Strijos – tai siauri, šviesiai rožiniai ar melsvai rausvos spalvos, į randus panašūs ruoželiai odoje, atsirandantys dažniausiai ant šlaunų, sėdmenų, pilvo, krūtų, aplink bambą ar pažastyse. Tik atsiradusios strijos būna ryškesnės, o bėgant laikui jos blykšta ir tampa mažiau pastebimos. Šis odos defektas vargina net 90 proc. nėščių moterų, ypač nuo 26 nėštumo savaitės. Todėl, būsima mamytė turi kuo daugiau žinoti apie galimus pokyčius jos organizme, juk tai gali padėti išvengti arba sumažinti galimas pasekmes. Apie strijų atsiradimą ir ko imtis, kad jų nebūtų arba būtų kuo mažiau pasakoja kosmetologė su biomedicininiu išsilavinimu Toma Adamonienė.

Kodėl atsiranda?

Strijų atsiradimo priežastis – susilpnėjusios giliojo odos sluoksnio elastinės skaidulos ir sutrikusi elastino ir kolageno gamyba, dėl organizme vykstančių hormonų pokyčių. Strijos atsiranda išsitempus odai, kai labai arba staiga padidėja kūno svoris. Pirmiausia, toje odos vietoje, kur ji labiausiai įsitempia, įtrūksta tikrosios odos skaidulos ir atsiranda melsvai rausvų, vėliau – balkšvai gelsvų ruoželių. Tai nėra liga, o tiesiog estetinis odos defektas.

Būsimos mamytės, kurių oda puiki ir elastinga, nes tokią paveldėjo, arba visuomet tinkamai maitinosi ir mankštinosi, gali kelis kartus gimdyti, priaugti daug svorio ir neturėti nė vieno dryželio. Vis dėl to pasiseka ne visoms. Atsiradus strijų ir imantis tinkamų priemonių joms pašalinti, ne visuomet sulaukiama norima sėkmė. Tačiau kuo anksčiau pradedamas jų gydymas, tuo lengviau ir greičiau jos taps mažiau pastebimos. Idealiausia spręsti šią problemą, kai jos tik pasirodo ir būna raudonos ar rusvos.

Kaip pašalinti strijas?

Yra ne vienas metodas, skirtas strijoms šalinti – įvairūs kremai, cheminiai pilingai, mezoterapija, masažai odai stangrinti, lazerinės procedūros. Geriausių rezultatų galima tikėtis taikant kompleksinius strijų šalinimo metodus, derinant keletą skirtingų procedūrų ir priemonių.

Cheminiai (rūgštiniai) pilingai – pagerina odos būklę, paskatina stipresnį ląstelių atsinaujinimą, tačiau strijų nepašalina. Šis metodas puiki pagalbinė priemonė derinant kartu su kitomis procedūromis.

Mezoterapija – vienas efektyviausių metodų. Atliekant šią procedūrą kiek įmanoma anksčiau, kai strijos dar yra raudonos, galima tikėtis gerų rezultatų. Mezoterapijos metu, į striją įšvirkščiama biologiškai aktyvių medžiagų. Šioms medžiagoms patekus į pažeistą odą, pradėjusios trūkinėti odos skaidulos sutvirtėja, o strija nyksta. Kai strijos yra senos ir skaidulų įtrūkis jau įvykęs, pašalinti jų jau nebeįmanoma, kadangi tai jau susiformavęs randas. Pasirinkus tinkamas metodikas galimas tik matomo pažeidimo sumažėjimas.

Mikroadatinė mezoterapija – specialiu mezoterapiniu voleliu arba automatine adatine sistema (mezopenu) atliekama procedūra, kurios efektas labai panašus į poveikį lazeriu. Adatinės sistemos pagalba odoje padaromi mikro dūriai, kurie ima sparčiai gyti, įsijungus mechanizmams, kurie skatina kolageno gamybą odoje. Tokiu būdu skatinamas odos ląstelių atsinaujinimas. Procedūros metu gali būti naudojami mezoterapiniai kokteiliai, kurių įsisavinimas procedūros metu pasiekia 90% ir pasiekiamas greitesnis rezultatas. Puikūs rezultatai pasiekiami naudojant organinį silicį.

Limfodrenažinis ir vakuuminis masažai, sustiprina odos jungiamuosius audinius, pagerina kraujotaką, limfos cirkuliaciją, toksinų šalinimą. Tai puiki profilaktinė priemonė ir kompleksinio gydymo metodas, tačiau nereikėtų tikėtis ypatingai gerų rezultatų renkantis vien tik mechaninį poveikį. Šie masažai veiksmingi ir nepavojingi, tačiau visiškai panaikinti odos strijų neįmanoma, jas galima ryškiai sumažinti, stangrinant odą. Tuo pačiu, sumažėja kūno apimtys, gerėja odos kokybė.

Strijų šalinimas lazeriu – ko gero, efektyviausias neinvazinis metodas. Procedūros metu lazeris odoje padaro mikropažeidimus, tūkstančius tuščiavidurių mikroskopinių stulpelių. Organizmas staigiai sureaguoja ir ima gydyti tuos pažeidimus, skatindamas naujo kolageno gamybą, užpildant tuščias vietas. Tokiu būdu sukuriama visiškai nauja, sveika oda.

Kaip išvengti strijų?

Daugelis mano, kad nėra stebuklingų priemonių padedančių išvengti strijų, ir jei joms genetiškai lemta atsirasti, tai ir atsiras, nepaisant to, kokio brangumo kremai ar profilaktinės priemonės bus naudojamos. Tačiau tokia nuomonė yra per daug kategoriška.

Nėštumo metu strijų kiekį galima sumažinti ar net jų išvengti naudojant odą drėkinančius, maitinančius ir elastingumą ir atsinaujinimą skatinančius kremus, atliekant odos masažą, kurio metu naudojama masažo pirštinė. Masažas turėtų būti atliekamas sukamaisiais judesiais, kylant nuo pėdų link viršaus, tokiu būdu aktyvinama kraujotaka ir limfotaka. Tokį pat poveikį turi ir kontrastinis dušas.

Kasdien rekomenduojama vaikščioti, sportuoti. Nėščiosioms rekomenduojama nešioti specialų diržą, kuris prilaiko pilvuką ir neleidžia odai pernelyg išsitempti. Kremus, skirtus krūtinei, šlaunims, sėdmenims, geriausia naudoti kaip profilaktinę priemonę. Jų sudėtyje turėtų būti vitaminų A, C ir E, ramunėlių, levandų, rozmarino, sojų pupelių, nakvišų aliejų, alavijo ekstrakto, D – pantenolio. Taip pat, galima naudoti ir natūralias priemones. Kokosų aliejus, puikiai minkština ir pamaitina odą. Migdolų ir kviečių gemalų aliejai, sudėtyje turintys E vitamino, ne tik sudrėkina, minkština, bet ir atnaujina odą, turi antioksidacinių savybių. Aliejus ir visus kitus kūno kremus rekomenduojama įmasažuoti į odą iškart po vonios ar dušo procedūrų, kol oda dar šiek tiek drėgna. Tokiu būdu, naudojamos priemonės geriausiai sugeriamos ir pasisavinamos naudingos medžiagos.

Atsiradusias strijas mažinti padeda kremai, kurių sudėtyje yra erškėtuogių aliejaus, azijinės centelės, peptidų. Toks derinys puikiai drėkina odą ir atkuria jos gyvybingumą, didindamas jos tvirtumą ir elastingumą ir mažindamas suglebimą, taip pat skatina kolageno sintezę. Kremo poveikis nukreiptas kovai su odos skaidulų sustingimu – jis veikia strijas tiesiogiai, stiprindamas odos elastingumą ir mažindamas suglebimą.

Labai svarbi yra subalansuota mityba, kurioje turėtu būti daug silicio, vitaminų A, C ir E, sveikų baltymų ir cinko, produktai turintys šių medžiagų didina odos elastingumą. Beje, kofeino vartojimas mažina odos elastingumą, taigi geriau kavą pakeiskite vandeniu, juk jis nėštumo metu naudingas visais atžvilgiais, be to, jis padeda palaikyti drėgmę odoje.

Edukacinių patarimų nėščiosioms ir pagimdžiusioms mamytėms ieškokite naujoje knygoje „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“.