Žinoma, ilgai delsiant pastoti, gresia nemažai realių rizikų, rašoma tinklalapyje fatherly.com. Medikai sutinka, kad vyresnio amžiaus motinos dažniau linkusios į nėštumo komplikacijas, tokias kaip placentos pirmeiga, vaisiaus augimo sulėtėjimas, vaisiaus žūtis, nėščiųjų diabetas, hipertenzija ir Cezario pjūvio operacijos poreikis gimdymo metu. Tyrimai parodo, kad nėštumas vyresniame amžiuje siejamas su didesne vaiko autizmo, Dauno sindromo ir kitų sutrikimų rizika.

Tačiau moksliškai įrodyti ir vėlyvos tėvystės privalumai. Štai keli tyrimai, kurie juos patvirtina.

Vyresnės mamos rečiau pagimdo neišnešiotus kūdikius

Žinote, kas kelia didesnę grėsmę kūdikio gyvybei, nei visos pirmiau išvardytos nėštumo komplikacijos? Pirmalaikis gimdymas. Tai pats didžiausias naujagimių mirties rizikos veiksnys. O vyresnės nei 30 m. moterys daug rečiau gimdo neišnešiotus kūdikius, nei jaunesnės mamos, teigiama naujo, „PLOS One“ paskelbto tyrimo išvadose. Tyrėjai išanalizavo 165 tūkst. gimdymų 32 Kanados ligoninėse ir išsiaiškino, kad mažiausia tikimybė pagimdyti neišnešiotą kūdikį gresia 30-34 m. moterims, antroje vietoje – 35-40 m. moterims. Didžiausia pirmalaikio gimdymo rizika gresia 20-30 m. ir vyresnėms nei 40 m. moterims.

Nėštumas

Vaikai, gimę vyresnėms mamoms, turi mažiau elgesio sutrikimų

Tyrimai parodo, kad vaikai, kurių mamos juos pagimdė būdamos vyresnės nei 35 m., turi mažiau elgesio sutrikimų nei kiti jų bendraamžiai. Viename tyrime, kurio išvados buvo neseniai paskelbtos leidinyje „The European Journal of Developmental Psychology“, buvo stebima 5 tūkst. mamų ir vaikų Danijoje. Vaikai buvo tikrinami, kai jiems suėjo 7, 11 ir 15 metų. Tyrėjai pamatė, kad vyresnės nei 35 m. mamos rečiau naudoja verbalines ir fizines bausmes, o jų vaikai turi mažiau elgesio, socialinių ir emocinių problemų nei jaunesnių mamų vaikai – net kai tyrėjai atsižvelgė į tokius veiksnius, kaip mamų pajamos ir išsilavinimas.

Tyrimo autoriai mano, kad vyresnės mamos turi daugiau kantrybės su vaikais.

Ir jie būna aukštesni bei protingesni už savo bendraamžius

Švedų mokslininkai 2016 m. apklausė 1,5 mln. suaugusiųjų ir atrado, kad vaikams, kurių mamos juos pagimdė būdamos vyresnės nei 35 m., geriau sekasi mokykloje, jų fizinė forma geresnė ir jie yra šiek tiek aukštesni nei tie vaikai, kuriuos pagimdė jaunesnės mamos.

Nors šiame tyrime nebuvo atsižvelgta į pajamas ir išsilavinimą, o tik į pačių mamų pateiktus duomenis, vis dėlto, tyrimo mastas (1,5 mln. dalyvių) daro įspūdį.

Vyresnės moterys daugiau uždirba …

Vargu ar stebina tai, kad, tyrimų duomenimis, moterys, kurios vaikus gimdo vėliau, turi daugiau galimybių uždirbti didesnes pajamas.

Nėštumas ir pinigai

Danijoje atliktos gimdymų statistikos duomenimis, moterų, kurios pirmų vaikų susilaukė iki 25 m., pajamos per visą gyvenimą buvo mažiausios, o moterys, kurios vaikų susilaukė po 31 m., džiaugėsi didžiausiomis pajamomis.

Tiesą sakant, vertinant iš finansinės pusės, turėti vaikų apsikritai neapsimoka. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad vaikų nesusilaukusių moterų viso gyvenimo pajamos yra dukart didesnės nei moterų, kurios turi vaikų.

…ir ilgiau gali mėgautis savo uždarbiu, nes ilgiau gyvena

Moterys, kurios pirmą vaiką pagimdo būdamos vyresnės nei 25 m., turi 11 proc. didesnę tikimybę sulaukti 90-ies metų, nei moterys, kurios vaikų susilaukia iki 25 m.

O moterų, kurios vaikų susilaukia po 33 m., šansai gyventi iki 90 metų 50 proc. didesni nei moterų, kurios vaikus pagimdo iki 30 m. Tai 2016 m. atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo 28 tūkst. moterų, rezultatai. Tačiau kaip ir vaikų ūgio bei akademinių pasiekimų tyrimų atveju, ir šio tyrimo rezultatai nebuvo kruopščiai sukontroliuoti, todėl sunku nuspręsti, kodėl moterys, vaikų susilaukusios vyresniame amžiuje, gyvena ilgiau.

Vienas iš galimų paaiškinimų gali būti tai, kad sveikesnės moterys dažnai ilgiau išlieka vaisingos nei kitos moterys.

Taigi, vyresnės nei 35 m. mamos, galite džiaugtis tuo, kad jūs ne tik uždirbate daugiau, bet ir gyvensite ilgiau už moteris, kurios baigė gimdyti vaikus, kai jūs dar net nebuvote sukūrusios šeimos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)