Darželinukę auginanti Reda paskaičiavo, kad dukros būreliams kas mėnesį teks išleisti daugiau nei 200 eurų: „Iki šiol dukra lankė baletą (70 Eur), bet šiemet jai jau šešeri, tad norim dar pridėti ir baseiną (apie 100 Eur) bei piešimo pamokas (apie 60 Eur). Kai pagalvoji – žiauru!“

Lygindama pernykštes ir šiųmetes būrelių kainas, moteris pastebėjo, kad visi užsiėmimai pabrango maždaug 10 Eur/mėn.

Kita kalbinta mama pasidalijo užklasinėms veikloms išleidžianti dar daugiau, mat augina dvi dukras. „Jaunėlė darželyje lanko anglų kalbos pamokas, viena atsieina 4 Eur ir būna kartą per savaitę, tad mėnesiui – 16 Eur. Dar lanko baletą, dvi pamokos per savaitę – mėnesiui 49 Eur. Kartą per savaitę einame į baseiną – 39 Eur. Dar ji turi vieną savaitinę keramikos pamoką – 32 Eur. Vyresnėlė taip pat kartą per savaitę lanko baseiną – 35 Eur ir keramiką – 32 Eur. Taip pat ji eina į gimnastiką – ši atsieitų 45 Eur, tačiau šiam būreliui taikome NVŠ krepšelį, tad mokame 20 Eur mažiau. Na ir pagrindinis užsiėmimas – trys kartai per savaitę chorinio dainavimo mokykloje, mokame apie 100 Eur per semestrą“, – išvardijo Agnė.

Taip pat dvi dukras, darželinukę ir pirmokę, auginanti Gabrielė papasakojo, kad vienu būreliu apsiriboti nepavyktų, nes mergaitėms įdomios įvairios veiklos. „Mūsų būrelių daugokai, bet mergaitės panašios į mane, o aš visada lankydavau mažiausiai po tris ar daugiau užsiėmimų. Truputį nerimauju dėl mūsų pirmokės, nenoriu, kad jai visko šiemet būtų per daug, na bet jei matysiu, kad per daug – kažko atsisakysime, – sakė ji ir išvardijo dukrų lankomus būrelius: – Šiuo metu abi lanko pianino pamokėles individualiai pas mokytoją namuose. Akademinė valanda kainuoja 25 Eur, čia jos eina kartą per savaitę. Taip pat nuo rugsėjo sugrįžome prie vienos sportinės veiklos – baseino. Šio užsiėmimo kaina vienam vaikui mėnesiui einant kartą per savaitę, – 80 Eur. Mažoji darželyje turi daug veiklų, kurios integruotos į ugdymą (muzika, šokiai, sportas, kimočiai), tad darželyje papildomai lankys tik anglų kalbą, per mėnesį tai kainuoja 30 Eur, einant 2 kartus per savaitę. Vyresnėlės veiklai po pamokų taip pat išsirinksime kelis papildomus būrelius, kol kas svarstome rinktis šokius, anglų k. ir šachmatus. Dalis būrelių mokykloje nemokami – jei organizuoja pati mokykla, dalis mokami.“

Vietos populiariausiuose užsiėmimuose išgraibstomos žaibiškai


Daugiausia įvairių būrelių po vienu stogu sutalpinančiame Sostinės vaikų ir jaunimo centre (SVJC) laisvų vietų į populiariausius užsiėmimus jau nebėra. Centro vadovė Vilma Smaliukienė sako, kad kaip ir kasmet populiariausios vandens sporto šakos: mokymo plaukti ir plaukimo, taip pat povandeninio plaukimo, šuolių į vandenį, vandensvydžio grupėse beveik nebėra laisvų vietų. Vandenį renkasi visos amžiaus grupės: mažyliai (1–5 m.) su tėvais, vaikai, paaugliai, suaugusieji. Populiarūs ir nauji – nišiniai būreliai. Pavyzdžiui, nauja veikla „Šiuolaikinis Japonijos menas“ užsipildė per kelias dienas.

Kalbant apie ikimokyklinukus, šalia mokymo plaukti, ypač populiarios keramika, gimnastika, taip pat mažųjų atradėjų šeštadieniai, kuriuose mažieji lipdo, muzikuoja, išbando vis kitas dailės technikas, susipažįsta su raidėmis ir skaičiais, anglų kalba.

Anot V. Smaliukienės, kaip ir baseine, vietos žaibiškai dingsta ir „Jaunojo kulinaro“ pamokose, siūlomose pradinukams. Šio amžiaus grupės vaikams ypač patinka ir stalo teniso, tautinių šokių ansamblio „Ugnelė“ ir baleto studijos užsiėmimai.

Tarp vyresniųjų moksleivių – vėlgi be plaukimo – populiarūs teatro užsiėmimai, tautiniai šokiai, šiuolaikinio šokio grupės, vokalinė džiazo grupė, atletinė gimnastika, taip pat vaizduojamieji menai, ypač – šiuolaikinis Japonijos menas, anime, komiksai, akademinis piešimas.

V. Smaliukienė pasakojo, kad tas pačias veiklas vaikai linkę lankyti ne vienerius metus, mat čia sutinkami draugai, keliavimas kartu jiems ne mažiau svarbu už pačią pasirinktą veiklą. Centro vadovė pastebi, kad pastaruoju metu šeimos veiklas renkasi atsakingiau nei ankščiau – jiems rūpi, kokie asmeniniai, socialiniai įgūdžiai ugdomi pasirinktame būrelyje, taip pat – kokios vertybės deklaruojamos, pavyzdžiui, pasitikėjimo savimi, bendravimo, sveikos gyvensenos, atsakingumo, tvarumo.

SVJC Informacinio centro duomenimis, didžioji dalis vaikų renkasi po vieną būrelį. Maždaug 11 proc. lankytojų (440 vaikų ir jaunuolių) lanko po 2 ir daugiau būrelių. Daugiausia vaikų derina meninę veiklą (šokius, dainavimą) su mokymu plaukti arba plaukimu.

Paklausta apie šiųmetes kainas, V. Smaliukienė paskaičiavo, kad jos pakilo maždaug 5–10 proc. „Tačiau prieš tai jos nebuvo kilusios 5 metus. Pakelta minimaliai, atsižvelgiant į išaugusias veiklos sąnaudas, – sakė ji. – Verta pastebėti, kad kito ir nuolaidų sistema, kuri ypač draugiška mažesnes pajamas gaunantiems ir daugiavaikėms šeimoms. Didžiajai daliai SVJC veiklų taikomas neformaliajam vaikų švietimui valstybės skiriamas NVŠ krepšelis (20 Eur 1 veiklai/1 mėnesiui).“

Būtina atkreipti dėmesį, kad NVŠ krepšelis skiriamas tik toms veikloms, kurios trunka bent 2 akademines valandas per savaitę arba 8 kartus per mėnesį. Taigi, pigiausioms ir trumpiausioms – neskiriamas.

Centro vadovė pasidalijo, kiek šiemet kainuoja populiariausi užsiėmimai (kaina svyruoja priklausomai nuo to, 1 ar 2 kartus per savaitę ir kokiu dienos metu jie vyksta):

  • Mokymas plaukti, plaukimas → 30–72 Eur
  • Užsiėmimai sporto salėse – stalo tenisas, fechtavimas, kovų menai, joga → 22–38 Eur
  • Šokiai – šiuolaikiniai, gatvės, breikas, neoklasikiniai, tautiniai ir kt. → 27–34 Eur
  • Vaizduojamieji menai – dailė, dizainas → 26–40 Eur
  • Individualios muzikavimo, dainavimo pamokos → 50–62 Eur
  • Mažieji atradėjai → 37–58 Eur
  • Mažųjų atradėjų savaitėlė (kiekvieną dieną) → 170 Eur

Investuoti vien į vaikus – prasta idėja


Kokią sumą skirti vaikų būreliams būtų normalu, kiekviena šeima turėtų vertinti pagal savo pajamas, sako finansų ekspertė Lina Banytė-Surplienė. Specialistė rekomenduoja taikyti paprastą formulę – ugdymui turėtų būti skiriama maždaug 10 proc. šeimos pajamų. Svarbu tai, kad į šią sumą turėtų būti įskaičiuoti ne tik vaikų būreliai, bet ir tėvų saviugda, pavyzdžiui, tam tikri seminarai ar pan.

„Taigi kiek pinigų tam galima leisti, priklauso nuo kiekvienos šeimos pajamų. Jeigu šeima uždirba 3000 Eur, tai pagal šią formulę ugdymui būtų galima skirti 300 Eur. Jei pora augina vieną vaiką, tai gal galima šią sumą dalinti iš trijų ir tuomet kiekvieno šeimos nario ugdymui tektų po 100 Eur. Jei šeimoje trys vaikai, tai ta suma automatiškai sumažėtų“, – paaiškino L. Banytė-Surplienė.

Finansininkė pastebi, kad dažniausiai tėvai savo vaikams nieko negaili, tad savo pačių tobulėjimo sąskaita visus tam skirtus finansus paskiria atžaloms. Specialistės nuomone, tai nėra gera praktika ir savo ugdymo nereikėtų pamiršti. „Jei tik galite, dalyvaukite įvairiuose mokymuose ir seminaruose, nes tai vėliau jums garantuos didesnes pajamas, o kuo didesnės pajamos – tuo daugiau galėsite skirti savo vaikams. Taigi labai skatinčiau suaugusiuosius nepamiršti ir savęs – nuolat mokykimės, domėkimės, nes tai mums padeda judėti į priekį“, – patarė specialistė.

Kol vaikai mokyklinio amžiaus, pastebi pašnekovė, neretai šeimos atžalų ugdymui išleidžia žymiai daugiau – po 20–30 proc. savo biudžeto. Tačiau kai tiek išleidžiama šiai sričiai, nebelieka kitiems svarbiems dalykams. „Dažniausiai tokiose šeimose nukenčia taupymas. Pinigų maistui, drabužiams dažniausiai pataupyti negali, tai kam nelieka – tai investavimui. Taip elgtis nėra gerai ilgalaikėje perspektyvoje, tad verta būtų peržiūrėti, kur kitur būtų galima pataupyti, pavyzdžiui, gal pavyktų sumažinti pramogoms skiriamas išlaidas?“ – moko ji.

L. Banytė-Surplienė primygtinai rekomenduoja šiame savo gyvenimo periode atsidėti sau, kad būtų iš ko gyventi išėjus į pensiją. „Labai blogai, kai tėvai sako, kad nebeturi už ką investuoti, nes viską atiduoda vaikams. Mano nuomone, tai yra bėgimas nuo atsakomybės. Be to, tokiu būdu vaikams uždedami labai dideli lūkesčiai. Atėjus senatvei beliks sakyti: na dabar, vaikai, mane išlaikykit, juk aš tiek į jus investavau. Tai gali pakenkti tarpusavio santykiams ir iš to tikrai nebus nieko gero. Todėl skatinu tėvus į vaikus ir į save investuoti subalansuotai“, – sakė finansų ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją