Diskutuodamos šiuo klausimu internete mamos pasidalijo savo patirtimi ir ragino kitas, ypač besilaukiančias pirmojo vaiko, neskubėti – visut visko, kas paprastai nurodoma rekomenduojamuose prekių sąrašuose, greičiausiai taip ir neprireiks. O jei ir prireiks – bus galima nusipirkti ir vėliau.

Dažniausiai tarp taip ir nepanaudotų kūdikio kraitelio daiktų internautės paminėjo čiulptukus, specialias žirklutes ir šukas kūdikiams, dėžę panaudotoms sauskelnėms, įvairius kramtukus ir žaislus, žindymo pagalvę, vystymo stalą, pientraukį, buteliukus.

Į dvi stovyklas pasidalijo mamos kalbai pakrypus apie kūdikių gultukus. Vienoms šis daiktas buvo nepamainoma pagalba, kai prireikdavo laisvų rankų. Kitos pasakojo, kad jų vaikams būdrauti gultukuose nepatikdavo, todėl gailėjosi juos įsigijusios, juo labiau, kad šis daiktas nepigiai atsiėjo.

Ne viena į diskusiją įsitraukusi mama atskleidė, kad joms taip ir neprireikė tokių, atrodytų, svarbiausių daiktų, kaip kūdikio vonelė, lopšys ar lovytė ir net vežimas. Vietoj vonelės jos siūlė išmėginti specialius gultukus, įtaisomus paprastoje vonioje arba duše – taip, anot internaučių, galima ir vietos namuose sutaupyti, ir kūdikiui bus patogiau. Prisipažindamos, kad taip ir nepanaudojo lovelių, jos sakė, kad nuo pirmųjų dienų vaikas pradėjo miegoti tiesiog kartu su tėvais jų lovoje ir taip gerokai patogiau naktimis kūdikį žindant. O kai kurie vaikai tiesiog nepripažino vežimo ir garsiu verksmu pranešdavo jame tikrai nemiegosiantys, tad mamoms neliko nieko kito, kaip išmėginti nešynes.

Kodėl gi nepasilengvinus rutinos?

Parduotuvėse „Baby City / Toy City“ būsimoms mamoms renkantis prekes kūdikių kraiteliui siūlomas specialiai tam sudarytas sąrašas. Šioms parduotuvėms atstovaujančios „Kotryna Group“ kūdikių prekių komercijos padalinio vadovė Dalia Kalinauskienė pirmiausia rekomenduoja pasirūpinti reikmenimis, kurie bus reikalingi gimdymo namuose: higienos priemonės, įklotai, paklotėliai. Taip pat būsimoms mamoms čia rekomenduojama suplanuoti ir su žindymu susijusius pirkinius: antspenius, pientraukį, spenelių kremą, kurių gali prireikti pirmą parą po gimdymo.

„Mamos taip pat įsigyja po keletą švelnesnių vystyklų ir pirmųjų rūbelių komplektų – patogių, natūralių pluoštų rūbelių, su išvirkštinėmis siūlėmis, kad būtų kuo patogesni ir minkštesni švelniai naujagimio odelei. Kita būtina prekė yra automobilio kėdutė-nešynė, kuri yra specialiai pritaikyta ir saugi naujagimiams. Čia patariame atsižvelgti itin atidžiai, nes mažyliui tikrai netinka bet kokia automobilinė kėdutė, tuo labiau griežtai nerekomenduojama vežtis naujagimio namo laikant jį tiesiog ant rankų“, – dalijasi D. Kalinauskienė.

Rekomenduojamų daiktų ir prekių sąrašą ji skiria į tris dalis:

  1. Dokumentai: asmens tapatybės kortelė arba pasas, nėščiosios kortelė, socialinio draudimo pažymėjimas.
  2. Būtini daiktai mamai: naktiniai marškiniai, chalatas, rankšluostis, šlepetės, vienkartiniai paklotai (keletas vienetų), liemenėlė maitinimui, kelnaitės po gimdymo (keletas vienetų), įvairios higienos priemonės, įdėklai į liemenėlę, higieniniai įklotai po gimdymo (mažiausiai dvi pakuotės), negazuotas vanduo, šiltesnės kojinės, lūpų balzamas, silikoniniai antspeniai, spenelių kremas, pientraukis.
  3. Būtini daiktai naujagimiui: flaneliniai vystyklai (bent 3 vnt.), siaustinėliai, smėlinukai, kurie būtų atsegami iš priekio (3–4 vnt.), kombinezonai atsegami iš priekio (3–4 vnt.), plonos naujagimių pirštinytės (2 poros), plona medvilninė kepuraitė ir šiltesnė kepuraitė, naujagimių kojinės, naujagimio vokelis arba šiltas kombinezonas, pledukas, kremas nuo bėrimų, žirklutės, natūralaus pluošto šukutės, vienkartinės sauskelnės, drėgnos servetėlės.


„Iš vienos pusės, pirkėjai linksta turėti mažiau daiktų, tačiau kokybiškesnių, bet yra ir tendencija rinktis vis daugiau tokių priemonių, kurios palengvintų tėvų kasdienybę: įvairūs gultukai, veiklos kilimėliai, patogios kompaktiškos maitinimo kėdutės, kūdikio stebėjimo monitoriai, kūdikio maistelio gamybos aparatai“, – vardija parduotuvės atstovė.

Kalbėdama apie prekių kainas pašnekovė išskyrė, kad daugiausia atsieina vežimėliai, gultukai, nešioklės, lovytės, autokėdutės.

Pašnekovė pabrėžia, kad kiekvienos mamos kelias ir kūdikio priežiūra yra labai individualūs, todėl ne visuomet galima numatyti, ko neprireiks ir kas gali būti perteklinis pirkinys. Jei vienai mamai kūdikio gultuko neprireikė, tai kitos sako, kad be jo neįsivaizduoja savo kasdienybės ir kad tai buvo pats geriausias pirkinys.

„Dėl žirklučių ir šukučių, tai siūlome jas įsigyti būtent tam skirtas, nes suaugusiųjų priemonės netinka – žirklutės turi būti saugiais užapvalintais galais, šukutės švelnios ir natūralaus pluošto, kad nebraižytų odelės ir neelektrintų plaukučių. Čiulptukai taip pat yra vienas individualiausių pasirinkimų: vieni kūdikiai užauga be čiulptuko, kitiems užtenka vieno, dar kiti tėvai įsigyja dviženklį jų skaičių, kol mažylis išsirenka sau tinkantį. Kad kam nors neprireiktų vežimėlio – nesame girdėję, mat tai svarbus daiktas, kurio reikia absoliučiai visoms šeimoms vežioti kūdikį lauke, kai kurie jį naudoja ir esant namuose, nes vežimėlyje patogiau mažylį supti“, – paklausta, kokių daiktų gali ir neprireikti, sakė D. Kalinauskienė.

Būsimiems tėvams D. Kalinauskienė pataria nepalikti pirkinių paskutinei minutei, o skirti laiko pasidomėti kokybiškomis priemonėmis, pasirūpinti ne tik kūdikio saugumu ir patogumu, bet pagalvoti ir apie rutinos palengvinimą sau.

Baziniame sąraše – ir užkandžiai

Lazdijuose dirbanti „Eurovaistinės“ vaistininkė Renata Szlaužys pastebi, kad kiekviena būsima mama gimdymui ruošiasi šiek tiek skirtingai. Vienoms užtenka į ligoninę pasiimti tik mamai būtinas priemones, kitoms moterims patinka su savimi turėti didesnį kraitelį ir vaistinėje pasirenka papildomų priemonių.

Vaistininkė pasidalijo septynių priemonių sąrašu, kurį rekomenduojama turėti gimdyti besiruošiančioms moterims:

  • Sauskelnės-kelnaitės mamai. Labai svarbu, kad kelios sauskelnės būtų itin didelio sugeriamumo, vėliau, po dviejų–trijų dienų galima jas mažinti.
  • Sauskelnės kūdikiui. Jų prireiks iš karto, keisti gali tekti ir po valandos ar dviejų, tad geriau įsidėkite didesnį kiekį. Šalia galite turėti ir kremą nuo iššutimo.
  • Pieno išsiskyrimą skatinančios arbatos. Jas galite pradėti vartoti iš karto po gimdymo. Šių arbatų sudėtyje yra pankolio.
  • Lašiukai nuo pilvo pūtimo. Jeigu šių lašelių neprireiks iš karto, tikėtina, kad juos panaudosite vėliau, sugrįžę į namus.
  • Sveiki užkandžiai mamai. Vaistininkė rekomenduoja turėti energijos teikiančių užkandžių, pavyzdžiui, hematogeną.
  • Jėgas stiprinantys vitaminai mamai. Vaistinėse gausu vitaminų, kurie skirti žindančiai moteriai.
  • Higienos priemonės. Tiek mamai, tiek kūdikiui – žirklutės, plaukų šepetys, rankšluostis, dezinfekcijos priemonės ir medicininės kaukės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)