Šio tyrimo rezultatai paskelbti moksliniame leidinyje „The American Journal of Epidemiology“. Neabejotinai būsimųjų mamyčių dėmesio verta naujiena, kad vaikų su autizmo problema susilaukusios moterys rečiau teigė vartojusios geležies papildų nėštumo metu, nei moterys, susilaukusios kūdikių be šios problemos.

Mokslininkai iš UC Davis Mind instituto tyrimui atlikti panaudojo 866 motinų ir jų vaikų porų duomenis. 520 tyrime dalyvavusių vaikų diagnozuotas autizmas, o 346 vystėsi normaliai.

2003–2009 m. mokslininkai pasikalbėjo su šių mažylių motinomis apie geležies vartojimą likus trims mėnesiams iki pastojimo ir visą laikotarpį iki maitinimo krūtimi pabaigos, rašo womenshealthmag.com.

Aptarti multivitaminai, nėščiosioms skirti vitaminai, geležies ir kitokie papildai. Detaliai aptartas vartojimo dažnumo, dozės ir prekių ženklų klausimas, paskaičiuotas kasdien vartotos geležies kiekis kiekvieno produkto atveju ir bendras mėnesinis kiekvienos moters suvartotos geležies kiekis.

Išanalizavę duomenis motinų, patekusių į didžiausią geležies kiekį vartojusių tiriamųjų penktadalį, mokslininkai nustatė, kad autizmas šių moterų kūdikiams grėsė du kartus rečiau nei toms, kurių per parą suvartojamos geležies kiekis buvo mažiausias. Be to, autizmo sutrikimą turinčių vaikų motinos rečiau patvirtindavo vartojusios geležies papildų, o net ir tų, kurios papildų vartodavo, suvartotos geležies paros norma buvo mažesnė.

Svarbu pastebėti, kad svarbi ne vien tik geležis, bet ir amžiaus bei sveikatos būklės veiksniai. Jei per mažai geležies vartojusi motina kūdikio gimimo metu yra 35 m. ar vyresnė ar turi problemų dėl medžiagų apykaitos (nutukimas, aukštas kraujospūdis ar diabetas), rizika susilaukti mažylio su autizmo problema išauga net 5 kartus.

„Geležies trūkumas ir dėl to gresianti mažakraujystė – dažniausios maistinių medžiagų nepakankamumo problemos, ypač aktualios nėštumo metu, kurių neišvengia net 40–50 proc. moterų ir jų kūdikių. – konstatavo Rebecca J. Schmidt iš Viešosios sveikatos mokslų departamento. – Geležis yra labai svarbi ankstyvuoju smegenų vystymosi periodu, ji reikalinga neurotransmiteriams gaminti, mielinizacijai ir imuninei funkcijai užtikrinti. Visi šie trys dalykai siejami su autizmu.“

Šio tyrimo rezultatai iš tikrųjų daro įspūdį, tačiau jokiais būdais tai nėra priežastis pulti į paniką. Šio tyrimo autoriai akcentuoja, kad ši informacija neįrodo tiesioginio priežasties ir pasekmės ryšio tarp nepakankamo motinos vartojamos geležies kiekio ir vaikui kylančios autizmo rizikos. Maža to, tyrimus būtina tęsti tam, kad būtų galima pateikti svarių išvadų. Moterims rekomenduojama pernelyg nesigilinti į konkretaus tyrimo rezultatus, o visą savo dėmesį sutelkti į visus sveiko nėštumo aspektus, įskaitant ir rekomenduojamų papildų vartojimą.

„Tikroji moterims svarbi žinutė – daryti tai, ką rekomenduoja gydytojas. Vartoti vitaminų nėštumo metu ir laikytis rekomenduojamos paros dozės. Jei pasireiškia šalutinis poveikis, pasikalbėkite su gydytoju, kaip turėtumėte į tai reaguoti.“ – teigia R. J. Schmidt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)