Ankstesnių tyrimų duomenimis, nėštumas mažina širdies ir kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio rūšių riziką.

O naujas tyrimas parodė, kad kūdikio išnešiojimas gali spartinti ląstelių senėjimą. Tiesa, mokslininkai susilaikė nuo išvados, kad nėštumas kelia grėsmę sveikatai ir ilgaamžiškumui.

Leidinyje „Human Reproduction“ išpublikuotame tyrime rašoma, kad gimdžiusių moterų ląstelės patyrė senėjimą, kuris prilygtų 11 metų.

Tiesa, George'o Masono universiteto Virdžinijos valstijoje, JAV, tyrėja Anna Pollack pabrėžė – tai jokiu būdu nereiškia, kad mirsite 11 metų anksčiau nei vaikų negimdžiusios moterys.

Tyrėjos vadovaujama mokslininkų grupė tyrinėjo telomeras, kurios yra chromosomų galuose esančios DNR dalys. Ne vieno tyrimo duomenimis, trumpesnės telomeros siejamos su prastesne sveikata ir trumpesniu gyvenimu.

Naujo tyrimo rezultatai rodo – kuo daugiau vaikų moteris pagimdo, tuo spartesnis ląstelių senėjimas (tai dar vadinama gyvenimo istorijos teorija (angl. life history theory; LHT)).

Šie duomenys prieštarauja 2016 m. tyrimui, kuriame dalyvavo 75 moterys. Naujas tyrimas parodė, kad kuo daugiau vaikų moterys gimdė, tuo ilgesnės buvo jų telomeros.

Trumpesnės telomeros – trumpesnis gyvenimas?

A. Pollack komanda išanalizavo 2000 moterų sveikatos duomenis. Tyrėjai pasitelkė tik 1999–2002 m. sveikatos duomenis ir būtent šio laikotarpio telomerų ilgį.

„Pamatėme, kad penkis ar daugiau vaikų pagimdžiusių moterų telomeros buvo trumpesnės, lyginant su negimdžiusių moterų telomeromis ar su tų moterų, kurios turėjo vieną, du, tris ar keturis vaikus, telomerų ilgiu“, – teigė A. Pollack interviu „Newsweek“.

Pasak A. Pollack, jos tyrėjai nesiaiškino, ar gimdymo pobūdis (natūralus ar Cezario pjūvis) turėjo įtakos telomerų ilgiui.

Galbūt kai kam gali atrodyti, kad šio tyrimo duomenimis norima parodyti, jog dėl gimdymų prastėja moterų sveikata, tačiau tyrimo autoriai pabrėžia – jų duomenis reikia vertinti atsargiai ir susilaikyti nuo skubotų išvadų. Norint geriau suprasti gautus rezultatus, reikalingi išsamesni tyrimai. A. Pollack pabrėžė – gali būti, kad vaikus gimdžiusių moterų telomeros jau buvo trumpesnės.

„Vaikus gimdžiusios moterys nemiršta anksčiau už tas, kurios neturi vaikų, dažnų senėjant ištinkančių ligų (širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, vėžio, Alzheimerio ligos) rizika joms irgi nepadidėja“, – teigė Kolorado universiteto Medicinos fakulteto dėstytoja, akušerijos ir ginekologijos profesorė daktarė Nanette Santoro.

Pasak jos, aptariamo tyrimo duomenys veikiausiai rodo, kad mes per mažai žinome apie tai, kas yra telomerų ilgis, kad galėtume daryti išvadas.

Kokie kiti su senėjimu susiję veiksniai svarbūs?

Marilando universiteto dėstytojas, mokslų daktaras, genetikas, epidemiologas Braxtonas Mitchellas mano, kad ilgaamžiškumas susijęs su daugeliu veiksnių. Jis pacitavo vieną iš naujesnių tyrimų, rodantį, kad žmonių amžiui svarbūs genai, tačiau įtakos turi ir kiti veiksniai.

„Iš tiesų telomeros nesutrumpėja dėl vaikų gimdymo, be to, vaikų auginimas teikia kitokių privalumų, kurie atsveria sunkumus“, – sakė jis.

Reprodukcinės endokrinologijos specialistė daktarė Serena Chen teigė, kad tyrimo duomenys jos nenustebino, nes kūdikio išnešiojimas kelia moters organizmui stresą, tai – vienas sudėtingiausių dalykų moterims.

Pasak jos, telomeros trumpėja nuo rūkymo, nutukimo ir galiausiai dėl amžiaus.

Nemažai moterų po nėštumo suprastėja sveikata, nes nebesumažėja nėštumo metu padidėjęs svoris. Pridėjus miego trūkumą, darosi aišku, kodėl daugeliui susilpnėja sveikata.

S. Chen pabrėžė – moterys turėtų rūpintis savo sveikata, užsibrėžti tam tikrų tikslų po gimdymo ir jų siekti. „Norėčiau tikėti, kad bent dalinai pačios esame atsakingos; o jei rūpinsimės psichine ir fizine sveikata po gimdymo, turėsime ilgesnes telomeras. O šį tyrimą turėtų papildyti išsamesni tyrimai“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)