Sekti vaisingas ir nevaisingas dienas

Anot ginekologo, šis būdas tinka tiek tuo atveju, kai moteris planuoja nėštumą ir nori pastoti, tiek tuo, kai pastoti nenori. „Idealiu atveju šitas būdas yra labai geras, natūralus, nekenkiantis sveikatai, leidžiantis moteriai pažinti savo kūną, organizmą ir hormoninę sistemą, bet, deja, realybėje jis nėra toks patikimas, nes labai daug įvairių veiksnių gali lemti jo neefektyvumą“, – teigė medikas.

Nuo ko gi priklauso jo efektyvumas? „Nuo mėnesinių ciklo reguliarumo, nuo vartojamų vaistų, nuo stresinių situacijų, jei moteris neseniai po persileidimo, neseniai baigė vartoti kontraceptines tabletes, yra po kokio nors kito hormoninio gydymo. Visi šie dalykai gali išreguliuoti ciklą ir ovuliacija gali įvykti neplanuotai, ne taip, kaip būdavo visada. Neretai tenka susidurti su tokiomis pacientėmis, kurios nesisaugojo, skaičiavo, bet galiausiai atvyko pastojusios ir galvoja apie nėštumo nutraukimą“, – pasakojo T. Lūža.

Ginekologas Tomas Lūža

Pasak gydytojo, reikia įvertinti mėnesinių ciklo reguliarumą. Jei, tarkime, jis yra 28 dienos, tai ovuliacija turėtų įvykti kažkur 14-tą ciklo dieną. Jei ciklas ilgesnis, reikia pridėti atitinkamą dienų skaičių. Pastoti įmanoma nesisaugant penkios-septynios dienos iki ovuliacijos ir kelios dienos po jos. „Pastojimo tikimybė priklauso nuo to, kiek išgyvena kiaušialąstė. Standartiškai ji organizme gyvena apie 1-2 paras, paskui, jei nėra apvaisinama, sunyksta. Spermatozoidai gali išgyventi iki 7 dienų, todėl teoriškai, jei buvo nesaugūs lytiniai santykiai savaitę iki ovuliacijos, pastojimo tikimybė yra labai didelė. Po ovuliacijos tikimybė pastoti yra iki 2 dienų, kol kiaušialąstė gyvybinga. Bet vėlgi labai sudėtinga suprasti, kada ovuliacija įvyko. Labai retais atvejais moteris ją pajunta, kai suskausta viename ar kitam šone“, – teigė medikas.

Pati ovuliacija trunka vos akimirką, jos metu įplyšta kiaušidė ir kiaušialąstė patenka į pilvo ertmę. „Galima dar paminėti ovuliacijos testus, kurie iš šlapimo parodo, kada įvyksta liuteinizuojančio hormono koncentracijos pakilimas organizme, ir kažkur per 36-38 valandas įvyksta ovuliacija. Tačiau jei prieš tai buvo nesaugūs santykiai, mažai naudos iš to, kad mes sužinosime, jog šiandien ar ryt įvyks ovuliacija“, – sakė gydytojas.

Dažniausi ovuliacijos simptomai, pasak jo, yra skausmas, pasikeitusi gimdos kaklelio konsistencija, nežymiai pakilusi temperatūra ir pasikeitusios makšties išskyros. „Dažniausiai būna skausmas ciklo viduryje viename ar kitame šone. Vienoms moterims tai ypač išreikšta ir net apsunkina gyvenimą. Tokiais atvejais skiriame specialų gydymą, kad slopintų ovuliaciją“, – teigė T. Lūža.

Temperatūros matavimas

Dar vienas būdas, kaip galima sekti vaisingas ir nevaisingas dienas, kiekvieną rytą moteriai matuotis savo temperatūrą ir stebėti pokyčius. Temperatūra matuojama tik prabudus, ryte, neatsikėlus iš lovos ir nevalgius, negėrus ir būtinai kasdien. „Ovuliacijos metu temperatūra pakyla 0,5-1 laipsniu ir tokia išlieka iki kitų mėnesinių arba nėštumo pabaigos“, – sakė ginekologas.

Gimdos kaklelio išskyrų vertinimas

Anot mediko, prieš pat vaisingas dienas išskyros pasidaro skaidrios, gleivėtos, tąsios, kaip žalio kiaušinio baltymo konsistencijos.

Viena iš keturių moterų, naudodama šiuos metodus kontracepcijos tikslu, pastoja.

Nutrauktas lytinis aktas

Kaip rašoma literatūroje, šis būdas patikimas iki 80 proc., bet viskas priklauso nuo konkrečios poros, moters ir vyro. „Sperma gali išsiveržti anksčiau negu partneris pajus. Be to, prieš jai išsiveržiant pasirodo specialus skystis, kuriame spermos koncentracija būna labai maža, bet jos gali pakakti, kad moteris pastotų. Norint, kad šis metodas būtų efektyvus, būtina, kad tai būtų pakankamai laiku padaryta. Be to, toks būdas neapsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų ir uždegimų“, – teigė ginekologas.

nėštumas, nėščia, miegamasis, lova, seksas, miegas, pora, šeima

Žindymas

„Kaip ir bet kokia kontracepcija, taip ir ši turi savo teorinę tikimybę ir praktinę. Idealiu atveju, jei moteris pirmus šešis mėnesius naujagimį maitina tik krūtimi, turi pakankamai daug pieno, nevartoja vaistų, pastoti ji neturėtų. Bet jei mažyliui yra kokie 3-4 mėnesiai, galbūt pieno ima mažėti, gal vaikutį jau pradėjo mama primaitinti, gal žindymai tapo retesni, tada sumažėja kiaušidžių slopinimas ir ovuliacija gali įvykti netikėtai. Bėda ta, kad ovuliacija įvyksta maždaug dvi savaitės iki mėnesinių. Kartais tenka sutikti tokių pacienčių, kurios vyksta į ligoninę su didžiuliais pilvo skausmais, neva, augliu pilve, žinome, kad gimdė prieš metus, maitino krūtimi, mėnesinių nebuvo, kaip ir nėštumo negali būti, bet praktiškai nustatome, kad jau prasidėjęs gimdymas. Be abejo, tai nėra dažnas dalykas, bet praktikoje teko tai matyti. Tenka pripažinti, kad žindymas ne visada yra patikima kontracepcijos priemonė“, – sakė T. Lūža.

Anot jo, visi natūralios kontracepcijos būdai tinka poroms, kurios įvykus nėštumui, neplanuotų jo nutraukimo. „Bet jei „nesėkmės“ atveju moteris planuotų daryti nėštumo nutraukimą, tada rizika yra per didelė ir vertėtų apsvarstyti daug patikimesnes apsaugos nuo neplanuoto nėštumo priemones“, – teigė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt