir spalvotų pieštukų bei flomasterių. Rinkitės minkštesnius pieštukus, kuriais pirmokas pieš lengviau ir maloniau, o flomasteriai gali būti dvipusiai, skirtingo storio galiukais.

Dailės įgūdžius mokinys ugdys piešdamas tiek akvarele, tiek guašu – pirmiesiems mokslo metams nepersistenkite su spalvų gausa. Štai guašo užteks 6 pagrindinių spalvų, o lavinti kūrybą padės keleto skirtingų storių teptukai. Derėtų nepamiršti ir specialaus indelio vandeniui.

Rinkdamiesi žirkles, atkreipkite dėmesį, kad jos būtų suapvalintais galiukais ir saugios mažiems vaikams. Jei būsimas pirmokas – kairiarankis, jam reikėtų būtent kairiarankiams skirtų žirklių.

Pirmokui prireiks ir daugiau smulkių priemonių – pieštukinių klijų, drožtuko, trintuko, bent 20 cm liniuotės, aplankalų knygoms ir sąsiuviniams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją