aA
Maistas – statybinė medžiaga, nuo kurios priklauso mūsų kasdienė savijauta, sveikata ir imunitetas. Kokie produktai turi dominuoti mūsų racione karantino metu, kad aprūpintume organizmą svarbiausiais vitaminais, mineralais ir išliktume energingi?
Paruoškite organizmą gynybai: išvardijo produktus, kuriais verta pasirūpinti
© Shutterstock

Natūralus imuniteto stiprinimas prasideda virtuvėje, rašoma pranešime spaudai. Produktai, kuriuos kasdien vartojame, daro didžiulę įtaką tam, kaip mūsų organizmas yra pasiruošęs susidoroti su virusais ir bakterijomis. Sveikos gyvensenos ir mitybos konsultantė, gydytoja Asta Keturkienė sako, kad dabar turėtume itin atsakingai rūpintis savo imunine sistema ir būdami namuose ne „pataikauti liežuviui”, o valgyti sveiką maistą, kuris suteiktų mums gyvybinės energijos ir paruoštų mūsų organizmą gynybai nuo virusų.

Pasak A. Keturkienės, itin palanki terpė virusams plisti yra kvėpavimo sistema, kurioje, netinkamai maitinantis, susidaro toksinai – gleivės. „Koronavirusas ypač pažeidžia kvėpavimo sistemą, todėl dabar labai svarbu ja tinkamai pasirūpinti”, – pabrėžė pašnekovė. Ką galime padaryti? Pirmiausiai –pasirūpinti lengvai įsisavinamu maistu – ankštiniais ir pieno produktais, riešutais, sėklomis. Taip organizmas taupys energiją, o audiniai gaus statybinės medžiagos – baltymų.

Paruoškite organizmą gynybai: išvardijo produktus, kuriais verta pasirūpinti
© Corbis

Jei norime profilaktiškai valyti gleives, A. Keturkienė pataria lygiomis dalimis sumalti ciberžolę, cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius, įmaišyti šiek tiek Ghi sviesto arba aliejaus. Mišinyje pamirkyti medvilnės audinį, uždengti ir pakvėpuoti. Toks procesas skystina gleives ir dezinfekuoja gleivinę.

Didžiausią naudą duos skaidulomis ir antioksidantais turtingas maistas

A. Keturkienė karantino metu pataria gaminti įvairias košes, salotas, troškinius ir juos gardinti pačių gamintais pabarstukais iš maltų moliūgo sėklų, ispaninio šalavijo (Chia) sėklų, linų sėmenų, saulėgrąžų, kanapių sėklų, sėmenų. Toks mišinys turi daug ląstelienos, kuri stiprina imunitetą ir gamina antioksidantus. Vertėtų prisiminti košes iš bolivinės balandos, burnočio. Rekomenduojama į savo mitybą įtraukti ir imuninę sistemą stiprinančius prieskonius. Ciberžolė – prieskonių karalienė, ją palankiausia vartoti kartu su juodaisiais pipirais ir imbieru, kuris gerina virškinimo kokybę, mažina gleives.

Virškinimo veiklai aktyvinti rekomenduojama pasigaminti mišinį litrą vandens įberti po šaukštelį šviežios imbiero šaknies, kumino, pankolio, kalendros. Pavirti, leisti pastovėti ir visą dieną gurkšnoti.

Receptai/ A. Matulevičiūtės nuotr.
Receptai/ A. Matulevičiūtės nuotr.

Pasak Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos narės, maisto ekspertės Aidos Matulevičiūtės, kadangi oro temperatūra vis dar svyruoja nuo minusinės iki pliusinės, virusams plisti yra itin palankus metas. Dėl šios priežasties reikėtų atkreipti dėmesį į produktus, kuriuos skaidant susidaro probiotikai. Tai skaidulomis turtingas maistas – daržovės, vaisiai, viso grūdo produktai: košės, miltai, kruopos, nešlifuoti ryžiai, taip pat įvairios sėklos, riešutai. „Kaip pagrindinius produktus, kuriais reikėtų pasirūpinti karantino metu, išskirčiau liesą mėsą, įvairių spalvų daržoves ir vaisius, viso grūdo produktus – avižas, grikius, ryžius, lęšius ir pupas. Dar vienas labai svarbus maisto produktas yra laisvėje laikomų vištų kiaušiniai. Imunitetui naudingos ir raugintos daržovės, kurias galime lengvai pasigaminti pagal savo skonį, bei gardinti čili pipirais, imbieru, česnakais.”, – akcentavo A. Matulevičiūtė.

Vertingiausi užkandžiai, kurių verta turėti namuose

Būdami namuose dažniau užkandžiauja ir vaikai, ir suaugusieji, todėl pasirūpinkite maistingais ir sočiais užkandžiais - šviežiems ir džiovintiems vaisiams, daržovių, šiaudeliams. Atskirą dėmesį verta skirti gamtos dovanai – riešutams, kuriuose gausu baltymų, sveikųjų riebalų, skaidulų, antioksidantų ir mineralinių medžiagų (magnio, cinko, geležies, kalcio, vario, seleno, fosforo, kalio), vitaminų (A, B2, C, E). Riešutai yra ir sveikųjų riebalų šaltinis: polinesočiųjų riebalų rūgščių – omega-6 ir omega-3, reikalingų ne tik mūsų sveikatai, bet ir grožiui.

Migdolų riešutuose yra ne tik gausu baltymų, bet ir kalcio, vitamino E. Brazilinėse bertoletijose – seleno, anakardžių riešutuose – geležies, žemės riešutuose – kalio, folio rūgšties, makadamijų riešutuose – tiamino, B grupės vitaminų, magnio, graikiniuose riešutuose – aminorūgščių, baltymo lecitino, kuris gerina smegenų veiklą, todėl graikiniai riešutai ypač naudingi ne tik dėl imuniteto, bet ir dėl didesnio produktyvumo dirbant namuose karantino metu.

Ką pagaminti kartu su vaikais? 5 sveiki, gardūs ir nesudėtingi receptai

Maisto gamyba gali būti puikia šeimos kokybiško laiko tradicija. Aida Matulevičiūtė pataria eksperimentuoti su įvairiais džiovintais vaisiais – nuo visiems desertams tinkančių spanguolių, slyvų iki datulių, iš kurių galite pagaminti saldų, karamelę primenantį padažą blyneliams. Blyneliai puikus ir sveikas maistas, jei gaminame juos iš pilno grūdo miltų. Iš karto galima išsikepti daugiau ir juos naudoti keletą dienų, keičiant tik įdarus. O štai dar keli receptai, kuriuos patiks gaminti ir ragauti kartu su vaikais:

Receptai/ A. Matulevičiūtės nuotr.
Receptai/ A. Matulevičiūtės nuotr.

Avižiniai sausainiai: tai vienas paprasčiausių skanumynų kuriuos noriai gamina vaikai – sausainiai. Jie bus sveiki, jei gamybai pasirinksite viso grūdo avižinius miltus, džiovintus vaisius, smulkintus riešutus, sutrintą bananą, mėgstamas sėklas, įbersite cinamono ir šaldytų uogų.

„Energy balls'' arba skanukai: džiovintų vaisių, riešutų, sėklų skanumynas. Jei mėgstate kokosus, pasigaminkite „Rafaelo" primenantį desertą iš kokoso drožlių, maltų migdolų riešutų ir datulių. Jei labiau patinka šokoladiniai skanėstai, gaminkite triufelius. Prireiks kakavos miltelių, maltų lazdynų riešutų ir datulių.

Naminė Nutella: reikės skrudintų lazdynų riešutų, kakavos miltelių arba juodo, tirpinto šokolado, klevų sirupo arba medaus ir šiek tiek druskos. Kiekvieną ingredientą reikia sumalti atskirai, o tuomet malti kartu iki kreminės konsistencijos. Laikyti sandariai uždarytą šaldytuve ir suvartoti per savaitę laiko.

Receptai/ A. Matulevičiūtės nuotr.
Receptai/ A. Matulevičiūtės nuotr.

Kotletukai: jei ieškote idėjų sveikiems pietums ar vakarienei, Asta Keturkienė rekomenduoja pasigaminti kotletukus. Prireiks tik mirkytų, smulkintų anakardžių riešutų, virtų ryžių, panyro arba varškės sūrio, šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Iš visos masės formuokite kotletukus ir kepkite, kol švelniai apskrus. Tai sotus, sveikas ir egzotiškas patiekalas.

Anakardžių užtepėlė: užkandžiui puikiai tiks užtepėlė iš mirkytų anakardžių, šlakelio citrinos sulčių, himalajų druskos, garstyčių, kvapniosios ferulos arba česnako ir alyvuogių aliejaus. Tokią užtepėlę skanu valgyti su daržovių šiaudeliais ar pilno grūdo duonele.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(30 žmonių įvertino)
2.7667

Gruodis – saldumynų mėnuo: kaip vaikams padėti neprarasti saiko? (3)

Jeigu visus metus namuose esantį saldumynų kiekį tėvai gali kontroliuoti, tai gruodį jis dažnai...

Maisto technologė patarė, kaip prikalbinti vaikus maitintis sveikiau: pasitelkite kūrybiškumą (17)

Neretai tėvai susiduria su sunkumais, kai itin išrankūs maistui vaikai atsisako valgyti su meile...

10 maisto produktų, kurie skatina vystytis vaiko intelektą (1)

Sveika mityba yra sveikos gyvensenos pagrindas. Panašu, kad ji veikia ne tik kūną, bet ir protą....

Gydytoja-dietologė Edita Gavelienė įvardijo tėvų elgesį, kuris visiškai netinkamas: paskui nesistebėkite, vaiko kuprinėję radę saldainių (5)

Valgymas yra svarbu – tokia nuostata turi vadovautis šeima, norinti, kad joje augantys vaikai...

Daugiau nei pusė Lietuvos vaikų šių produktų suvalgo per mažai: dietologė ragina tėvus susiimti (4)

Gydytoja dietologė Lina Barauskienė ir vaikų ligų gydytoja Eugenija Nazimovienė,...

Top naujienos

Įvertino Nausėdos sprendimus: tai naujas politinio susidorojimo žanras (241)

Prezidentas Gitanas Nausėda užkirto kelią buvusiems Sauliaus Skvernelio Vyriausybės nariams:...

Nuo COVID-19 mirė jaunas marijampolietis: jo ligos aplinkybės specialistams kelia klausimų (126)

Kauno klinikose antradienio naktį užgeso jauno Marijampolės miesto gyventojo gyvybė.

Liudininkai: Baltarusijoje įrengta stovykla protestuotojams kalinti, paviešintos nuotraukos (63)

Spygliuota tvora, žmonės su šunimis ir pusiau kalėjimo režimas. Taip rugpjūtį Baltarusijoje...

Alytuje gyvenantis jaunas tėvas įtariamas nužudęs naujagimį

Alytuje gyvenantis jaunas vyras įtariamas nužudęs naujagimį , teismas jį leido suimti trims...

Rekordinė para: daugiausiai pranešimų dėl sniego sukeltų nelaimių sulaukta iš trijų šalies rajonų kokių orų tikėtis toliau? (49)

Vis dar stebime besitęsiantį snygį. Daugiausiai pranešimų apie itin didelio sniego sukeltas...

Kartu su karantinu Vyriausybei iki vasario 28 d. siūloma pratęsti ir judėjimo ribojimus (774)

Vyriausybė trečiadienį turės apsispręsti ne tik dėl karantino pratęsimo iki pat pavasario....

Lietuvoje ruošia būdą investuoti kitaip – mokesčių nebūtų iki išsiimant sukauptą sumą (122)

Lietuvoje vėl keliamos diskusijos dėl galimybės pasiūlyti naujas investicines sąskaitas, kurioje...

Verslas sulauks didesnės paramos – aiškėja, kokios priemonės bus taikomos antruoju pagalbos paketu (38)

Šiuo metu derinamas 150 mln. Eur vertės antrojo pagalbos verslui paketas, jis startuos vasario...

Naudinga žinoti: mokslininkai paaiškino, kodėl motinos pienu žindomų kūdikių imunitetas yra tvirtesnis (5)

Kai gimstame, visą kūną padengia apsauginis sluoksnis iš mikrobų. Jei žinotume, kurias...

Pasigrožėkite: „Chanel“ pristatė 2021 m. pavasario ir vasaros aukštosios mados kolekciją

Prancūzų mados namai „Chanel“ , pristatydami savo 2021 metų pavasario – vasaros aukštosios...