– Kiek peršalimo virusai yra pavojingi nėštumo metu?

– Tiek nėščias moteris, tiek ne nėščias moteris puola tie patys peršalimo virusai, bet problema ta, kad nėščių moterų imuninė sistema reaguoja kitaip. Ji nėra nusilpusi, greičiau – moduliuota: vieni mechanizmai veikia silpniau, kad neatmestų vaisiaus, kiti – daug audringiau, kad apsaugotų tiek moterį, tiek vaisių. Įvairūs virusai grėsmingiau pasireiškia nėščios moters organizme ir gali sukelti daugiau komplikacijų tiek moteriai, tiek pačiam nėštumui. Svarbu pažymėti, kad paprastas peršalimas didelių problemų dažniausiai nesukelia ir savaime praeina per septynias-dešimt dienų. Vaistų vartojimas ligos nesutrumpina, tačiau kartais gali palengvinti kai kuriuos simptomus.

– Kuriame nėštumo trimestre virusai yra pavojingiausi?

– Didžiausias pavojus yra pirmame nėštumo trimestre, kai embrionas dar tik formuojasi, liga gali sutrikdyti vaisiaus raidą, lemti apsigimimus, persileidimus. Komplikacijų gali sukelti ne tik patys virusai, bet moters organizmo reakcija į virusą. Tarkime, įrodyta, kad 38,5 ir aukštesnė temperatūra taip pat gali sukelti tam tikrų apsigimimų ar persileidimą. Antrame ir trečiame trimestre rimtas peršalimas, gripas gali lemti priešlaikinį gimdymą, vaisiaus įgimtą infekciją.

– Bet jei kalbėsime apie paprastą slogą ir gerklės skausmą, ar pirmame trimestre irgi yra pavojus dėl to persileisti?

– Kadangi paprastas peršalimas didelių simptomų ir didelių apkrovimų moters imuninei sistemai nesukelia, rizika yra labai minimali. Pabloginti situaciją galėtų savigyda, nereikalingų vaistų vartojimas, nepasitarus su gydytoju.

Serganti nėščioji

– Kaip sau padėti peršalimo metu ir kokie vaistai yra saugūs nėštumo metu?

– Idealiausia būtų, jei peršalusi nėščia moteris imtųsi paprasčiausių priemonių: šiltai rengtųsi, neitų į darbą, pagulėtų lovoje, atliktų šiltų vandens garų inhaliacijas, vartotų daugiau skysčių: šiltų arbatų, vištienos ar daržovių sultinio. Jei ji mato, kad simptomai neišnyksta, būklė sunkėja, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kad įvertintų, ar nėra gripo, ar prasidėjusios bakterinės infekcijos. Tyrimų su vaistais nėštumo metu nėra atliekama, tad potencialiai kiekvienas vaistas gali sukelti apsigimimų ar kitų problemų nėštumo metu. Visgi nėščiąsias taip pat reikia gydyti, tad apie vaistų saugumą dažniausiai sužinome iš praktikos. Vieni vaistai laikomi saugiais, kitus rekomenduojama vartoti atsargiai, o treti įrodyti kaip potencialūs apsigimimų sukėlėjai-teratogenai. Aukštą temperatūrą, kuri siekia 38,5 ir daugiau, reikėtų mušti, saugiausia su paracetamolio preparatais. Jo galima vartoti iki 2 gramų per parą. Vienoje tabletėje dažniausiai yra 500 mg vaisto, tad nerekomenduojama suvartoti daugiau 4 tablečių per parą. Žinoma, maksimalių dozių reikėtų vengti nėštumo metu. Paracetamolį taip pat galima naudoti nuo galvos, gerklės skausmo. Dėl visų kitų preparatų vartojimo reiktų pasitarti su vaistininku arba gydytoju.

– Ar visos žolinės arbatos nėštumo metu yra saugios?

– Kiek teko domėtis, rimtų mokslinių įrodymų nėra nei apie jų gydomąjį poveikį, nei apie neigiamas reakcijas nėštumo metu. Vaistinių žolelių arbatų vartojimas nėštumo metu yra pakankamai saugus, tol kol jos vartojamos saikingai. Vien tai, kad vaistinės žolelės yra natūralios, nereiškia, kad jų galime vartoti kiek norime. Užrašas ant pakuotės „natūralu“, nereiškia, kad „saugu“. Aviečių, ramunėlių, dilgėlių, kiaulpienių ir kai kurios kitos arbatos yra mažiau rekomenduojamos, nes gali sukelti gimdos susitraukimus ar kitaip paveikti nėštumą. Dar kartą noriu pabrėžti, kad saikingai vartojant, visos arbatos yra gerai ir padeda organizmą papildyti šiltais skysčiais, vitaminais ir kitomis maistinėmis medžiagomis.

– Ką turite omeny, sakydamas „saikingai vartojant“?

– Sunku pasakyti, kas yra saikingas vartojimas. Nes ne nuo puodelio dydžio priklauso, o nuo arbatos koncentracijos. O ją sunku pamatuoti. Bet 2-3 puodeliai ne stiprios arbatos per dieną yra optimalus kiekis. Žalioji arba juodoji arbata taip pat yra tinkamos, bet jose yra kofeino, tad nereikėtų išgerti daugiau kaip dviejų puodelių per dieną.

– Žiemą suaktyvėja ne tik peršalimo virusai, bet ir žarnyno, kurių dažnai parsineša iš ugdymo įstaigų vaikai. Ar jie nėščioms moterims pavojingi?

– Vaisiui jie dažniausiai jokios grėsmės nekelia. Nėščiajai gali sukelti vėmimą, viduriavimąko pasekoje prasideda dehidratacija, apetito stoka, organizmo nusilpimas. Gydymas – skysčių ir elektrolitų atstatymas. Jeigu to nepavyksta pasiekti namie geriant specialius skysčius, tenka gydyti ligoninėje intravenininiais skysčiais ir vaistais.

Ginekologas Tomas Lūža
Tomas Lūža
Kuo mažesnis nėštumas, tuo embrionas yra trapesnis ir įvairūs veiksniai jį gali lengvai pažeisti, sukelti pakitimus, kurie nederinami su gyvybe

– Sakote, kad net ir tos pirmos savaitės, kai dažna moteris dar net nežino, jog laukiasi, yra svarbios, kalbant apie vaistų vartojimą ir įvairius virusus?

– Kad ir kaip bebūtų keista, jos ir yra pačios svarbiausios. Jei koks nors rimtas veiksnys suveikia, galbūt moteris net ir nesužinos, kad buvo nėščia. Kuo mažesnis nėštumas, tuo embrionas yra trapesnis ir įvairūs veiksniai jį gali lengvai pažeisti, sukelti pakitimus, kurie nederinami su gyvybe. Tiek vaistai, tiek virusai bei aukšta temperatūra, gali baigtis labai liūdnai.

– Nėščios moterys kas mėnesį turi vizitą pas gydytoją. Poliklinikoje pilna sergančiųjų, kaip saugiai nueiti į apžiūrą?

– Sudėtingas klausimas. Jei būtų toks receptas, būtų labai geras ne tik nėščioms moterims, bet ir kiekvienam žmogui, kaip aplenkti sergančiuosius. Kartais mažiau sergančiųjų yra anksti ryte, tai jei įmanoma, planuokite vizitą pirmoje dienos pusėje. Veido kaukė padeda, jei ją dėvi sergantis žmogus, kad neužkrėstų kitų, bet gali dėvėti iš nėščioji – blogiau nebus. Būtina plauti rankas grįžus iš poliklinikos. Ir, be abejo, stiprinti imunitetą – sportuoti, žiūrėti, kad būtų sveika ir subalansuota mityba – daržovės, vaisiai, pakankamas skysčių kiekis, vitaminas C. Šios priemonės sumažina riziką peršalti ir susirgti.

– Kaip gripas gali paveikti vaisių?

– Visų pirma labai svarbu pasakyti, kuo gripas skiriasi nuo paprasto peršalimo. Gripo yra staigesnė pradžia, dažnai būna su aukšta temperatūra, būklė būna daug blogesnė, vargina kaulų laužymas, raumenų skausmai. Pastebėjus šiuos simptomus, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Nėščios moters reakcija į gripo virusą yra daug audringesnė, todėl neretai nėščiosioms gripo virusas komplikuojasi ir atsiranda plaučių uždegimas, dažnai reikia gydymo ligoninėje ar net reanimacijos skyriuje. Tai pakankamai grėsminga infekcija, todėl Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vakcinaciją tiek planuojančioms pastoti, tiek jau pastojusioms bet kuriame nėštumo trimestre prieš gripo sezoną. Tokiu būdu ir naujagimis iki 6 mėnesių gaus apsaugą nuo gripo. Kad skiepai nėštumo metu sukeltų kokias nors komplikacijas mokslinių įrodymų nėra, tačiau pats gripas sukelia didžiulią grėsmę tiek nėščiajai, tiek vaisiui. Gripo vakcinoje gyvo viruso nėra, suleidžiami viruso antigenai ir taip organizmas paruošiamas kovai su tikruoju virusu jeigu iškiltų toks pavojus juo užsikrėtus.

– Kada peršalus reikia būtinai kreiptis į savo gydytoją?

– Į gydytoją reiktų kreiptis, jeigu paprasto peršalimo simptomai tęsiasi ilgiau nei 10 dienų, jeigu blogėja savijauta, tampa sunku kvėpuoti, stiprėja galvos skausmai, laikosi aukšta kūno temperatūra, kurios nenumuša vaistai arba jeigu įtariate kad sergate gripu.