Straipsnis parengtas pagal Švedijos akušerės Asabea Britton tekstą. Straipsnį lietuvių bei anglų kalbomis parengė ir redagavo „Žemiau bambos“ komanda: gydytojos Aivara Urbutė ir Aurėja Trunovė, medicinos studentė Gabrielė Kavaliauskaitė ir Erika Mikulionytė.

Jaučiamą stresą aiškiai parodo pats kūnas. Štai streso požymiai:

  • pakelti pečiai,
  • įtemptos, sugniaužtos rankos,
  • suraukta kakta,
  • įtemptas žandikaulis,
  • įtempta burna.


O štai – atsipalaidavimo požymiai:

  • neįtempti sėdmenys,
  • atpalaiduotas žandikaulis,
  • lygi kakta,
  • atpalaiduotos rankos.


Todėl GIMDYMO METU, net jei situacija, kurioje atsiduriate, yra nesaugi, pasistenkite imituoti saugumą savo kūnu – kad kūnas ir protas atsipalaiduotų ir gimdymas būtų lengvesnis.

Pabandykite:
ramiai kvėpuoti,
nesuraukti kaktos,
atpalaiduoti žandikaulį,
atpalaiduoti sėdmenis,
atpalaiduoti rankas,
atpalaiduoti lūpas,
pasitikėti savo kūnu – jis žino, ko jums reikia.

Patarimai, kaip išbūti SĄRĖMIŲ METU

Kai prasideda sąrėmiai, stenkitės kaip įmanoma labiau atpalaiduoti kūną.

Nepamirškite kvėpuoti – nereikia jokios specialios technikos, svarbu kvėpuoti ne per dažnai ir nesulaikyti kvėpavimo. Taip padėsite savo kūnui dirbti ir mažinsite sąrėmių sukeliamą skausmą.
Tarp sąrėmių pailsėkite, išgerkite ko nors kaloringo (pavyzdžiui, sulčių) ir kaupkite jėgas.

Skausmą malšina masažas ir fizinis partnerio ar kito pagalbą teikiančio asmens, jei tokį turite šalia, kontaktas.

Šaukite, jei norisi šaukti. Tačiau atsiminkite, kad gilūs ir žemi garsai yra naudingesni, nes kartu atpalaiduoja ir dubens dugną. Niūniavimas žemu, giliu balsu gali būti labai naudingas.

Klausykite, ką sako jūsų kūnas, ir leiskite jam veikti. Jis geriausiai žino, ko jums reikia.

Kai pajaučiate norą STUMTI

Toliau vadovaukitės kūno pojūčiais ir darykite tai, ką jis sako.

Kvėpuokite, kad aprūpintumėte save, kūdikį ir savo gimdą pakankamu kiekiu deguonies.

Kai pajusite, kad norite stumti (stangintis), pasistenkite kuo labiau įsiklausyti į savo kūno pojūčius ir leisti gimdai atlikti savo darbą.

Nebijokite įkišti du pirštus į makšties vidų ir apčiuopti kūdikio galvutę, pajusti, kas vyksta, ir pasisemti motyvacijos.

Per sąrėmius kvėpuokite ir stumkite tik tada, kai užeina sąrėmis, prakvėpuoti nebepavyksta ir norisi tik stumti. Prasidėjus tokiam sąrėmiui, giliai įkvėpkite ir stumkite. Stenkitės per sąrėmį stumti ilgai, bent du tris ilgus ir ramius kartus.

Gimdymo pabaigoje jausite labai stiprų tarpvietės tempimą ir deginimą. Svarbu tuo metu pridėti ranką ant tarpvietės/naujagimio galvos. Laikykite ranką ant kūdikio galvos, kad kontroliuotumėte gimdymo greitį ir jėgą – taip apsaugosite savo audinius.

Kvėpuokite ir išleiskite garsus praviromis lūpomis, kad atsipalaiduotų dubens dugnas, taip pat – kad gimda ir vaisius gautų deguonies visą laiką.

Kartais pirmiau užgimsta galva, o per kitą sąrėmį(-ius) – kūnas. Arba viskas užgimsta vienu metu. Jei kūdikio galva gimsta pirmiau, galite apčiuopti aplink jo kaklą ir jei yra virkštelė, galite ją atlaisvinti atvyniodami per galvą.

Gimdykite tokioje padėtyje, kuri jums atrodo patogiausia. Jūsų kūnas žino geriausiai. Jūs neprivalote gimdyti ant nugaros. Keturiomis arba gulint ant šono – tai dvi atpalaiduojančios padėtys, puikiai tinkamos gimdymui, ypač jei norima sulėtinti procesą, apsaugoti savo audinius. Jei reikia pagreitinti stūmimo procesą, puiki alternatyva yra tupima padėtis.

Jei gimdote pritūpusi ar atsistojusi, svarbu turėti minkštą pagrindą, kuris apsaugotų kūdikį nuo sužalojimų.

GIMUS kūdikiui

Atkreipkite dėmesį į virkštelės ilgį – jei ji trumpa, yra pavojus, kad nutrūks, jei kūdikį trauksite ir kelsite per greitai.

Paguldykite kūdikį sau ant krūtinės ar pilvo – tai turi daug privalumų, įskaitant tai, kad kūdikis nepraras šilumos. Nusausinkite kūdikį ir uždenkite sausa antklode ar pan.

Gimus kūdikiui, svarbu pastebėti, ar kūnelis nėra visiškai suglebęs. Iš pradžių kūdikio kūno spalva gali būti mėlyna, bet po kelių minučių ji turėtų tapti rausvesnė (rankos ir pėdos gali kurį laiką likti melsvos). Iš pradžių kūdikis gali ir nerėkti, bet tai turėtų padaryti per minutę. Naujagimis turėtų reaguoti į stimuliavimą.

Jei kūdikis atrodo sustingęs, suglebęs ir tylus, įsitikinkite, kad kvėpavimo takai yra laisvi – švelniai nuvalykite visas gleives iš nosies ir burnos. Jei pastebėsite, kad kūdikio nosyje yra daug gleivių, galite jas išsiurbti savo burna. Pabandykite pūsti orą kūdikiui į veidą – tai stimuliuoja kvėpavimą skatinančius receptorius. Jei tai nepadeda, galite pabandyti palaikyti kūdikį „lėktuvėlio pozoje“ – kūdikį laikyti ant vienos rankos, veidu į apačią ir stimuliuoti nugarą trinant rankšluosčiu ir kutenant pėdas.

PLACENTOS gimimas

Gimus kūdikiui, per pusvalandį turėtų gimti ir placenta. Jei placenta visiškai neatsidalina, gimda negali tinkamai susitraukti, o žaizda, susidariusi placentos buvimo vietoje, negali užsitraukti, todėl gali prasidėti gausus kraujavimas. Jei placenta neužgimsta per 30 minučių po gimdymo, galite pabandyti pridėti kūdikį prie krūties arba stimuliuoti krūtis rankomis. Tai padeda organizmui išskirti hormonus, kurie skatina gimdos susitraukimą ir placentos atsidalinimą. Taip pat galite pasitelkti gravitacijos dėsnį – pritūpti ar nueiti į tualetą. Šiluma ir ramybė taip pat labai svarbi.

Paprastai po gimdymo praeina maždaug 10–15 minučių, kol gimdyvė pajunta, kad vėl susitraukia gimda ir atsidalina placenta. Kai placenta atsidalina ir slenka žemyn, galite jausti nedidelį skausmą ir kraujuoti, tuomet stenkitės švelniai išstumti placentą nestipriai traukiant už virkštelės. Svarbu, kad tai būtų daroma atsargiai, jog neliktų jokių placentos ir jos dangalų likučių gimdoje, kurie gali apsunkinti gimdos susitraukimą ir sukelti gausesnį kraujavimą.

Užgimus placentai gali prasidėti nedidelis kraujavimas, tai yra normalu, tačiau jį galite sustabdyti ranka pamasažuodama pilvo apačią – taip padėsite gimdai susitraukti ir sumažinsite didesnio kraujavimo riziką.

Jei virkštelė nepažeista ir pulsuoja, kūdikis per ją gauna deguonies prisotinto kraujo. Todėl palaukite, nukirpkite virkštelę tada, kai joje nebeliks kraujo – ji nustos pulsuoti. Galite palaukti ir kol užgims placenta. Kai virkštelė nustoja pulsuoti ir joje nebeteka kraujas, galite ją perkirpti švariomis žirklėmis ar perpjauti peiliu. Nukirpus virkštelę, galą, kuris lieka ant kūdikio bambos, reikia perrišti švaria virvele arba gumyte. Virkštelės galiukas nukrenta maždaug per dvi savaites.

Jei po gimdymo daug kraujuojate, galite pabandyti apčiuopti gimdą per pilvo sieną ir ją masažuoti, kad sukietėtų. Jei placenta lieka, gimda dažnai jaučiama kaip kieta struktūra virš bambos, dažnai pasvirusi į vieną pusę. Jei placenta užgimė, gimda turi būti jaučiama ties bamba arba žemiau. Stipriai masažuokite gimdos „dugną“, kol pajusite, kad ji sukietėja. Masažavimą gali tekti ir pakartoti.

Svarbu po gimdymo reguliariai ištuštinti šlapimo pūslę, kad šlapimo pūslė netrukdytų gimdai susitraukti.

Esant galimybei rekomenduojama, kad akušerė ar gydytojas kuo greičiau apžiūrėtų jūsų gimdymo takus, o kūdikį – pediatras.

Gimęs KŪDIKIS

Kol kūdikis pradės rėkti, gali užtrukti iki 1 minutės. Jei naujagimis atrodo suglebęs, jei pastebite, kad kūdikio nosyje yra daug gleivių, galite jas išsiurbti burna. Paskatinkite kūdikio kvėpavimą pūsdami orą į kūdikio veidą, stimuliuodami receptorius. Jei tai nepadeda, galite pabandyti palaikyti kūdikį „lėktuvėlio pozoje“ – ant vienos rankos, veidu į apačią ir stimuliuoti trinant nugarą ir kutenant pėdutes.

Naujagimio temperatūra turi būti 36,6–37,5 laipsnių. Švelniai nušluostykite kūdikį, kad jis nebūtų drėgnas. Laikykite kūdikį sausą ir priglaustą prie odos, kad jam būtų šilta.

Paprastai kūdikiai pasišlapina ir pasituština per pirmąsias dvi paras.

Jei kūdikiui iš burnos teka gleivės ar burbuliukai, švelniai stenkitės juos išvalyti rankšluosčiu, popieriumi ar tiesiog pirštu. Jei kūdikio kvėpavimas primena burbuliavimą, pabandykite pakeisti padėtį – pavartykite iš vienos pusės į kitą, kad plaučiai būtų šiek tiek pastimuliuoti. Taip pat galite pakelti kūdikį, kad jis imtų rėktų – geras riksmas gali padėti, jei po gimimo plaučiuose liko vaisiaus vandenų.

Jei kūdikis nenori žįsti iškart po gimimo, gamintis pienui gali padėti kontaktas oda–oda ir krūtų stimuliavimas rankomis. Išlaikykite oda prie odos sąlytį su kūdikiu, kol jis bus žindomas pirmą kartą. Geriausia, kad kūdikis būtų pažindytas per pirmąsias dvi valandas po gimimo. Jei nepavyksta, galite padėti reguliariai nusitraukti pieną rankomis ir duoti priešpienį šaukštu ar švirkštu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją