Svorio augimas – visas nėščiąsias ištinkantis procesas ir jo išvengti neįmanoma, tačiau jeigu papildomų kilogramų kiekis peržengia leistinas ribas, gali kilti net keletas problemų. Kaip rodo tyrimai, per didelis papildomas nėščiosios svoris gali būti vaiko alergijų priežastis.

Nė viena motina nenori, kad vaikas būtų kam nors alergiškas, nes ir vaikystėje, ir netgi brandžiame amžiuje alergijos gali sukelti itin rimtų pasekmių ir netgi pavojų gyvybei, jei bus elgiamasi į jas neatsižvelgiant. Ne visos alergijos yra tokios rimtos, tačiau dėl visa ko patartina pasistengti daryti viską, kad jų nepasireikštų.

Remiantis dienraštyje „The New York Times“ pasirodžiusia publikacija, per daug išaugęs svoris motinos nėštumo metu siejamas su tikimybe, kad vaikas sirgs astma ir alerginėmis ligomis.

Tokią išvadą pateikė Kinijos mokslininkai apibendrinę atitinkamą informaciją apie daugiau nei 15 tūkst. Šanchajuje gyvenančių motinų ir kūdikių porų.

Beveik aštuonerius metus tyrimo iniciatoriai stebėjo nėščiųjų svorio augimą ir joms gimusių vaikų sveikatą.

Jie išsiaiškino, kad moterims, kurios besilaukdamos priaugo tiek svorio, kiek rekomenduojama (10–15 kilogramų), gimę vaikai rečiau buvo kam nors alergiški. Deja, vaikai, kurių motinos per nėštumą peržengė aukščiausią leistiną papildomo svorio ribą, t. y. priaugo 15–25 kilogramus, atsidūrė 13 proc. didesnės alergijų rizikos grupėje. Jiems, esą, dažniau išsivystydavo astma, užeidavo alerginė sloga, pasireikšdavo alergija kokiam nors maistui arba vaistams, be to, grėsė 9 proc. didesnė tikimybė, kad prasidės egzema.

Verta paminėti, kad išvardytos alergijos kelia nemenką diskomfortą ir gali nepraeiti visą gyvenimą.

Toliau „The New York Times“ publikacijoje rašoma, kad per nėštumą daugiau nei 25 kilogramus priaugančios moterys sukelia būsimoms atžaloms dar didesnę tam tikrų vaikystėje prasidedančių alergijų pasireiškimo riziką. Konkrečiai astmos išsivystymo tikimybė padidėja 22 proc., alerginės slogos – 14 proc., egzemos – 15 proc., o alergijos maistui arba vaistams – 21 proc.

Atlikto tyrimo atveju alerginių susirgimų statistika buvo lyginama su moterų svorio kitimo kreivėmis nėštumo laikotarpiu. Visgi teko pastebėti ir dar kai ką: moterų, turėjusių antsvorį ir prieš nėštumą, vaikai patenka į dar didesnės rizikos grupę.

Būtina pasakyti, kad darydami išvadas mokslininkai atsižvelgė ir į tokias aplinkybes kaip motinos pajamos, rūkymas, alkoholio vartojimas, alergijų atvejų šeimoje buvimas ir kai kuriuos kitus veiksnius.

Specialistas Yiting Chenas iš Šanchajaus Jiao Tong universiteto nurodė, kad nuo įvairių alergijų kenčia maždaug 25 proc. viso pasaulio populiacijos, todėl verta apsvarstyti visas priemones, kuriomis būtų galima šį procentą sumažinti.

„Net ir tuo atveju, kai egzistuoja tikimybė, kad alergiją vaikas paveldės, ankstyva ir efektyvi prevencija gali sumažinti jos grėsmę“, – patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)