Šios šalies, kur lyčių lygybė yra viena didžiausių Vakarų Europoje, visuomenės sveikatos administracija THL pernai paragino priimti naują įstatymą, kuriuo būtų užtikrintos moterų teisės maitinti vaikus bet kurioje viešoje vietoje visoje Suomijoje.

Dabar aktyvistai, remiami nacionalinės akušerių asociacijos, suorganizavo peticiją šiam pasiūlymui paremti, kurią ketvirtadienį buvo pasirašę 1 tūkst. žmonių. Jei per pusmetį peticiją pasirašys 50 tūkst. žmonių, parlamentas bus priverstas svarstyti šį klausimą.

„Man neramu, kad bendras požiūris į maitinimą krūtimi šiuo metu nėra labai geras“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena peticijos organizatorių Kati Bhattacharya, studentė ir slaugytoja iš Helsinkio.

Nors suomės savo vaikus krūtimi maitina vidutiniškai ilgiau nei moterys daugelyje kitų Europos šalių, THL nurodo, kad Suomijoje kūdikiai taip maitinami rečiau nei kitose Šiaurės šalyse. Suomija taip pat nevisiškai laikosi Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų kūdikius pirmuosius šešis jų gyvenimo mėnesius maitinti vien motinos pienu.

Pasak pareigūnų, iš dalies dėl to kaltas neigiamas visuomenės požiūris į maitinančias motinas. Pernai didelio žiniasklaidos ir interneto vartotojų dėmesio sulaukė atvejis, kai restorane maitinusios motinos buvo paprašyta eiti arba į tualetą, arba į apatinį aukštą. Šalies pietuose esančio Tamperės miesto restoranas vėliau žiniasklaidai nurodė, kad tos moters eiti kitur paprašė nenorėdamas trikdyti kitų klientų.

„Kai kurie žmonės sako, kad maitinančios motinos turėtų būti diskretiškos ir netrikdyti kitų, – sakė K. Bhattacharya. – Man atrodo, kad turėtų būti atvirkščiai – kad kitų žmonių neturėtų įžeisti motinos, darančios patį natūraliausią dalyką pasaulyje.“

Siūlomas įstatymas, kuriuo būtų užtikrinta teisė maitinti krūtimi viešose vietose, atvestų Suomiją į tokių šalių, kaip JK ir JAV, „klubą“. Šiose šalyse dabar yra nelegalu kompanijų savininkams diskriminuoti maitinančias motinas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)