„Vienas dažniausias žalingų veiksnių nėštumo metu yra alkoholis. Iki šiol apie alkoholio vartojimą nėštumo metu turėjome duomenis tik iš apklausų, bet jos realios situacijos neparodo. 2017-2018 metais atlikome anonimišką mokslinį tyrimą, kuriame buvo tiriami sausi naujagimių kraujo mėginiai, kuriuos gauname, kad ištirtume dėl keturių genetinių ligų. Naudodami šiuos mėginius galėjome nustatyti, kiek moterų nėštumo metu paskutiniais mėnesiais vartojo alkoholį, nes alkoholio pėdsakų sauso kraujo mėginiuose galima rasti ir praėjus 4-5 savaitėms“, – pasakojo A.Utkus.

Prof. dr. Algirdas Utkus
Profesorius Algirdas Utkus
Vaisius nuryja vaisiaus vandenų ir, jeigu juose yra alkoholio, su kiekvienu gurkšniu jis gauna papildomą alkoholio dozę

Pagal apklausų statistiką, tik 1,9 proc. Lietuvos gyventojų teigia, kad jų aplinkoje alkoholis nėra vartojamas. Daliai alkoholį vartojančių Lietuvos gyventojų yra būdingas nesaikingas alkoholio vartojimas. Šešis ir daugiau standartinius alkoholio vienetus išgeria 6,8 proc. apklaustųjų moterų nors kartą per mėnesį, 2,4 proc. apklaustųjų moterų tokį pat kiekį išgeria kartą per savaitę.

„Veikiant alkoholiui nėštumo metu yra didelė rizika, kad vaisius bus pažeistas. Nekalbant apie vaisiaus alkoholinį sindromą, tokie vaikai gali turėti bėdų dėl mokymosi, jų intelekto koeficientas gali būti žemesnis“, – teigė profesorius. Pasaulyje yra žinoma, kad nuo 2 iki 7 proc. nėščiųjų vartoja alkoholį. „Žiūrint į vaikus, kurie pažeisti alkoholinio vaisiaus sindromo, matome, kad jie yra labai panašūs vieni į kitus. Turi riestą nosį, sutrumpėjusius akių plyšius, ploną viršutinę lūpą. Ypač smegenys yra labai jautrios alkoholio įtakai ir nesvarbu, kuriuo metu jis yra vartojimas – ar nėštumo pradžioje, ar pabaigoje. Deja, bet tokio vaiko išgydyti nebeįmanoma“, – sakė medikas. Jis pabrėžė, kad nėra nepavojingo alkoholio kiekio per visą nėštumą. Nulis alkoholio – nulis rizikos. „Išgėrus per 30 min. alkoholis rezorbuojamas į motinos kraują, pereina placentą ir patenka į vaisiaus kraujotaką, audinius bei vaisiaus vandenis. Besivystančio vaisiaus kraujyje alkoholio koncentracija labai išauga ir net gali viršyti esančią motinos kraujyje, nes vaisiaus kepenys daug lėčiau metabolizuoja alkoholį nei suaugusiojo. Vaisius nuryja vaisiaus vandenų ir, jeigu juose yra alkoholio, su kiekvienu gurkšniu jis gauna papildomą alkoholio dozę“, – pasakojo A.Utkus.

Amerikiečiai teigia, kad 1 iš 10 moterų vartoja alkoholį nėštumo metu. Anot minėto naujausio tyrimo, Lietuvoje alkoholį paskutinėmis nėštumo savaitėmis vartojo 3 proc. moterų. 0,15 proc. moterų vartojo alkoholį dideliais kiekiais. „Šie skaičiai parodo realią situaciją Lietuvoje. Tikėtina, kad jei šios moterys vartojo alkoholį paskutinėmis savaitėmis, jos jį vartojo ir per visą nėštumą“, – teigė profesorius.