Mamai abituriento perkalbėti nepavyko

Dviejų vaikų mama Nijolė šį rugsėjį į mokyklą išleido abi savo atžalas: dukra iškeliavo į pirmą, o sūnus – į dvyliktą klasę. Moteris sutiko pasidalinti, kaip vaikams sekėsi rinktis kuprines.

„Mūsų pirmokė dar klauso mūsų nuomonės ir stengiasi daryti taip, kaip patariame, todėl renkant jai kuprinę sunkumų nebuvo. Kartu su vyru norėjome, kad dukros kuprinė būtų nedidelė, turėtų atšvaitus, o dukra rinkosi tik kuprinės spalvą ir paveiksliuką“, – su šypsena pasakoja Nijolė.

Kuprinė

Atsidusdama moteris pripažįsta, kad su mokyklą šiais metais baigsiančiu sūnumi – kur kas sunkiau.

„Abiturientas Matas mano ir vyro nuomonės visai nepaiso. Jau prieš kelis metus sūnus į mokyklą ėjo ne su kuprine, o su portfeliu, tačiau po kiek laiko ėmė skųstis nugaros skausmais. Išsyk supratau, kad tai – dėl portfelio. Šįmet sūnus ir vėl užsigeidė įsigyti ne kuprinę, o per petį permetamą rankinę. Nei gąsdinimai apie nugaros skausmus, nei prašymai pagalvoti apie savo sveikatą nesuveikė“, – pasiruošimo į mokyklą įspūdžiais dalinasi moteris.

Geriausia, kad pilna kuprinė svertų iki 10 proc. mokinio kūno masės

Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro kineziterapeutė Dovilė Šimonytė-Šturienė paaiškino, kiek gali sverti pilna mokinio kuprinė.

„Vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. mokinio kūno masės. Geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio“, – žiniomis dalijasi kineziterapeutė.

Kuprinė

Moteris pastebi, kad didžiausią kuprinės turinio dalį sudaro mokykliniai vadovėliai.

„Remiantis Lietuvos higienos normomis, pradinių klasių mokinių vadovėlio svoris turi neviršyti 300 gramų, 5-8 klasių mokinių vadovėlis – 400 gramų, o vyresniųjų klasių mokinių vadovėliai negali sverti daugiau nei pusė kilogramo“, – sako specialistė.

D. Šimonytės-Šturienės teigimu, neretai nutinka taip, jog vaikai į kuprinę įsideda nereikalingų daiktų, pavyzdžiui, žaislų ar vadovėlių, kurių tą dieną nereikės: „Tėvai turėtų išlikti budrūs, patikrinti vaikų sudėtus daiktus, padėti vaikams teisingai užsidėti kuprinę, pasverti ją, neleisti vaikams nešioti kuprinės ant vieno peties.“

Kineziterapeutė sunkiausius daiktus rekomenduoja sudėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros, o daiktus sudėti taip, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų.

Dėl neteisingo kuprinės nešiojimo gresia stuburo deformacija

Kineziterapeutė dalijasi žiniomis apie tai, kas gresia vaikų sveikatai, jei šie kuprines nešios netaisyklingai.

„Nešiojant per sunkią kuprinę ar kuprinę ant vieno peties gali deformuotis vaikų stuburas ir ilgainiui susiformuoti skoliozė (stuburo iškrypimas į šoną). Neteisingas kuprinės nešiojimas gali pažeisti ne tik stuburą, bet ir visą laikyseną, gali atsirasti kvėpavimo sutrikimų dėl padidintos varžos krūtinės ląstoje, dubens pakitimų, taip pat gali sutrikti ir vidaus organų vystymasis“, – vardina pašnekovė.

Nugaros skausmas

Anot specialistės, stuburo iškrypimas formuojasi dėl to, kad vaikų kauluose yra daugiau vandens ir organinių medžiagų negu suaugusiųjų. Jie elastingesni, lankstesni, todėl lengvai deformuojasi.

Moteris sako, kad nešiojant kuprinę ant vieno peties yra stipriai spaudžiami minkštieji audiniai, esantys aplink peties sąnarį, ilgainiui atsiranda griaučių ar raumenų sistemos funkcijų sutrikimai bei disbalansas. Pradedama jausti įtampa arba skausmas pečių juostoje.

„Didžiausia rizika laikysenos sutrikimams 7-12 m. vaikams, jie labiausiai pažeidžiami“, – teigia kineziterapeutė.

D. Šimonytė-Šturienė pabrėžia, kad rankinės, kurias itin mėgsta vyresniųjų klasių mokinės, nėra rekomenduojamos nešioti mokykloje – mat rankinukas gali sverti tiek, kiek sveria piniginė, telefonas bei keli smulkūs daiktai.

Tuščia kuprinė – ne sunkesnė nei 1 kg

D. Šimonytė-Šturnienė nurodo, į kokius kriterijus reikia atkreipti dėmesį renkantis kuprinę.

1. Svoris. Tuščios kuprinės, skirtos pradinukams, svoris negali viršyti 700 g, vyresniems moksleiviams – 1 kg.

2. Forma. Kuprinė turi turėti formą išlaikančią nugarėlę ir pakietintą korpusą. Svarbiausia, kad kuprinė turėtų vidinį karkasą, išlaikytų savo formą ir nesubliūkštų kaip maišas.

3. Dydis. Svarbu nepirkti per didelės kuprinės mokinio ūgiui. Kuprinės viršus neturėtų būti aukščiau vaiko pečių linijos, o apačia – neturi būti žemiau juosmens. Kitaip nešant sunkią kuprinę vaikui bus sunkiau išlaikyti pusiausvyrą. Bandydamas išvengti krūvio, tenkančio juosmens sričiai, vaikas links į priekį arba pritrauks smakrą prie krūtinės.

Kuprinė

4. Diržai. Mokyklinė kuprinė turi turėti rankenėlę ir reguliuojamo ilgio diržus. Patogiausi yra 4 cm pločio kuprinės diržai, paminkštinti pečių zonoje. Platūs diržai tinkamesni, nes svoris tolygiau pasiskirsto pečių juostoje, todėl neužspaudžiami raumenys bei kiti minkštieji audiniai, rečiau vargina pečių juostos skausmai. Diržai būtinai turi būti reguliuojami, kad vaikas pats galėtų užsidėti kuprinę ant pečių, pernelyg daug neužlauždamas rankų.

5. Atšvaitai. Kuprinės išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Rekomenduojamos ryškios kuprinės arba pagamintos iš šviesą atspindinčios medžiagos. Kuo daugiau ryškių atšvaitų, tuo vaikas bus saugesnis.

6. Audinys. Rekomenduojama, kad kuprinė būtų pagaminta iš lengvo, tampraus, sintetinio ir lengvai skalbiamo audinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)