Naujausia apklausa atskleidė, jog 75 proc. tėvų norėtų, kad vaikų vasaros atostogos tetruktų dvi savaites, panašiai kaip pavasario ar žiemos atostogos. Tai yra mažiau nei ketvirtadalis dabartinių vasaros atostogų trukmės daugumoje JAV mokyklų.

Apklausą praėjusią vasarą „Groupon“ užsakymu atliko „OnePoll“.

Iš 2 tūkst. apklaustų tėvų 58 procentai prisipažino jaučiantys stresą, kai reikia sugalvoti, kaip užimti vaikus, kad šie vasarą nenuobodžiautų.

Dar daugiau tėvų – 75 proc. – pasakė nekantriai laukiantys vasaros pabaigos, kad vaikai jau grįžtų į mokyklą.

Bet ko gero labiausiai nustebino tai, kad 75 proc. tėvų prisipažino, kad būtų labai laimingi, jei vaikai vasarą atostogautų tik 13 dienų. Tai gerokai mažiau, nei įprastos mokyklinės vasaros atostogos, kurios trunka du ar net tris mėnesius.

„Tėvai, kuriuos apklausėme, pasakė išmokę pernelyg nebesigilinti į šią situaciją ir savo vaikams tiesiog parenka prieinamas veiklas vietos bendruomenėse“, – pasakė „Groupon“ atstovas Brianas Fieldsas.
Vis dėlto, nors tėvams ir norėtųsi, kad vaikai vasarą atostogautų trumpiau, patiems vaikams per trumpos atostogos gali turėti neigiamų pasekmių.

Tyrimai parodo, kad vasaros atostogos, kad ir produktyvios, vaikams ir paaugliams yra būtinos – jų metu jie atsikrato per mokslo metus sukaupto streso. Juk perdegimą gali patirti ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Vienas iš mokyklinių atostogų privalumų vaikams – daug laisvo laiko. Jie gali ilsėtis ir pasikrauti naujų jėgų, praleisti daugiau laiko su šeima ir draugais. Be to, per atostogas vaikai turi laiko gilintis į tai, kas juos domina, tyrinėti naujus dalykus.

Kai kurie vaikai geriausiai mokosi iš praktinės patirties, todėl vasara jiems yra tinkamiausias laikas asmeniškai ir intelektualiai tobulėti.

Vis dėlto ilgos vasaros atostogos turi ir trūkumų. Didžiausias jų – per vasarą vaikai pamiršta tai, ką išmoko per mokslo metus. Panašiai kaip pirštai praranda miklumą, jei ilgai negrojama muzikos instrumentu, taip ir protas praranda aštrumą, jei ilgą laiko tarpą nuosekliai neprisėdama pasimokyti.
Kai kurie ekspertai pasisako už tai, kad vaikai nuosekliai mokytųsi visus metus, su trumpesnėmis, bet dažnesnėmis atostogomis. Toks pasiūlymas vertinamas prieštaringai.

Kiti pabrėžia ilgų vasaros atostogų būtinybę, taip pat tėvų atsakomybę ir pareigą užimti vaikus atostogų metu – greičiausiai, būtent todėl tėvai ir jaučia stresą dėl ilgų vasaros atostogų.
Be abejo, nėra vieno teisingo sprendimo ar būdo, kaip suplanuoti savo vaiko vasaros atostogas, ir, nors tėvai norėtų jų kuo trumpesnių, vasaros atostogos greičiausiai liks ne trumpesnės nei keturių savaičių (bent kol kas).

Aišku yra viena – vasarą būtina pasirūpinti savimi. Ne tik vaikams, kuriems reikia atsigauti po mokyklos, bet ir tėvams, kuriems vasarą krūvis dar padidėja. Mamos ir tėčiai, nepamirškite pasirūpinti ir savimi!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)