Labai dažna pagimdžiusi moteris skundžiasi, kad vaisius nėštumo metu „suvalgė“ jos dantis, todėl jie dabar sugedę ir silpni, rašoma pranešime žiniasklaidai. Ilgai šiuo mitu buvo tikima, jis gajus ir dabar, tačiau, anot odontologės Astos Juknienės, jame nėra nė lašo tiesos.

„Danties paviršiuje nėra kraujagyslių, nevyksta kraujotaka, ir jokiais būdais ar kanalais dantį sudarančios medžiagos, tarkim, kalcis, negali iš danties nukeliauti iki vaisiaus gimdoje. Nesiginčysiu, nėštukių dantys iš tiesų neretai pablogėja, tačiau to priežastys visai kitos. Patys pagalvokime – dažna besilaukianti moteris mėgsta užkandžiauti, pasilepinti įvairiu maistu, kurio jai tuo metu norisi, tačiau tuo pat metu ją, tikėtina, kamuoja daugeliui besilaukiančiųjų būdingas nuovargis bei mieguistumas. Taip ir išeina, kad paskanavo ledų, bandelių, prisnūdo, dantų atidžiau neišsivalė, vėliau, jau vaikučiui gimus, visas dėmesys skiriamas jam, sau laiko lieka mažai, kruopščiau išsivalyti dantų taip pat nebėra nei laiko, nei energijos, o kur dar mamų įprotis vis paragauti ar pabaigti valgyti vaiko paliktas košytes ir tyreles. Nėščiosios pykinimas ir vėmimas, kai skrandžio rūgštis patenka į burnos ertmę, taip pat turi reikšmės dantų audinių irimui ir pokyčiams, ir štai dantys pradeda gesti“, – pasakoja gydytoja bei priduria, kad tai tikrai ir suprantama, ir normalu, tačiau vaiko dėl to kaltinti nevertėtų.

Tiesa, dėl hormoninių pakitimų pačios nėščiosios organizme gali paburkti dantenos, tada jau reikėtų kreiptis į gydytoją ir pasitarti, kaip prižiūrėti ir jas, ir dantis. Beje, rūpintis reikia ne tik savo, bet ir mažojo piliečio dantukais – gerti pasiūlyti geriausia vandenį, nes sultys, net jei ir žymima, kad jos ekologiškos ar kitaip ypatingos, dantis vis tiek veikia neigiamai, taip pat neigiamai veikia ir saldumynai, cukrus, pirštuko ar čiulptuko čiulpimas.

„Visuomet skatinu tėvus atsivesti vaikus pas odontologą kartu, tegu jie nuo mažų dienų pratinasi, mato, kad yra tokia aplinka: didelė kėdė su daug lempų, mylimiems mamai ar tėčiui reikia daug išsižioti, o gydytojas nieko blogo nedaro. Tuomet patikrinti vaikui dantis ir sąkandį nebūna problemos. O nutikus bėdai ar prireikus gydyti dantuką, mažylis jau ateis į saugią ir matytą aplinką, ir nebus streso nei jam, nei tėvams“, – patirtimi dalijasi gydytoja odontologė A. Juknienė.

Asta Juknienė

Vaikų dantukus tėvai patys turėtų valyti iki penktos klasės?

„Gal ir labai baugiai skamba, bet atliktų tyrimų duomenimis, vaikai patys dantukus tinkamai išsivalo tik maždaug nuo vienuolikos metų, kitaip tariant, kai jau pradeda eiti į penktą klasę. Tada jų manualiniai įgūdžiai bei suvokimas pakankami, ir tėvai „dantų valymo misiją“ gali perleisti jiems patiems. Tačiau patikrinti, ar vaikas išsivalė ir kaip išsivalė dantukus, kartais būtina, nes dažnai vaikai labai mėgsta „nusimuilinti“ nuo to rytinio ir vakarinio ritualo – dantų valymo“, – sako gydytoja. – „Dantis ir jų higieną visuomet tikrinam intraoraline videokamera. Apnašas, dantų kariesą monitoriuje labai puikiai mato pats vaikas ir tėvai. Po tokios edukacijos vaikų motyvacija atidžiau rūpintis dantukais gerokai padidėja.“
Beje, tą patį padaryti namuose gali ir tėveliai – yra daug įvairių priemonių, kurias panaudojus namų sąlygomis labai gerai matosi, ar dantys gerai išvalyti, ar ne. Taisyklingai valyti dantis ir juos tikrai išvalyti – gydytojo odontologo, tėvų ir paties vaiko bendro darbo rezultatas, kuris labai svarbus visam likusiam žmogaus gyvenimui.

Medikė taip pat pastebi, kad augantys vaikai pradeda nemenkai kompleksuoti dėl dantų tiesumo ir čia, anot jos, gali pagelbėti apsilankymas pas gydytoją ortodontą, kuris šias bėdas padės išspręsti jau nuo 6-7metų. Dantis tiesinančias plokšteles dažniausiai kompensuoja valstybė, o jei tenka susimokėti patiems tėvams, sumos nėra labai didelės. Visai kas kita, jei susigriebta vėliau ir reikalingos kabės ar tiesinančios kapos. Tada jau pailgėja gydymo laikas ir gerokai padidėja kaina, tad viską būtina daryti laiku, nepamiršti prevencijos ir dantys tikrai nekainuos didžiulių sumų.

„Viskas priklauso tik nuo tėvų įskiepytų vertybių bei pavyzdžio. Mes, medikai, tėvams galime tik padėti. Štai vakar prieš pat darbo pabaigą apie aštuntą vakaro į kliniką paskambino persigandusi mama – jos dešimties metų vaikas griuvo veidu į šaligatvį, užkliuvęs už išsikišusios plytelės. Jiems nuvykus į ligoninės priimamąjį, ten nelabai kuo galėjo padėti, nes vienas priekinis dantis, jau nebe pieninis, o nuolatinis, panašu, nuskilęs, jo matosi tik kraščiukas, o kitas kliba. Kažkas jiems pasiūlė atvykti pas mus. Po tokio skambučio su klinikos ortodonte be dvejonių likome laukti vaiko ir jo mamos. Graudus vaizdas – vaikiukas visas kruvinas, vieno danties tikrai tik gabaliukas likęs.

Mama sakė ieškojusi likusios dalies su viltimi ją priklijuoti, bet neradusi. Padarėme 3D rentgeno nuotrauką ir labai apsidžiaugėme atradusios, kad dantukas, kurį manėme nuskilus, nuo smūgio nukeliavo gilyn į kaulą. Bet jis yra, ir ortodontė netrukus dės specialų ortodontinį įtaisą, kuriuo tą dantuką po truputį tikimės išdaiginti. O kitą, klibantį, beliko sutvirtinti ir vaikui bus išsaugoti nuosavi dantys. Labai noriu paraginti tėvus tokiais atvejais nieko nelaukti, ieškoti pagalbos čia ir dabar“,– pasakoja medikė. Atskilusią danties dalį ar visą išmuštą dantį būtinai stenkitės surasti, atsargiai nuplaukite švariu vandeniu, pamerkite į pieną, švarų vandenį ar tiesiog įdėkite vaikui už lūpos ir ieškokite skubios pagalbos. Nuskeltą lūžgalį galima priklijuoti, o išmuštą dantį vėl įstatyti ir įmobilizuoti“, – patirtimi dalijasi jau 31 metus šį darbą dirbanti odontologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)