7 proc. gyventojų vaikų vasaros stovykloms ir užsiėmimams šį sezoną išleido arba planavo išleisti iki 50 eurų sumą. 8 proc. tėvų tam buvo numatę iki 100 eurų biudžetą, o po dešimtadalį respondentų – atitinkamai iki 200 eurų ir 300 eurų siekiančias sumas. Dar beveik dešimtadalis (8 proc.) lietuvių vaikų užsiėmimams suplanavo skirti iki 400 eurų.

Dėl ribotų finansinių galimybių atidėti vaikų stovyklas ir būrelius dažniausiai buvo priversti jauniausi – 18–29 metų – tėvai. Šią vasarą taip pasielgti turėjo 14 proc. jų. Didžiausias sumas vaikų laisvalaikio užsiėmimams pasirengę skirti 40–49 metų gyventojai – penktadalis (19 proc.) jų vaikų stovykloms ir būreliams šią vasarą buvo numatę didesnius nei 400 eurų biudžetus.

„Didėjanti infliacija neabejotinai turi įtakos gyventojų finansinėms galimybėms, įskaitant ir galimybes pasiūlyti įvairius užsiėmimus, pramogas bei veiklas savo vaikams. Dalis gyventojų, matyt, jau ruošiasi artėjantiems mokslo metams, šildymo sezonui ir su tuo susijusioms išlaidoms. Dėl to dažnas yra priverstas peržiūrėti savo prioritetus“, – pranešime spaudai sako už mažmeninę bankininkystę Baltijos šalyse atsakinga „Citadele“ banko valdybos narė Rūta Ežerskienė.

 Rūta Ežerskienė

Jos teigimu, dabartinėmis ekonominėmis sąlygomis siekiant užtikrinti vaikams visavertišką laisvalaikį ir galimybes dalyvauti jiems naudingose veiklose bei užsiėmimuose, kartu nenustumiant į šoną kitų svarbiausių šeimos poreikių, dar svarbiau tampa atsakingai planuoti išlaidas ir taupyti.

Apklausos duomenys rodo, kad kitose Baltijos šalyse situacija panaši kaip Lietuvoje. Latvijoje vaikų vasaros stovyklų ir būrelių dėl lėšų trūkumo buvo priversti atsisakyti 11 proc., o Estijoje – 8 proc. tėvų. Vaikų laisvalaikiui išleisti daugiau nei 400 eurų Latvijoje ir Estijoje nusiteikę apie dešimtadalį tėvų.

Baltijos šalių nacionalinių statistikos tarnybų duomenimis, liepą metinė infliacija Lietuvoje siekė 21,6 proc., Latvijoje – 21,5 proc., o Estijoje – 22,8 proc.

Baltijos šalių gyventojų apklausą „Citadele“ banko iniciatyva šių metų birželį atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Iš viso trijose šalyse buvo apklausta beveik 2 000 įvairaus amžiaus tėvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją