Daugiau lankomų būrelių, dar nereiškia geriau vaikui

„Kai kurie tėvai mėgsta pasipuikuoti, kiek daug įvairių būrelių lanko jų vaikas. Tėvai kartais vaikus vienu metu leidžia į ypač skirtingus būrelius, neretai – ir 3–4 per savaitę. Vaikas ir groja, ir šoka, ir lanko tenisą ar plaukimo pamokas. Būreliai, be abejo, yra naudingi, tačiau kad ir kokio amžiaus būtų vaikas, jam reikia laisvalaikio, kurį jis skirtų paprasčiausiam bendravimui ir žaidimams su draugais ir šeimos nariais. Laisvalaikio reikia ir savarankiškam (laisvam) pasaulio tyrinėjimui – gal būtent tokių laisvų tyrinėjimų metu vaikas atras sritį, kuri taps jo gyvenimo aistra“, – atkreipia dėmesį tėveliams skirtos svetainės tėvų-darželis.lt kūrėjai.

Jie pataria tėvams stebėti vaiką, pastebėti jo emocijas, kasdienę būseną. Gal vienam dviejų būrelių per savaitę bus per daug, o kitas – ir keturis lankydamas jausis puikiai. Svarbiausia – vaiko savijauta ir logiškas aukso vidurys. Nereikia kraštutinumų, ir kuo daugiau tikrai nėra produktyviau. Jei 3 būreliai gali būti ypač veiklaus, judraus vaiko dienotvarkėje, tačiau skatindami lankyti septynis lazdą jau perlenksime. Ką sako psichologai? Iki dviejų būrelių per savaitę vaikui visiškai pakanka.

Tyrimai rodo, kad ikimokyklinukai, lankę intensyvius kokios nors srities užsiėmimus, nors ir būdavo pranašesni už bendraamžius toje konkrečioje srityje, paprastai būdavo mažiau kūrybiški, o jų emocinis intelektas būdavo žemesnis nei kitų panašaus amžiaus vaikų (bendras intelekto koeficientas iš esmės nesiskirdavo).

Be kita ko, praleisdami daugiau laiko su vaiku, kartu išbandydami įvairių veiklų, turėsite daugiau galimybių pastebėti vaiko gabumus, polinkius, suprasti jo norus, o tai padės jums tinkamiau parinkti būrelį popamokinei veiklai.

Svetainės kūrėjai sako, kai nors kurie būreliai gali kainuoti palyginti nedaug, kiti užsiėmimai ir jiems reikalinga apranga, inventorius gali pareikalauti gana plačiai atverti piniginę. Paprastai, kuo vaikas talentingesnis, tuo geresnių (ir brangesnių) mokytojų ir vadovų gali reikti – kitaip vaikas neišnaudos visų talento teikiamų galimybių. Iš kitos pusės, tai gali būti puiki investicija į vaiko ateitį – galbūt jis taps pasaulinio lygio sportininku ar menininku. Jei vaikas yra ypatingai gabus, tačiau jūsų finansinės galimybės ribotos, apsvarstykite galimybę gauti paramą iš valstybinių organizacijų ar privačių rėmėjų.

Daugėja sveikos gyvensenos, vaikų fitneso būrelių

„Remiantis mūsų platformos statistika ir duomenimis populiariausias pasirinkimas tarp vaikų yra gimnastikos ir menų būreliai. Tačiau taip pat, vis didesnį susidomėjimą gauna programavimo, matematinių skaičiavimų ir užsienio kalbų akademijos“, – sako Vaikubureliai.lt platformos vadovas Daugardas Gintaras Rimša.

Pasak G. Rimšos, merginos daugiausia renkasi gimnastikos ir šokių būrelius, o berniukai pagrinde krepšinį ir futbolą. Susidomėjimo nepraranda ir tapybos studijos bei kovų menai.

“Džiugu matyti kaip sparčiai vystosi ir auga naujos ir vis profesionalesnės studijos, papildomo ugdymo akademijos. Vaikams atsiranda vis daugiau erdvių ir pasirinkimų. Prie kiekvieno stengiamasi vis daugiau taikytis individualiai. Taip pat, profesionalūs suaugusiųjų sporto klubai vis dažniau pradeda siūlyti ir kokybiškus sveikos gyvensenos, vaikų fitneso būrelius”, – pastebi platformos vadovas.

Paklausus, kokias mato tendencijas dėl būrelių pasirinkimo, D. G. Rimša sako, kad rinkdamiesi būrelius, tėvai stengiasi kreipti dėmesį ir į bendrą higieną, patalpų dezinfekavimo atsakomybių laikymąsi, vertina situaciją pagal vaikų grupių dydį, trenerių ar mokytojų kvalifikaciją ir galimybes, suderinamumą darbui per nuotolį. O kartais renkasi ir tiesioginę alternatyvą – nuotolinio mokymo būrelius.

Platformos vadovas sako, jog du būreliai yra pats aukso viduriukas – vieną pasirenkant sporto krypties, kitą mokslo. Siekiant aukštesnių rezultatų vienoje kryptyje, reikėtų ir daugiau koncentruotis į vieną sritį.

Nuo 12 metų – daugiau nei 150 eurų už mėnesį

„Pigesni dažniausiai būna valstybinių struktūrų valdomi jaunimo klubai arba būreliai, kuriuose būna didesnis vaikų skaičius. Tai ne visada reiškia mokytojų kompetencijos lygį. Reikėtų atkreipti dėmesį į galimybę pasinaudoti ir NVŠ krepšeliu, kuriuo tėvams derėtų susirūpinti kuo anksčiau. Na, o brangesni būreliai būna daugiau individualizuoti, profesionalesnės perspektyvos, aukštesnio potencialo“, – sako D. G. Rimša, pridurdamas, kad vidutinė būrelio kaina yra apie 50 eurų į mėnesį.

Vienas pigiausių būrelių Vilniuje – šachmatų būrelis Lietuvos šachmatų mokykloje, kainuojantis nuo 12 eurų (2 k. per savaitę, užsiėmimas trunka 1 val.).

Plaukimo pamokos Impulse – nuo 80 eurų (2 k. per savaitę, užsiėmimas trunka 45 val.).

Teniso akademijoje pradedančius ir 1 lygio moka už 100 eurų per mėnesį, 2 k. per savaitę, po 1 val. 2 lygio treniruotės kainuoja 150 eurų.

Jungtinės vaikystės valstijose norintiems mokytis anglų iš mokytojų amerikiečių penki kartai per savaitę kainuos 120 eur (užsiėmimo trukmė 120 min.).

EIQ akademija, neformalaus ugdymo mokykla vaikams, kurioje įvairių programų dėka ugdomas tiek emocinis intelektas (EI), tiek protiniai gebėjimai (IQ), matematiniai skaičiavimai, programavimas, robotikos būrelis, anglų kalba ir daugiau kainuoja nuo 48 eurų mėnesiui (2 kartai per savaitę, užsiėmimas trunka 80 min.).

Vilniaus sportinių šokių studijoje „Ratuto“ mokytis šokti kainuoja nuo 40 eurų. Užsiėmimai vyksta 2 k. per savaitę po 90 min.

Artūro Noviko džiazo pamokos kainuoja nuo 50 eurų per mėnesį (2 k. per savaitę, po 1 val.).

Vilniaus krepšinio mokykloje 3 k. per savaitę mėnesiui kainuoja nuo 40 eurų. Treniruotė trunka 90 min.

Klasikinio iš šiuolaikinio baleto studija 2 k. per savaitę baleto moko už 35 eurus per mėnesį.

Kūdikių, vaikų ir nėščiųjų užsiėmimai reabilitacijos ir slaugos centre „Gemma“ kainuoja nuo 76 eurų per mėnesį (1 k. per savaitę, po 45 min.).

Žiniukų mokyklėlė nelankantiems mokyklos, mokanti lietuvių, matematikos kainuoja nuo 60 eurų per mėnesį. Užsiėmimas trunka 155 min., vyksta 1 k. per savaitę.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams būreliai reikalingi ypatingais atvejais

Psichologijoscentras.lt psichologė-psichoterapeutė Vitalija Mikutaitienė siūlo tėveliams nebūti madingiems, o būti išmintingiems renkantis būrelius: „Ikimokykliniame amžiuje išlavintas vaiko gebėjimas yra išskirtinis tik lyginant su to paties amžiaus vaikais. Ir tai nebūtinai atsiliepia vaiko gebėjimams ateityje. Jei vaikas išmoks ritmuoti, tai bus išlavintas gebėjimas tam metui, jei tos veiklos netęsite, jis paprasčiausiai pamirš. Ikimokykliniame amžiuje svarbiausia vaikus mokyti savireguliacijos įgūdžių, savarankiškumo ir bendravimo“.

Psichologė sako, kad į būrelį ikimokyklinio amžiaus vaiką reiktų užrašyti, jeigu vaikas turi išskirtinį talentą muzikoje, dailėje, gimnastikoje ar kt. O jūs jaučiatės jau per silpnas mokytojas ir negalite tiek duoti ir taip profesionaliai kaip norėtųsi. Taip pat kai vaikui trūksta bendravimo įgūdžių. Kai vaikas jaučiasi labai nedrąsiai grupėje. Vengia kalbėti, nemoka susidraugauti. Tada labai tinkami tikslingi būreliai, kur gerinami bendravimo įgūdžiai mažesnėje grupėje nei darželis. Arba yra galimybė į šiuos būrelius eiti kartu vaikui ir tėvams.

„Būreliai svarbūs turintiems elgesio problemų, bus naudinga veikloje padaryti pertraukėles išeinant iš užsiėmimo, tam kad nusiramintų. Jei vaikui veikla įdomi ir įtraukianti, jis tikrai norės grįžti ir tada elgsis tinkamai. Tik jei vaikas mieliau laiką ims leisti už durų, tikrai vertėtų susimąstyti, ar vaiką vedate į tinkamą darželį“, – sako V. Mikutaitienė.

Dar vienas svarbus kriterijus, pasak psichologės-psichoterapeutės, vesti vaiką į būrelius, kai tėveliams patiems trūksta bendravimo įgūdžių ir kantrybės žaisti su savu vaikais: „Jaučiate, kad dažniausiai ant vaiko tik rėkiate, jus erzina viskas, ką vaikas daro, nemokate su vaiku susitarti gražiuoju, nežinote apie ką kalbėti ir ką žaisti su mažu vaiku, tikrai verta pagalvoti apie bendrą būrelį“.

V. Mikutaitienė sako, kad būreliai veiksmingi, kai vaikas nelanko jokio darželio ikimokykliniame amžiuje arba kai vaiko lankomame darželyje mažai organizuojama užimtumo, pamokėlių, o siūloma rinktis papildomai mokamus būrelius. „Rinkitės būrelius protingai. Svarbiausi kriterijai, kad vaikui įdomi veikla ir eina jo draugai“, – pataria psichologė-psichoterapeutė.