Tarybai pritarus šiam siūlymui, lauks iššūkis surasti profesionalių, tinkamą išsilavinimą turinčių dietistų, kurie būtų atsakingi už centralizuotų maisto produktų pirkimų atitikimą šiuolaikiškiems, sveikatai palankiems valgiaraščiams vaikų darželiuose.

„Nesant vieningo dietistų veiklos organizavimo, kiekviena įstaiga tvarkosi savaip, skirtingai ir nebūtinai teisingai. Vaikai turi būti maitinami subalansuotai, jų fiziologiją atitinkančiu, bet ne per liesu maistu, o tam reikia, kad visose įstaigose būtų vienodai suprantama sveikatai naudingo valgiaraščio koncepcija. Be to, labai svarbi dietistų darbo kokybė bei profesinė kompetencija", –teigiama savivaldybės pranešime. Ir dar pabrėžiama, jog skiriant daugiau dėmesio vaikų mitybai Kauno darželiuose, telkiami kvalifikuoti specialistai – dietistai, siekiama profesionalaus bei vieningo požiūrio bei centralizuoto veiklos koordinavimo. Tokie kertiniai principai diegiami Kauno priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Anot Kauno miesto savivaldybės administracijos atstovo Tomo Jarusevičiaus, pastaruoju metu miesto vaikų darželiuose skirtingu krūviu dirba 74 dietistai. Nors darbų kiekis nedidėjo, šių darbuotojų etatų skaičius per pastarąjį dešimtmetį vis tiek augo. Šiandien jis siekia jau beveik 55 etatus 83 įstaigose. Be to, atlikus išsamią analizę, paaiškėjo, kad vos trys specialistai yra baigę dietetikos studijų programą.

„Dietistų darbo krūvis skirtingose įstaigose svyruoja nuo 0,25 iki 1 etato ir dažnai nepriklauso nuo vaikų skaičiaus ar maitinimo specifikos. Pavyzdžiui, esama darželių, kur visu etatu dirbantys dietistai organizuoja maitinimą 136 vaikams, o kitoje įstaigoje – 250 auklėtinių", – teigia T. Jarusevičius.

Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus specialistai išanalizavo informacinės sistemos duomenis, iš kurių tapo aišku, kad daugumos įstaigų technologinės kortelės nėra tikslios, patiekalų gamybos aprašymai neišsamūs, o kartais netgi klaidingi. Be to, trūksta bendros metodikos, pagal kurią būtų sudaromi valgiaraščiai. Pasitaiko atvejų, kai vaikams užsakomi draudžiami produktai, pavyzdžiui, rūkyti mėsos gaminiai. Pernelyg menka maisto produktų ekonomijos kontrolė – darželių auklėtiniai gali gauti nepakankamai ar prastesnės kokybės maisto, bet pasitaiko ir švaistymo atvejų, kai lieka nepanaudotų produktų. Akivaizdu, jog iki šiol augęs dietistų etatų skaičius neužtikrino maisto kokybės ir racionalaus panaudojimo, o šios srities darbuotojų išsilavinimas bei kvalifikacija nebeatitinka teisės aktų reikalavimų, kurie įsigalios nuo 2020 metų sausio 1-osios.

ELTA primena, jog sveikatos apsaugos ministro sprendimu, nuo kitų metų pradžios dietisto veikla taps licencijuojama. Tai reiškia, kad šias pareigas galės eiti tik atitinkamą išsilavinimą ir galiojančią licenciją dietisto praktikai turintys asmens sveikatos priežiūros specialistai. Maža to, dirbti jie galės tik įstaigoje, turinčioje licenciją teikti tokias paslaugas. Paprastai tariant, įstaiga, norėdama teikti dietisto paslaugas, taip pat privalės turėti licenciją asmens sveikatos priežiūros veiklai vykdyti.

Ruošdamasi artėjantiems pokyčiams, Kauno miesto savivaldybė inicijuoja permainas, kurios padės pakelti ikimokyklinukų maitinimo įstaigose kokybės kartelę į naują lygį. Reorganizavus ligšiolinę miesto darželiuose dirbančių dietistų struktūrą, numatoma maitinimo organizavimo funkcijas pavesti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biurui, įsteigiant naują Maitinimo organizavimo skyrių. Jam vadovautų maisto technologo išsilavinimą turintis specialistas, koordinuojantis maitinimo organizavimo specialistų veiklą įstaigose. Skaičiuojama, kad visavertiškam jų darbui pakaks 22 etatų.

Kol kas šis modelis bus diegiamas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose, bet Kauno miesto savivaldybėje jau svarstoma ir apie mokyklas, kuriose kol kas vaikų maitinimo srityje savarankiškai veikia privatus verslas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)