Naujausi tyrimai parodė, kad linolo rūgštis ypač pavojinga nėščioms moterims, rašoma tinklalapyje mama-likes.ru. Ji gali sukelti komplikacijas ne tik būsimai mamai, bet ir mažyliui!

Tyrimas su žiurkių patelėmis

Siekdami patikrinti, kaip linolo rūgštis gali paveikti vaisiaus vystymąsi, Grifito (Australija) universiteto mokslininkai atliko didelio masto tyrimą. Tiesa, tyrime dalyvavo ne žmonės, o modeliniai gyvūnai – žiurkės.

10 savaičių žiurkių patelės buvo šeriamos produktais, kurių sudėtyje buvo daug linolo rūgšties. Šios medžiagos koncentracija maiste tris kartus viršijo paros normą. Pasak mokslininkų, būtent tokiais kiekiais linolo rūgšties gauna žmonės, mintantys greitmaisčiu.

Nėščia moteris valgo greitąjį maistą

Traškučiais ir mėsainiais šertas pateles mokslininkai supažindino su patinėliais, o gyvūnams susiporavus, jie stebėjo žiurkių nėštumą, gimdymą ir jauniklių vystymąsi.

Tyrėjus labiausiai domino, kaip keičiasi patelių ir jų jauniklių kūno ir organų masė. Be to, jie stebėjo cholesterolio ir hormono leptino (kuris yra atsakingas už vaisiaus augimą ir vystymąsi) koncentraciją.

„Vakarietiška dieta“ neigiamai veikia vaisiaus vystymąsi

Paaiškėjo, kad greitmaisčiu šertų patelių kepenyse gerokai padidėjo prostaglandino E koncentracija. Tai baltymas, kuris sukelia gimdos susitraukimus nėštumo metu. O leptino kiekis, atvirkščiai, smarkiai sumažėjo.

„Tokiu būdu mes išsiaiškinome, kad „vakarietiška dieta“ neigiamai veikia nėštumą ir vaisiaus raidą. Kol kas atlikome tyrimus tik su žiurkėmis, bet manau, kad žmones greitas maistas veikia analogiškai“, – pasakė tyrimo grupės vadovė, dr. Deanne Skelly.

Kuo dažniau moteris valgo picą ir mėsainius, tuo mažesnė tikimybė susilaukti berniuko

Bet tai dar ne viskas. Paaiškėjo, kad žiurkės, kurios mito produktais su linolo rūgštimi, praktiškai neatsivesdavo jauniklių patinėlių.

Nėščia moteris valgo greitąjį maistą

Išvada tokia: kuo dažniau moteris valgo picą, mėsainius ir traškučius, tuo mažesnė jos tikimybė susilaukti berniuko.

Vyrams greitas maistas kenkia ne mažiau, nei moterims

Kaip paaiškino dr. D. Skelly, kol kas jie tyrė tik linolo rūgštį. Tačiau greitmaistyje yra ir daugiau riebalų, taip pat cukraus, druskos, kurie nėra labai naudingi nėščiosioms.

„Būsimoms mamoms patarčiau kontroliuoti savo racioną ir nevartoti daug produktų iš „vakarietiškos dietos“, – sako dr. D. Skelly.

Beje, preliminariais duomenimis, vyrams greitmaistis kenkia ne mažiau, nei moterims. O gal net labiau. Todėl artimiausiu metu mokslininkai iš Australijos planuoja tirti ir žiurkių patinėlius. Lauksime rezultatų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)