Sprendimas susilaukti vaiko priklauso nuo kiekvienos moters. Vienos nusprendžia nelaukti, kol gali tapti per vėlu, o kitos, netgi būdamos brandaus amžiaus, toliau gausina šeimą. Nepaisant priežasčių, pasauliui visada patinka išgirsti istorijų apie vyresnio amžiaus moteris, pagimdžiusias vaikų – iš dalies dėl to, kad būna sunku patikėti, jog tai yra įmanoma, arba dėl to, kad nori sužinoti, kodėl moteris taip nusprendė.

Pažvelkime į vyriausias gimdžiusias moteris ir kaip joms pavyko tai padaryti, kviečia babygaga.com.

Jos vardas Mangayamma Yaramati

Anot „USA Today“, vyriausia kada nors pagimdžiusi moteris yra Mangayamma Yaramati. Ji susilaukė dvynukų būdama 74 metų. Mangayamma daugelį metų stengėsi pastoti ir galiausiai ryžosi dirbtiniam apvaisinimui. Procedūra buvo sėkminga ir moteris pradėjo lauktis dvynukų. Jie gimė per skubią cezario pjūvio operaciją. Deja, ji nepraėjo be pasekmių, ir garbaus amžiaus gimdyvė buvo paguldyta į intensyviosios terapijos skyrių, kad „atsigautų po gimdymo“. Tačiau pažymima, kad tiek ji, tiek jos kūdikiai buvo sveiki.

Mangayamma Yaramati

Taip pat pranešama, kad moteris nepatyrė jokių nei nėštumo, nei gimdymo komplikacijų, o jos vyras netvėrė džiaugsmu, tapęs tėvu. Jis teigė, kad jie yra „laimingiausia pora žemėje“, o apie dirbtinį apvaisinimą sužinojo po to, kai ši procedūra buvo atlikta jų penkiasdešimtkelerių metų kaimynei, taip pat negalėjusiai pastoti natūraliu būdu. Mangayamma pasakojo, kad dėl noro taip vėlai tapti motina ji susilaukė neigiamos aplinkinių reakcijos, ir sakė, kad žmonės į ją žiūrėjo taip, tarsi ji „darytų nuodėmę“.

Ji nėra vienintelė

Mangayamma nėra vienintelė moteris, kuri gimdė būdama garbingo amžiaus. Kad stebuklų pasitaiko, įrodė ir daugybė kitų moterų. Pasak „Oldest“, 2015 metais gimdžiusiai Annegret Raunigk buvo 65 metai. Jos istorija unikali dar ir tuo, kad ji susilaukė ketvertuko. Dėl šios priežasties ji dar tapo vyriausia moterimi pasaulyje, vienu metu pagimdžiusia keturis kūdikius. Susilaukusi ketvertuko, ji tapo iš viso 17 vaikų motina. Ji taip pat sulaukė daug kritikos ir dėl sprendimo gimdyti vėlyvame amžiuje ne kartą buvo išvadinta „savanaude“. Tačiau ji visuomet atsakydavo, kad žmonės turi daryti tai, kas jiems teikia laimę.

Annegret Raunigk

Elizabeth Adeney yra vyriausia moteris, gimdžiusi Didžiojoje Britanijoje – gimdymo metu jai buvo 66 metai. Kūdikio ji susilaukė 2009 metais, kai Ukrainoje jai buvo atlikta dirbtinio apvaisinimo procedūra – Didžiojoje Britanijoje vyresnėms nei 50 metų moterims šios procedūros neatliekamos. Elizabeth seniai stengėsi pastoti ir ne kartą buvo išbandžiusi dirbtinį apvaisinimą, bet visos pastangos buvo nesėkmingos. Dėl to netgi žlugo jos santuoka. Tačiau net ir po skyrybų ji tęsė gydymą ir galiausiai stebuklas įvyko – ji susilaukė išsvajoto kūdikio.

Elizabeth Adeney

Kaip tai įmanoma?

Veikiausiai daugelis skaitytojų svarsto, kaip moteris gali pastoti taip vėlai. Nors visos į šį sąrašą įtrauktos moterys pastojo po dirbtinio apvaisinimo, jos vis tiek privalėjo turėti savų kiaušialąsčių. Pasak „Health“, menstruacijos ir menopauzė turi didelę reikšmę moters galimybėms pastoti. Jei moteriai dar nėra prasidėjusi menopauzė, šansai susilaukti kūdikio yra gana nemaži. Problema tik ta, kad šioms moterims gali būti sunkiau pastoti natūraliu būdu, todėl dauguma jų ryžosi dirbtiniam apvaisinimui. Tačiau jos vis tiek privalėjo turėti kiaušinėlių, kuriuos galima naudoti dirbtiniam apvaisinimui.

Moterys gimsta jau turėdamos visus kiaušinėlius, kurie subręs per visą jų gyvenimą. Apskaičiuota, kad gyvenimo pradžioje moterys turi maždaug 1 ar 2 mln. kiaušinėlių, kurie, moteriai senstant, po truputį prarandami. Kol moteriai sueina 51 metai, jų būna likę tik apie 1 tūkst.

Vis dėlto medicinos ekspertai nepataria gimdyti vėlesniame amžiuje, nes tai yra didžiulė fizinė našta ir taip senstančiam moters organizmui. Nepaisant to, skaityti tokias istorijas visuomet įdomu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją